5 iconische nineties films voor fashionista’s

Gepubliceerd op 9 september 2020 door Marie Pauwels en ELLE België
5 iconische nineties films voor fashionista’sPinterest

Of je het nu (bewust) hebt meegemaakt of helemaal niet, we zijn het er allemaal over eens dat de periode net voor de eeuwwisseling iconisch is. Van het gebrek aan technologie tot de trends van toen, zo nu en dan krijgen we heimwee naar de nineties - en doen we er graag outfit inspiratie op.

Ooit, nog niet zo heel lang geleden, was er een tijd zonder smartphones, sociale media en de technologie die we vandaag kennen: De Jaren Negentig. Je kon iemand wel bellen, maar de persoon moest dan toevallig thuis zijn én opnemen. Van Facebookstalken was nog geen sprake en op restaurant kon je beginnen eten zonder eerst Instagramplaatjes te schieten. We zijn heel blij dat we in deze bruisende tijden mogen leven, maar je af en toe wentelen in melancholie kan deugd doen, dat zie je ook aan de trends die vandaag de straten domineren. Nood aan nineties inspo? Dan zijn deze 5 films het bekijken waard.

Empire records (1995)

Pint Embed Link

Liv Tyler's schoonheid en outfits in deze film schreeuwen volgens ons één woord: ICOON. Daarnaast vragen we ons nog steeds af hoe iemand er zo knap kan uitzien terwijl ze weent (serieus, hoe?!). De mohair trui (die voor de film werd ingemaakt om wat buik te tonen) in combinatie met het geruite high school rokje en zwarte boots is een outfit die je vandaag zo op je Instagram feed zou kunnen zien, in die tijd was het echter een revolutionaire combinatie voor op het grote scherm.

Gia (1998)

Pint Embed Link

Deze film, gebaseerd op het leven van topmodel Gia Marie Carangi, toont de ietwat duistere kant van de modellenwereld in de jaren negentig. Niet voor gevoelige kijkers, maar Angelina Jolie's verschijning maakt de film wel het kijken waard. Niemand die er ooit beter uit zal kunnen zien dan haar in een simpele jeans met wit overhemd of grijze sweater.

Cruel intentions (1999)

Pint Embed Link

Sarah Michelle Gellar en Reese Witherspoon schitteren als tegenspelers in Cruel Intentions - hun personages en kledingstijl in deze film konden niet verder van elkaar verwijderd zijn. Met haar oversized hoeden en brillen en iconische Jesus' cross ketting, is Gellar een ware mean girl avant la lettre. Ze draagt onthullende outfits die er een tikje over zijn (denk doorschijnende en te diep uitgesneden tops), maar ze geraakt er probleemloos mee weg. Witherspoon belichaamt het tegenovergestelde als onschuldige good girl die nog maagd is, al straalt zij op haar eigen manier ook seks uit. Wij zijn uberfan van haar pastelkleurige outfits en haarbanden (en van deze Manhattan high school drama film in het algemeen).

There’s something about Mary (1998)

Pint Embed Link

Jongens vallen als een blok voor de looks van Cameron Diaz in There's something about Mary en wij vallen voor haar outfits. In deze film bewees ze dat cardigans ontzettend sexy kunnen zijn, een tendens die we vandaag in de mode opnieuw zien terugkomen. Ook het simpele satijnen minijurkje dat ze op de filmposter droeg, is een stuk dat zeer geliefd is bij fashionista's anno 2020. Een van onze favoriete romcom's uit de nineties!

Clueless (1995)

Pint Embed Link

Geen enkel artikel over de nineties zou compleet zijn zonder deze film te vermelden. Het bekende zwart-geel geruite pakje van Dolce & Gabanna (met witte over the knee boots), de dag van vandaag nog steeds één van de populairste Halloweenkostuums, schreef 25 jaar geleden geschiedenis. Volgens Alicia Silverstone was deze outfit een nieuwe interpretatie van de grungy stijl die toen heerste, dankzij iconen als Kurt Cobain (zei ze zelf in een recente Vogue video). De hele film weerspiegelt een verfrissende kijk op mode, die de dag van vandaag nog steeds zeer relevant is.

Lees ook:
10 nineties microtrends die mee het nieuwe decennium in gaan