Dit gebeurt er met je huid op het vliegtuig – en zo pak je de huidproblemen aan

Geüpdatet op 26 juli 2022 door Lore Ginneberge
Dit gebeurt er met je huid op het vliegtuig – en zo pak je de huidproblemen aan Imaxtree

Helemaal stressvrij het vliegtuig nemen zit er misschien niet in, maar laat tenminste alle zorgen over je huid thuis. Met deze verzorgingstips voor, tijdens en na het vliegen arriveer je stralend op je bestemming.

Het vliegtuig nemen zorgt vaak voor een mengeling van stress en opwinding - weegt je koffer niet teveel, welke film ga je kijken, heb je voldoende vliegtuigsnacks? - en ook je huid blijft er allesbehalve kalm onder. De droge aircolucht aan boord, een ander klimaat op je bestemming, de verhoogde blootstelling aan uv-stralen, het zijn allemaal factoren die je gelaat meer kwaad dan goed doen.

vliegtuig reizen skincare
Shutterstock

In het vliegtuig: hydrateren en beschermen

Wel serums en SPF, geen sheetmasks

Hydratatie  is de sleutel tot het verslaan van wat we officieel 'plane face' of een 'vliegtuiggelaat' noemen. "Vliegen droogt niet alleen de huid uit, maar de lucht zit ook vol vrije radicalen en de hoogte beperkt de bloedstroom, waardoor je teint er moe en dof uitziet," vertelt celebrity facialist Joanne Evans aan ELLE UK. Joanne raadt hydraterende serums aan of een voedende olie, maar raadt het vermijden van sheetmasks aan. "Ik heb nooit meer sheetmasks bij me meer bij me omdat de lage luchtvochtigheid in het vliegtuig het vocht gewoon uitdroogt en ze een broeihaard kunnen zijn voor bacteriën." Daarbij is de kans groot dat je ingedommelde buur zich rot schrikt bij het zien van jouw ingepakte gezicht. Laat sheetmasks dus voor wat ze zijn (het milieu is je dankbaar) of houd ze voor op de hotelkamer.

Mineral 89 serum met hylauronzuur, Vichy
Mineral 89 serum met hylauronzuur, Vichy, €24,95

Shop hier

Ook SPF is een must, de uv-stralen van de zon zijn aanzienlijk sterker boven wolkenniveau. Zonnebrandcrème met een SPF30+ is dus onmisbaar als je bij daglicht vertrekt of aankomt.

vliegtuig spf huidverzorging
Age Defense Sun Dual Care SPF 30, Shiseido, €36,90

Shop hier

Melkzuur voor celvernieuwing

Normaal gesproken stijgt het slaaphormoon melatonine een paar uur voor het slapengaan, waardoor onze huid beter in staat is zichzelf te herstellen. Vliegen verstoort dat ritme, zeker wanneer je naar een andere tijdzone reist. Daarom raadt schoonheidsspecialist Shane Cooper een serum met melkzuur aan. "Melkzuur is een natuurlijke celversneller zonder de huid fysiek te scrubben, wat prettig is omdat het hydrateert maar ook de celvernieuwing versnelt," tipt hij aan Glamour UK.

lactic acid the ordinary huid vliegtuig peeling
Lactic Acid 10% + HA 2%, The Ordinary, €8,50 voor 30 ml

Shop hier

Maak van je vliegreis een beautysleep met het nachtmasker van The Body Shop, verrijkt met vitamine C, melkzuur en papaja-enzymen. Breng het aan voor vertrek en kom aan op je bestemming met een glowy huid.

vitamine C The Body Shop lactic acid melkzuur vliegen huid
Vitamine C Overnight Glow Revealing Mask, The Body Shop, €23

Shop hier

Na het vliegen: kalmeren en versterken

Een gebarsten en snel geïrriteerde huid zal blij zijn met Sensibio Defensive van Bioderma, een kalmerende crème voor gevoelige velletjes die tegelijk versterkend werkt, perfect als je onder de airconditioning zit.

Sensibio Defensive active soothing cream, Bioderma
Sensibio Defensive active soothing cream, Bioderma, €19,89

Shop hier

LEES OOK: Deze kleding draag je best in het vliegtuig op vakantie