4 creatieve DIY ideeën voor in de kinderkamer

Geüpdatet op 22 april 2022 door ELLE België
4 creatieve DIY ideeën voor in de kinderkamer Unsplash

Bij een nieuw gezinslid hoort natuurlijk ook een nieuwe kamer. Met deze 4 items die je zelf kan maken voeg je een persoonlijke touch toe aan jouw kinderkamer.

1. Macramé regenboog

Van regenbogen wordt toch iedereen vrolijk? Je kiest zelf hoe groot je gaat, welke kleuren je gebruikt en of je er slechts eentje maakt of gaat voor een heuse muur vol in de kinderkamer.

Benodigdheden

 • Ijzerdraad
 • Dik touw
 • Dunner garen in de kleuren van je kinderkamer
 • Schaar/Tangetje
 • Lijmpistool
 • Tape
 • Eventueel: een dikke naald

Stappen

 1. Knip het dikke touw in de lengtes waarmee je je regenboog wil maken. Dat kunnen er 3 zijn, maar ook 5 bijvoorbeeld.Draai een stuk tape rond het begin en einde van elk stuk touw. Laat enkele centimeters over: deze kan je op het einde uitrafelen. De tape zorgt ervoor dat het niet te ver uitrafelt.
 2. Knip met het tangetje je ijzerdraad in stukken. Ze zouden het grootste deel van elk stuk touw in beslag moeten nemen. Bevestig de ijzerdraad in het midden van elk stuk touw met een paar stukjes tape.
 3. Wikkel het dunnere garen rond elk stuk touw (begin en eindig bij de stukjes tape, zodat je de uiteindes nog steeds kan uitrafelen). Op het einde maak je een knoopje, eventueel met behulp van een naald.
 4. Leg je bogen in de juiste volgorde, breng hete lijm aan bovenaan de kleinste en druk de volgende er goed op aan. Herhaal tot al je bogen aan elkaar hangen, en laat de lijm drogen.

*Voor je de buitenste boog bevestigt, kan je een lusje maken van touw dat je in het midden vastmaakt rond de boog. Zo kan je het ophangen en zit dit ook meteen stevig vast.

Bekijk hier een handige tutorial:

2. Floral wall hanging

Florals for spring? We weten dat Miranda Priestly dát alleszins niet de moeite vindt, maar bloemen fleuren dan wel weer elke kinderkamer op.

Benodigdheden:

 • Een stevige (schone) tak, of een ander stuk hout uit de (doe-het-zelf-)winkel
 • Stevig stuk touw
 • Visdraad
 • Schaar
 • Decoratieve bloemen en bladeren

Stappen:

 1. Meet af hoeveel verschillende stukken draad je zal nodig hebben. Knip ze telkens op de gewenste lengte.
 2. Knoop elk stuk draad vast aan de tak. Bevestig je bloemen en bladeren aan de visdraad door telkens een strakke knoop rond het steeltje te leggen.
 3. Bevestig het dikke touw nog aan elk uiteinde van de tak, zodat je het midden aan een haak kan hangen.

3. Mobiel

Zelf een mobiel maken die dan boven je kindje kan waken, dat zou natuurlijk wel mooi zijn. Hoewel het moeilijk lijkt, kan je het nog vrij makkelijk klaar krijgen!

Benodigdheden:

 • Ring uit hout, bamboe, of een ander materiaal naar keuze
 • Touw/garen
 • Papier en potlood
 • Stof naar keuze (vilt rafelt niet uit, en kan hier dus goed voor dienen!)
 • Watjes of kussenvulling
 • Naald en draad
 • Eventueel bijkomende decoratie

*Je kan ook een kant-en-klare constructie aankopen, zodat je enkel zelf de decoratie maakt.

Stappen:

 1. Teken de vormen die je wil voor je mobiel uit op papier. Je kan natuurlijk ook online zoeken naar afbeeldingen of sjabloontjes. Knip de vormen uit.
 2. Vouw je stof dubbel, en leg elke vorm er bovenop. Knip rond de omtrek, zodat je nu telkens twee stoffen versies van elke vorm hebt. Je kan ook eerst de vormen nog omtrekken op je stof met een potlood.
 3. Neem je naald en draad, en stik de randen van de twee vormen op elkaar. Laat nog een kleine opening. Je kan ook een lijmpistool gebruiken, afhankelijk van de stof.
 4. Vul de vormen op met watjes of kussenvulling. Stik daarna de opening voorzichtig toe.
 5. Knip je touw/garen in de lengtes die je wil, en bevestig ze aan je stoffen vormpjes. Voeg eventueel nog andere decoratie toe.
 6. Bevestig op hun beurt de touwen/garen aan de ring. Knoop ook enkele touwtjes rondom de ring, die je dan in het midden laat samenkomen. Knoop ze allemaal aan elkaar vast, en laat nog een lange lus over om het te kunnen bevestigen aan het plafond.

Heb je een talent voor alles DIY? Probeer zelf eens de vormpjes te haken.

4. Rustgevende dromenvanger

Dromenvangers doen je mogelijk vooral denken aan de knutselles van vroeger. Deze exemplaren stralen gelukkig wat meer kalmte uit, voor een kinderkamer met een gezellige maar ook cleane look.

Benodigdheden

 • Ring uit metaal, bamboe of een ander materiaal
 • Garen in de textuur, kleur en dikte die je wil
 • Schaar
 • Eventuele bijkomende decoratie: bloemen, kralen, bladjes, pompons (die je ook zelf kan maken), kwastjes...

Pint Embed Link

Stappen

 1. Wikkel je garen rond de hele ring. Je kan gaan voor eenzelfde kleur, maar je kan ook patronen maken door af te wisselen tussen verschillende soorten. Op het begin en aan het einde maak je een knoopje.
 2. Knip het garen voor de strengen in verschillende stukken. Maak de lengte telkens dubbel zo lang als je ze uiteindelijk wil. Die lengte bepaal je zelf. Je kan ze allemaal even lang maken, of de buitenste strengen korter maken dan die in het midden. Afhankelijk van de look waar je voor wil gaan, kunnen dat er eerder weinig of zeer veel zijn. 30 stuks, 75... dat kies je zelf!
 3. Vouw elke streng in twee, met de twee uiteindes op elkaar. Leg ze op tafel, met de ring er bovenop. Neem het midden van je streng, en trek de uiteindes door de lus. Zo zitten al je strengen al meteen vast aan de ring.
 4. Je kan de uiteindes zo laten, maar je kan er ook knoopjes in leggen, kralen aan bevestigen, uitrafelen...
 5. Bevestig je gewenste decoratie op de ring. Dat kan met een lijmpistool, maar afhankelijk van het materiaal ook met touw, naald en draad of nog iets anders.

Pint Embed Link

(stagiaire Emma Wyers)

LEES OOK:

DECO DIY: zo maak je zelf een statement piece voor je interieur

Vintage special: dit zijn onze favoriete tweedehandswinkels voor kids

Waar vind je duurzaam speelgoed voor je baby?