DIY: zo kan je jouw eigen T-shirt of sweater borduren

Geüpdatet op 22 april 2022 door Camille Vernin en Virginie Dupont
DIY: zo kan je jouw eigen T-shirt of sweater borduren© Instagram @chatsauvage_broderie

De voorbije maanden maakte borduurwerk een echte comeback. Het past binnen de algemene DIY-trend, maar de coronamaatregelen hebben ook een handje geholpen. Borduren heeft zijn wat oubollige imago van zich afgeworpen en is nu dé nieuwe activiteit die je absoluut moet uitproberen.

Hoe begin je eraan? Om dat te weten, gingen we aankloppen bij Anaelle Reiser, de jonge Belgische achter de Instagram-account @chatsauvage_broderie. Ze borduurt op maat en baseert zich hierbij op tekeningen of foto's. Wij houden het meest van de eclectische stukken waar ze voor haar plezier aan werkt. Ze borduurt op sneakers, hemdskragen en zet zelfs gouden letters op mooie witte zakdoeken. Met haar delicaat borduurwerk tovert ze een oud T-shirt van Nike of Lacoste om tot een poëtisch hoogstandje. Zo mooi, dat we zin krijgen om het meteen zelf te proberen.

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Chat Sauvage (@chatsauvage_broderie)

Je T-shirt borduren in vijf stappen

Eerst zorg je ervoor dat je het juiste materiaal hebt. Dit heb je allemaal nodig: draad naar keuze, een borduurring, een naald, een schaartje, magic paper (papier dat na gebruik oplost in water) en/of een pen die bij contact met water wordt gewist, een oppervlak om op te borduren (T-shirt, zakdoek, lapje stof...) en veel fantasie!" vertelt Anaelle.

 

Zelf haalt ze haar gerief bij Mondial Textiles (ook online), bij Veritas of bij kleine onafhankelijke winkels. Ook de site DMC is een referentie en heeft een ruime keuze aan materiaal. "Wat kleding betreft of oppervlakken waarop ik ga borduren, probeer ik zoveel mogelijk met tweedehandsitems te werken". OK, ligt alles klaar? Dan beginnen we eraan!

1. Eerst kies ik het motiefje of de catchprhase die ik wil borduren. Daarna calqueer ik het op de stof (met een lichtbak of met magic paper). Ik gebruik hierbij een gewoon potlood of een magische pen die gewist wordt bij contact met water. Let hierbij wel op want er zijn pennen die op bepaalde stoffen uitlopen.

2. Vervolgens plaats ik mijn lichtbak op de stof, op de plek waar ik mijn motief wil borduren. Ik schuif de draad in de naald en stop die van achter naar voren door de stof. Eens de naald een eerste keer van achter naar voren door de stof is gegaan, maak ik een driedubbele knoop aan het einde van de draad.

3. Bij het naaien gebruik ik de "stiksteek". Hierbij beweeg je de naald eerst van achter naar voren, waarna je ze dubbel zover achter het eerste punt steekt.

4. Zo werk ik de hele tekening af. Let er wel op om in de hoeken veel kortere steken te gebruiken zodat de bochten mooi en soepel zijn.

5. Als je aan het einde van de tekening bent, snij je de resterende draad af en maak je opnieuw een driedubbele knoop. Voilà, je borduurwerk is af!

Wat het materiaal betreft om op te borduren, ben je volledig vrij. Anaelle raadt alleen aan om je aan elk type stof aan te passen. "Zelf heb ik al geborduurd op sneakerstof, jeans, eenvoudig katoen, vaatdoeken, zijden zakdoekjes..." Voor een dikker weefsel zoals de stof van een schoen of een spijkerbroek heb je wel een dikkere naald nodig.

Omgekeerd is een lichte stof zoals zijde ook veel delicater om te bewerken. Hier ga je de lichtbak dus minder strak aanspannen om te voorkomen dat de stof scheurt. Ik heb maar één advies: oefenen, experimenteren, mislukken, opnieuw proberen. Je moet de tijd nemen, dit is niet iets wat je snel en haastig kunt doen, het is heel delicaat. En hoe meer je oefent, hoe beter je wordt!"

Shopping

LEES OOK

Deco DIY: zo maak je zelf een statement piece voor je interieur

DIY: de 4 manieren om wat natuur in huis te halen

Maak zelf een stijlvolle en on trend kimono met Veritas