DECO DIY: zo maak je zelf een statement piece voor je interieur

Geüpdatet op 22 april 2022 door Marie Pauwels en ELLE België
DECO DIY: zo maak je zelf een statement piece voor je interieurInstagram: @aalliicciiaan

Een deco trend waar we de laatste maanden niet omheen konden, is deze spiegel met schuimrand. Het is de ultieme statement piece voor in je woon- of slaapkamer, het ziet er elke keer uniek uit en je kan het makkelijk zelf maken - wij leggen uit hoe!

Van soap brows en de pillow challenge tot mannenonderbroeken : de afgelopen maanden brachten heel wat bizarre hypes met zich mee. Daarnaast sloeg iedereen massaal aan het doe-het-zelven, met als gevolg heel wat originele trends - zoals deze coole spiegel, de zogenaamde foam mirror. Het is een interieurtrend die oorspronkelijk werd afgekeken bij Scandinavische designers zoals Anna Thoma en Gustaf Westman, maar sinds de lockdown zagen we steeds meer mensen de handen uit de mouwen steken om er zelf ook één maken. Van TikTok tot Instagram, deze spiegel is werkelijk overal: rechthoekige en ronde, kleine en grote, witte maar ook paarse, groene en babyroze modellen. Vind jij de foam pieces er net zo leuk uitzien als wij? Lees dan verder, wij leggen je stap voor stap uit hoe je er zelf een maakt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BulaBulã (@bulabubble) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Emma Rose (@emmaleger) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ANNA THOMA (@studioannathoma) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gustaf Westman (@gustafwestman) op

De spiegel - die doet denken aan wolkjes of popcorn - wordt gemaakt met isolatieschuim (ja, je leest het goed). Eigenlijk kan je er allerlei meubels mee pimpen, maar in dit artikel houden we het simpel en gaan we voor de (witte) spiegel. Wees ook zeker niet bang om hulp te vragen aan je papa, broer, zus of aan eender welke handige Harry die je kent.

De benodigdheden

Om te beginnen heb je natuurlijk een spiegel nodig. Neem er liefst één waar al een kader rond zit, anders heeft het schuim niet voldoende ondersteuning. Op de rommelmarkt vind je heel wat betaalbare modellen. Voor de rand gebruik je polyethuraanschuim (isolatieschuim, dus). Je kan het kopen in elke doe-het-zelfwinkel.

Hou er rekening mee dat het schuim, afhankelijk van het merk, een lichtjes andere kleur kan hebben (gaande van wit tot gelig en felgeel). Wij gebruikten deze bus van het merk Sency uit de Brico (we betaalden welgeteld €3,99) en waren erg tevreden over de kleur. Ga je voor een ietwat grotere spiegel, zoals deze? Dan koop je best minstens twee bussen. Zeker als je voor een dikke, volle rand wil gaan. Verder heb je een beschermende bril en handschoenen nodig, en papier of plastiek om onder je spiegel te leggen.

doe het zelf schuimspiegel

Stap 1

Eerst en vooral raden we je aan om voor je begint de instructies op de achterkant van de bus te lezen en voorzichtig te zijn. Het product is licht ontvlambaar en ontzettend chemisch, deze DIY missie is er dus absoluut één om buiten uit te voeren. Als je het in een tuin doet, leg dan papier of plastiek onder de spiegel voor je begint, om het gras niet te beschadigen. Draai vervolgens het bijhorende buisje op de bus. Bedek je mond, draag een beschermingsbril en handschoenen. Zet het buisje op de rand van de spiegel, en spuit voorzichtig een eerste keer.

DIY spiegel trend

Stap 2

Als je eenmaal doorhebt hoe het moet en aanvoelt hoeveel druk er op de fles staat, kan je de rest van het kader beginnen afwerken. Zorg voor een voldoende dikke laag voor het gewenste fluffy, cloudy effect. Verder zijn er geen regels, het is net leuk dat elke spiegel anders is. Volg je gevoel, het resultaat ziet er hoe dan ook leuk uit!

DIY foam mirror

Stap 3

Eenmaal je de hele rand bedekt hebt en het gewenste resultaat hebt bereikt, is het tijd om de spiegel te laten rusten. Het schuim moet minstens een aantal uren drogen voor het volledig hard wordt. Zorg ervoor dat je het schuim in de tussentijd niet aanraakt, het is erg schadelijk voor je huid!

diy foam mirror

Et voilà, wij zijn best wel tevreden met het resultaat! Zoals we al zeiden: het schuim is enorm chemisch (en schadelijk als je het aanraakt), wij raden je dus aan om je spiegel zo lang mogelijk in de buitenlucht te laten drogen. Eens het schuim helemaal hard is, kan je de spiegel verplaatsen naar je woonkamer om hem daar de show te laten stelen. Good luck!

DIY foam mirror

Lees ook: