DIY cosmetica: alle tips om je eigen schoonheidsproducten te maken

Geüpdatet op 22 april 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en ELLE België
DIY cosmetica: alle tips om je eigen schoonheidsproducten te maken

Altijd al zelf schoonheidsproducten willen maken, maar geen idee hoe? Wij vroegen raad aan Rachel Dipinto, schoonheidsspecialiste en kruidkundige. Dit zijn alle tips & tricks voor DIY cosmetica.

Gekocht v.s. homemade

Alles begint bij de ingrediënten. Wanneer je kiest voor een product dat je koopt in de winkel, weet dan dat de ingrediënten niet puur zijn. Vaak bevatten ze irriterende stoffen, chemische conserveringsmiddelen, hormoonontregelaars en geraffineerde of minerale oliën (afgeleid van aardolie). De reden is de kostprijs: deze ongewenste stofjes zijn een stuk goedkoper dan natuurlijke grondstoffen.

Wanneer je zelf producten maakt, zijn de ingrediënten onbewerkt. De houdbaarheid is daarom korter: maximaal zes weken versus meerdere jaren voor kant-en-klare producten. Natuurlijke middeltjes werken beter op lange termijn en pakken de problemen van je huid echt aan.

De voordelen

Het grootste pluspunt is dat je de ingrediënten zelf kiest. Denk aan plantaardige oliën, etherische oliën, conserveermiddelen...  Je bepaalt alles zelf, van de formule tot de kwaliteit en concentratie van de ingrediënten. Dit garandeert de effectiviteit van het product. De verschillende ingrediënten worden aangekocht in een kruidenwinkel.

Lees ook: Zo maak je zelf lipscrub.

1/

De voorzorgsmaatregelen

Cosmetica hangt deels samen met chemie. Belangrijk is om te weten hoe moleculen van planten op elkaar reageren. Goed gebruikt hebben ze een ongelooflijke werking, maar dan moet je wel kennis van zaken hebben. Aromatherapie en het gebruik van etherische oliën is nu eenmaal niet zonder gevaar.

Er zijn heel wat boeken over het onderwerp en je vind informatie op internet, maar let toch op. Geloof niet zomaar alles wat je leest op blogs,  YouTube of Instagram. Er zijn heel wat regeltjes en doseringen om te respecteren. Zo is het bijvoorbeeld aangewezen om niet meer dan 1% etherische olie in een product te doen voor dagelijks gebruik. Idem voor conservatieven.

Om hygiënische redenen hebben roestvrijstalen gebruiksvoorwerpen en glazen flessen de voorkeur omdat ze makkelijk te reinigen zijn en de producten niet beïnvloeden. Alle apparatuur en het werkblad moeten grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd met alcohol 70 ° alvorens te beginnen met de bereiding. Ook is het uiterst belangrijk om je handen grondig te wassen.

2/

Hoe bewaar je zelfgemaakte producten?

Als het een emulsie is (op waterbasis), is het ideaal om het product in de koelkast te bewaren om de vorming van bacteriën te voorkomen.

Als het elixers of serums zijn, gemaakt op basis van oliën of een boter, hou deze dan weg van hitte, licht, vocht en sluit ze na gebruik. 

DIY_cosmetica

Lees ook: 10 beautyapps die je moet kennen.

(Vertaling door stagiaire Kaat Monsieur)