Food: alle niet te missen markten van Brussel

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Marie Pauwels en ELLE België
Food: alle niet te missen markten van BrusselInstagram: @fredyphotos

Als er één ding is dat de lockdown ons geleerd heeft, is het om meer te genieten van de simpele dingen des levens - zoals naar de markt gaan! Dit zijn alle wekelijks terugkerende markten in Brussel.

Op vakantie pikt iedereen graag marktjes mee, maar waarom er niet eens een paar afstruinen in eigen land? Wij sommen even alle voordelen op van zo'n uitje. Het is een leuk (en gratis) uitstapje om met je vriendinnen, met je gezin of alleen te doen. Je kan er etenswaren vinden aan een lagere prijs dan in de winkel, vooral biologische groenten en fruit en bloemen zijn een pak goedkoper op de markt. Je kan unieke tweedehandskleding en prachtige antiekwaren op de kop tikken. Heb je wat beweging nodig? Wandel naar een markt, zo heb je meteen een doel. En als je steeds naar nieuwe markten gaat, ontdek je ook steeds nieuwe buurtjes in onze veelzijdige hoofdstad.

Maandag

 • Markt op het Eugène Flageyplein van 7 uur tot 13 uur
  Deze markt is er elke dag van de week, maar is een stuk groter op zaterdag en zondag. Je vindt hier bloemen, groenten, fruit, kledij, traiteurs, fijnkost,...
 • Markt op het Van Meenenplein van 12 tot 19 uur
  Op het Van Meenenplein in Sint-Gillis kan  je elke maandag terecht voor foodtrucks met specialiteiten uit Thailand, Marokko en Spanje, oesters, verse vis en biologische producten van lokale kwekers. Op deze gezellige markt hangt een ongedwongen sfeer (die eigen is aan Saint-Gilles en haar inwoners).

Dinsdag

 • Vossenplein van 7 tot 14 uur (ook op donderdag, zaterdag en zondag)
  De rommelmarkt op het Vossenplein is misschien wel de bekendste markt van Brussel. Er zijn meer dan 370 standhouders en je vindt er voornamelijk vintage spullen: antiek, platen, kunst en tweedehandskleding (wij zagen laatst een stand waar je Burberry jassen in perfecte staat op de kop kon tikken!). Deze markt is er elke dinsdag en donderdag van 9 uur tot 14 uur en op zaterdag en zondag van 9 uur tot 15 uur.
 • Markt op het Sint-Gillisvoorplein van 9 uur tot 13 uur (ook op woensdag, donderdag, vrijdag, zondag en zaterdag)
  Deze mark is er elke dag van de week behalve maandag. Hier vind je (biologische) fruit en groenten, worsten en kazen, kruiden en  snoepgoed maar ook bloemen en kunst.
 • Anneessensmarkt van 8 tot 13 uur
  Op het Anneesensplein vind je vanalles wat: je kan er etenswaren, textiel en lederwaren vinden aan zeer goede prijzen.

Woensdag

 • Sint-Katelijneplein van 7.30 tot 15 uur
  Dit is een kleine markt met zes standhouders die kwaliteitsvolle biologische voeding aanbieden.
 • Kasteleinsplein (beter bekend als Place du Châtelain) in Elsene van 14 tot 19 uur
  Dit is een echte fijnproeversmarkt met onder andere Griekse, Portugese en Aziatische specialiteiten, versgemaakte pasta, biologische kaas, fruit en groenten, bloemen,... Er is ook een wijnstand - deze markt is zéker ook de moeite om gewoon een glaasje te gaan drinken vanwege de gezellige sfeer en het heerlijke eten dat je er kan kopen. Misschien wel onze favoriete markt van Brussel.

Donderdag

 • Gourmetmarkt op de Zavel van 15 tot 21 uur
  Aan de voet van de Grote Zavel kan je op donderdag heerlijk aperitieven of je boodschappen doen. Je vindt er groenten en fruit, melkproducten, brood, wijn en champagne, charcuterie, gebraden kip, vis en schaaldieren,...

Vrijdag

 • Agoramarkt van 11 tot 19 uur (ook op zaterdag en zondag)
  Deze artisanale markt (op het Agoraplein) ligt op een steenworp van Brussel-Centraal en je vindt er onder andere juwelen, parfums, originele kaarsen en aardewerk (allemaal handgemaakt!). Er zijn 21 standhouders, genoeg keus dus als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een cadeau voor iemand. Deze markt is ook op zaterdag en zondag, van 10 tot 19 uur.
 • Foodmet of de Markt van de Slachthuizen van 6 tot 14 uur
  Deze trendy, overdekte markt in Anderlecht staat bekend om haar vleeswaren maar je vindt er ook andere verse producten die je op de typische markt terugvindt. Ook op zaterdag en zondag!
 • Citroenbomenmarkt van 15 tot 19 uur
  Deze kleine markt met 3 standhouders heeft meeneemgerechten en andere voedingswaren (onder andere Kameroense specialiteiten, wafels en gegrilde gerechten). Aan de uitgang van metrostation Koning Boudewijn.
 • Markt de Wand van 14 tot 20 uur ( in de winter tot 19 uur)
  In de tuin waar de Wannekouterlaan en de De Wandstraat elkaar kruisen vind je vooral plaatselijke producten, streekproducten en duurzame goederen en eten (fruit, groenten, brood). Deze markt heeft 14 standhouders.
 • Peter Benoitmarkt van 8 tot 17 uur
  Het Peter Benoitplein is vernoemd naar de bekende Vlaamse dichter en wordt gekenmerkt door de opvallende Sint-Pieter-en-Pauluskerk. Deze markt heeft 15 standen en je vind er verschillende voedingswaren.

Zaterdag

 • Antiekmarkt op de Grote Zavel van 9 tot 17 uur (ook op zondag)
  In het hart van de antiquairswijk wordt wekelijks één van de oudste markten van Brussel gehouden. Hier vind je edelsmeedkunst, juwelen, sierobjecten, aardewerk en glas, tafelobjecten, schilderijen en tekeningen, Chinees porselein, klein meubilair en Afrikaanse kunst! De antiquairs vertellen je met plezier het verhaal achter de objecten die ze verkopen. Deze markt is ook op zondag, van 9 uur tot 15 uur
 • Bockstaelmarkt van 8 tot 13 uur
  Op deze markt aan het Emile Bockstaelplein, aan de voet van het gemeentehuis van Laken, vind je de meest uiteenlopende producten: groenten, fruit, olijven en tapenades, maar ook kleding en plantjes.
 • Richting Zero Waste markt op het Sint-Katelijneplein van 8 tot 17 uur
  Dit is een kleine markt met 5 standhouders. Men verkoopt er bloemen, fruit en groenten maar ook ambachtelijke, biologische zeep uit Brussel (les savons indigène). Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd die je leren je afval te verminderen (hoe stoffen verpakkingen vervaardigen, voedselrestjes hergebruiken, een moestuin op het balkon inrichten, huisbereide producten maken). Een initiatief van de Brusselse overheid.

Zondag

 • Zuidmarkt van 7 tot 13 uur
  Deze gigantische markt aan het Zuidstation is de grootste markt van Brussel en België en zelfs de derde grootste van heel Europa! Hier vind je fruit, groenten, kazen, specialiteiten, specerijen,... van over de hele wereld. Meer kopen is minder betalen. Ook huishoudelijke spullen, kleren en lederwaren kan je op de kop tikken op deze immense markt.
 • Markt op het Jourdanplein van 7 tot 13 uur
  Middenin de Europese wijk, kan je op zondag kwaliteitsvolle producten inslaan (specialiteiten, escargots,..)
 • Markt op het Homère Goossensplein van 8 tot 17 uur
  Deze artisanale markt op zondag in Ukkel biedt allerlei producten uit de biologische landbouw: kaas, brood, groenten en fruit, eieren, confituur, artisanale quiches, fijne vleeswaren, planten,...
 • Markt van Bosvoorde van 8 tot 13 uur
  Aan Bosvoorde station vindt je op zondag klassiekers van topkwaliteit: biologische groenten, ambachtelijke kazen en delicatessen, gebraden kippen (van le Roi du poulet) en bloemenstandjes.

In dit artikel hebben we de meest relevante markten opgenomen. Is er nog een markt die volgens jou in deze lijst thuishoort? Laat het ons dan zeker weten.