Ondernemen kun je leren: dankzij deze hack haal je meer uit je bedrijf

Gepubliceerd op 12 oktober 2023 door ELLE Partner
Ondernemen kun je leren: dankzij deze hack haal je meer uit je bedrijf

Als onderneemster kan de belastingdruk behoorlijk intimiderend zijn. Maar wees gerust, er is een zilveren randje aan die grijze wolk: aftrekbare beroepskosten. Deze vormen een krachtig instrument waarmee je je belastinglast aanzienlijk kunt verminderen, terwijl je tegelijkertijd meer kunt investeren in je bedrijf.

Zoals het begrip reeds doet vermoeden, gaat het om kosten die verband houden met je zakelijke activiteiten en die kunnen worden afgetrokken van je belastbaar inkomen. Door deze af te trekken van je inkomsten, eindig je met een lager belastbaar inkomen, wat resulteert in minder belastingen. Het is een legale en slimme manier om je financiën te optimaliseren terwijl je tegelijkertijd investeert in de groei van je bedrijf.

©Pexels

Top 7 aftrekbare beroepskosten en 3 te vermijden valkuilen voor ondernemers

Om je op weg te helpen sommen we graag 7 kostenposten op die een aanzienlijk verschil kunnen maken in je belastingaanslag:

  1. Bril: Denk aan een bril die je beschermt tegen blauw licht wanneer je de hele dag voor een scherm zit of een zonnebril wanneer je veel buiten werkt.
  2. Online tools: Ook een abonnement op online tools die je helpen bij het leveren van je diensten -zoals ChatGPT - is aftrekbaar. 
  3. Restaurantkosten: Restaurantkosten zijn aftrekbaar als je (potentiële) klanten of leveranciers uitnodigt. Maar onthoud, gezellige etentjes met naasten vallen buiten de beroepskosten. 
  4. Huwelijks - en bruiloftkosten: Geloof het of niet, huwelijkskosten zijn ook aftrekbaar! Let hierbij wel op dat enkel het professionele deel van de kosten aftrekbaar is. 
  5. Snacks: Naast koffie kan je ook snacks zoals mueslirepen, soep en softdrinks tot beroepskosten rekenen.
  6. (Online) kranten of tijdschriften: In veel gevallen baat je er als zelfstandige bij om op de hoogte te blijven van de actualiteit via een (online krant) of van de laatste trends in je branche via een vaktijdschrift. Beide uitgaven zijn dan ook aftrekbaar. 
  7. Elektrische (deel)step of fiets: zowel de kosten van een elektrische step als van een deelstep zijn aftrekbaar - mits je je verplaatst in het kader van je zelfstandige activiteit natuurlijk.

3 valkuilen die je zeker moet vermijden:

  1. Fitnesslidmaatschap: Je fitnessabonnement als zelfstandige aftrekken is riskant. Tenzij je een sportprofessional bent, zal je het professioneel verband moeilijk kunnen aantonen
  2. Boetes Boetes zijn niet aftrekbaar bij inkomstenbelasting, zelfs als ze professioneel zijn. Parkeerkosten daarentegen zijn wel aftrekbaar! 
  3. Hospitalisatieverzekering: Jammer genoeg kun je je hospitalisatieverzekering niet aftrekken als zelfstandige. De verzekering wordt niet als professionele kost beschouwd.

Maar dat is niet alles: op beroepskosten.be, een initiatief van Accountable en Liantis, vind je een volledig overzicht van relevante beroepskosten.

Heb je nood aan advies op maat?

Ieder beroep heeft zijn eigen specifieke eisen en behoeften als het gaat om aftrekbare kosten. Bezoek dan de Instagram-pagina Accountable.eu voor advies dat is afgestemd op jouw beroep, of je nu een freelancer, consultant, kunstenaar of en ander type onderneemster bent.

Accountable

Accountable groeide de laatste jaren uit tot dé voorkeursoplossing van Belgische zelfstandigen om hun inkomsten te beheren, facturen op te stellen en vooral om hun belastingen te regelen. De handige app doet dit door ondertussen - aan meer dan 30.000 actieve gebruikers - een duidelijk overzicht te bieden van hoeveel ze nu echt verdienen en aan hoeveel belastingen (btw, inkomstenbelasting, sociale bijdragen, enz.) ze zich kunnen verwachten.

Dit artikel werd opgesteld in samenwerking met Accountable.

LEES OOK:
Minder brandstof en méér rijplezier met Nissan Juke Hybrid
Divine Wines: ontdek wijn
Met deze tips leer je iedereen te overtuigen van jouw ideeën