GETEST: Maak zelf een stijlvolle en on trend kimono met Veritas

Geüpdatet op 22 april 2022 door ELLE Partner
GETEST: Maak zelf een stijlvolle en on trend kimono met Veritas

Zelf een kledingstuk maken is niet alleen milieuvriendelijk, het is ook erg leuk en helemaal nu om een unieke jurk of kimono te dragen. Weet je alleen niet zo goed waar te beginnen? Veritas helpt je een handje met hun one piece pattern naaifolder zodat je gemakkelijk zelf aan de slag kan. ELLE-redactrice Maxine testte het voor jou uit.

Als kind keek ik altijd met veel plezier naar mijn oma’s wanneer ze vlijtig in de weer waren met hun naaimachine en in een handomdraai een nieuw jurkje wisten tevoorschijn te toveren uit een vormeloze lap stof. Zelf had ik tot voor kort - als absolute beginneling op vlak van alles DIY én met twee linkerhanden - nog nooit echt nagedacht om ook met naald en draad aan de slag te gaan. Maar het lijkt mij wel erg cool om zelf kleding te kunnen maken, want niet alleen is het goed voor onze planeet– bye bye overproductie - het moet ook een erg prettig gevoel zijn om een uniek stuk te kunnen dragen, dat je bovendien helemaal zelf hebt gemaakt.

Ik start dus met veel enthousiasme met het naaien van een kimono samen met ELLE x Veritas. De kimono maakt deel uit van verschillende stylish en gemakkelijk te maken kledingstukken uit de one piece pattern naaifolder van Veritas. Zoals de naam zelf zegt, zijn al deze items – meerdere jurkjes, een short, een wikkelbroek en een sporttas - erg eenvoudig te vervaardigen omdat ze uit slechts één stuk patroon bestaan. Ideaal dus voor wie aan haar eerste naai-avontuur begint.

Elle x Veritas
ELLE x Veritas

Veritas bezorgt mij al het materiaal dat nodig is om de kimono from scratch te maken dus ik ben helemaal klaar om eraan te beginnen. Ik start met het tekenen van het patroon op patroonpapier en dit uit te knippen. Daarna speld ik het patroon vast op de gekozen stof en teken ik het over. Eenmaal ik daarmee klaar ben, knip ik voorzichtig het patroon uit de stof uit. So far, so good, nu begint de grote uitdaging: werken met een naaimachine. Al blijkt dat erg goed mee te vallen. Eerst begin ik wat aarzelend met het overlocken van de stofranden, zodat ze niet zullen uitrafelen, maar al snel verloopt het stikken vlot. Meer zelfs, ik vind het erg ontspannend en het zachte gezoem van de naaimachine maakt mij helemaal zen. Beetje bij beetje begint de kimono vorm te krijgen. Wanneer ik klaar ben en mijn eigenste creatie aantrek, voel ik mij the bomb.

Conclusie: Het maken van een eigen kledingstuk neemt wel wat tijd en werk in beslag, zeker als het je allereerste keer is, dus trek er voldoende tijd voor uit. Maar eenmaal je bezig bent is het erg rustgevend om met je handen bezig te zijn, achter de naaimachine belandde ik al snel in een ‘flow’. Het eindresultaat ziet er fantastisch uit en het schenkt mij veel voldoening dat ik mijn kimono – dankzij Veritas – helemaal zelf heb gemaakt. Wanneer ik een foto van mijn gloednieuwe fashion item op Instagram plaats, wil een vriendin heel graag weten waar ik die ‘supermooie kimono’ heb gekocht. Als dat geen compliment is… Ik ben dan ook heel blij met mijn prachtige kimono waar ik – én mijn oma’s – erg trots op zijn!

Kriebelt het om zelf aan de slag te gaan? Je vindt de one piece pattern naaifolder van Veritas gratis in de winkels en online op veritas.be.

ELLE x Veritas
ELLE x Veritas

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Veritas.

Veritas.be

Lees ook:

We love: Reebok lanceert kleurrijke sneakers voor internationale vrouwendag

Shopping: deze cardigans heb je nu nodig

Tommy Jeans lanceert duurzame capsulecollectie vol positiviteit