Deze zonnebescherming beschermt je haar en hoofdhuid

Geüpdatet op 5 juli 2022 door Lisa Aelvoet
Deze zonnebescherming beschermt je haar en hoofdhuid © Canva

Het hoofd is een van de meest blootgestelde lichaamsdelen aan de zon en daarom enorm vatbaar voor zonnebrand en -schade. Zonnebescherming voor zowel je lokken als hoofdhuid is dus geen overbodige luxe.

Horizontale lichaamsoppervlakken waarop de stralen van de zon loodrecht schijnen, krijgen het extra hard te verduren. Een hoofddeksel blijft nog steeds de beste manier om je hoofdhuid te beschermen tegen uv-stralen maar in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer je gaat zwemmen, kan zonnebescherming met SPF voor het haar en hoofdhuid soelaas bieden.

LEES OOK: Dit zijn de beste dagcrèmes met SPF

Schadelijke effecten van uv-stralen

Uv-stralen kunnen je haardos immers ernstig uitdrogen en verzwakken. Brian Hibler, dermatoloog bij de Schweiger Dermatology Group in New York City vertelt tegen Harper's Bazaar dat SPF ook kan voorkomen dat de haarkleur vervaagt: "Zonnefilters beschermen het haar tegen de schadelijke en uitdrogende effecten van direct zonlicht waardoor het gezonder blijft en zijn kleur behoudt." Bovendien kan langdurige blootstelling aan de zon de proteïnestructuur van het haar aantasten wat een invloed heeft op de elasticiteit en de glans en daarbij haarbreuk en gespleten haarpunten kan veroorzaken.

Tricholoog Dominic Burg, hoofdwetenschapper bij Evolis Professional legt uit aan Cosmo dat SPF-haarbeschermers dezelfde ingrediënten bevatten als zonnebrand voor het gelaat of het lichaam: "Ze bevatten specifieke moleculen die uv-stralen weerkaatsen of absorberen en zo voorkomen dat deze je haar en huid bereikt en beschadigt."

Tenslotte hoeft zonnebescherming voor het hoofd niet synoniem te staan aan een plakkerig boeltje. Zo vind je zonnebrand in de vorm van sprays, nevels of poeders, die je haar niet vettig maken.

Onze selectie zonnebescherming voor haar en hoofdhuid

1. Hair Sun Protection van Korres

 

 

zonnebescherming-haar-korres
Hair Sun Protection (150 ml), Korres, €18

De zonnebescherming van Korres bevat waterbestendige en anti-uv-filters die het verlies van kleur tegengaan. Provitamine B5 zorgt namelijk voor een langdurige hydratatie en actieve aloë vormt een beschermende film over heel de lengte van het haar.

Shop hier

2. Zonnemelkolie van Nuxe

 

 

zonnebescherming-haar-Nuxe
Hydraterende en beschermende zonnemelkolie (100 ml), Nuxe, €17,32

Deze haarolie beschermt het haar tegen uv-A, uv-B, zout en chloor. Behalve twee zonnefilters bevat de zonnebescherming natuurlijke ingrediënten zoals biologische kokosolie, die het haar voedt en herstelt; jojoba-olie, die de nodige glans en flexibiliteit garandeert; en panthenol, dat helpt het haar te versterken.

Shop hier

3. Invisible Defense Univeral Protection van Oribe

 

zonnebescherming-haar-Oribe
Invisible Defense Univeral Protection (175 ml), Oribe, €46,78

Deze gewichtloze spray van Oribe beschermt het haar tegen beschadiging door hitte tot 230°C, uv-stralen en invloeden van buitenaf. Zeg droge lokken, een vervaagde kleur en pluizig haar voorgoed vaarwel!

Shop hier

 

 

zonnebescherming-haar-aveda
Sun Care Protective Hair Veil (100 ml), Aveda, €26,45

De waterbestendige mist van Aveda vormt een onzichtbaar laagje en beschermt het haar tot 16 uur lang tegen de zon. Het resultaat? De kans op kleurvervaging, beschadiging en uitdroging verkleint. Uv-A en uv-B-filters helpen het haar te beschermen tegen zonneschade, een mengsel van groenethee-extract, zonnebloempittenolie en vitamine E bieden bescherming tegen oxidatie en vrije radicalen, en gecertificeerde biologische sheaboter, kokos- en palmolie verzorgen en ontwarren tenslotte de lokken.

Shop hier

5. Sun Care Body & Hair van Clarins

 

zonnebescherming-haar-Clarins
Sun Care Body & Hair (150 ml), Clarins, €26,50

Deze zonnespray van Clarins is zowel geschikt voor het lichaam als het haar en biedt een hoge bescherming voor alle huidtypes. De droge olie wordt snel opgenomen, voelt niet vettig aan en zorgt voor een satijnzachte finish.

Shop hier

6. Protect & Prevent Spray van Moroccanoil

 

 

zonnebescherming-haar-Moroccanoil
Protect & Prevent Spray (160 ml), Moroccanoil, €15

De Protect & Prevent Spray van Moroccanoil werkt als een leave-in conditioner voor directe bescherming tegen kleurverlies. Daarnaast neutraliseert de combinatie van antioxidanten agressieve vrije radicalen als gevolg van uv-licht, milieuvervuiling en andere omgevingsstressoren.

Shop hier