Dit zijn onze 23 favoriete koffiebars in Antwerpen

Geüpdatet op 5 mei 2023 door Lore Ginneberge
Dit zijn onze 23 favoriete koffiebars in Antwerpen Alisa Anton - Unsplash

Op zoek naar een adresje voor heerlijke specialty coffee of originele koffiedrankjes in 't Stad? Dit zijn de beste koffiebars in Antwerpen.

Of je nu houdt van een cappuccino met havermelk en een stukje vegan taart, of eerder fan bent van gespecialiseerde koffiebars met een eigen roastery: in Antwerpen is er voor elke koffiefanaat wel een adres.

1. Black and Yellow

Een specialty coffeebar met een hiphop attitude, dat is Black & Yellow. Achter de bar staat founder Joke, die overloopt van kennis en enthousiasme over het zwarte goud. De kaart is no-nonsense (geen iced caramel macchiato's hier) en de vibes zitten altijd juist.

Adres: Nassaustraat 7, 2000 Antwerpen

2. Cuperus

Met een eigen branderij, een winkel en twee koffiebars is Cuperus goed vertegenwoordigd in het Antwerpse. In de bar/winkel op het Sint-Katelijnevest kan je jouw favoriete koffiesoort ontdekken. Er worden workshops gegeven en je kan je er steeds rustig installeren om remote te werken op de bovenverdieping. Ook voor theedrinkers is er in de twee Cuperus-koffiebars heel wat in de aanbieding, met enkele zoete traktaties om het af te maken.

Adres: Sint-Katelijnevest 51, 2000 Antwerpen en Paardenmarkt 26-28, 2000 Antwerpen

3. Normo

Op loopafstand van het centrum vind je deze rustig gelegen koffiezaak. Geen koffiedrinker? Niet getreurd, de huisgemaakte ice tea's zijn er overheerlijk. In tegenstelling tot vele andere koffiebars betaal je hier een correcte prijs. Bovendien is de bediening steeds hartelijk. Een aanrader.

Adres: Minderbroedersrui 30, Antwerpen

4. Buchbar

De heerlijke koffie van Normo serveren ze ook elders in 't Stad, bij Buchbar bijvoorbeeld. Zoals de naam doet vermoeden kom je hier voor twee van onze grootste liefdes: koffie en boeken. Op het menu staat eenvoudig lekkers (cappuccino, verse gemberthee), maar ook creaties als Iced Vanilla Latte Frappé die doen denken aan Starbucks - maar dan beter.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Buchbar (@buchbar)

Adres: Scheldestraat 79, 2000 Antwerpen.

5. Caffénation

Caffénation is een begrip onder de koffiekenners. Je wordt op je wenken bediend door ware koffiesommeliers. De barista's zijn immer even enthousiast. Ideaal om een vanille soy latte af te halen of om rustig te blijven hangen op het terrasje in het stadscentrum, de PAKT-site of op hun nieuwe stek Blue, een kofffiebar slash bakkerij op de Mechelsesteenweg. En je favo blend neem je gewoon mee naar huis!

Adres: Mechelsesteenweg 127, Antwerpen, Mechelsesteenweg 16, Antwerpen en Lamorinièrestraat 161, 2018 Antwerpen

6. Kolonel Coffee

De twee vestigingen van Kolonel Coffee bieden alles wat we verwachten van een echte koffiebar: weinig tralala, zelfgebrande koffie, een ruimte met veel lichtinval, de vriendelijkste bediening in een tof interieur. Tijdens de week is dit ook een topadresje om wat werk te verrichten.

Adres: Montignystraat 51, Antwerpen en Ankerrui 15, 2000 Antwerpen

7. Butchers Coffee

Een vaste waarde voor wie houdt van steengoede koffie - uit eigen microbranderij - en all day breakfast om erbij te eten. Het zonovergoten terras is een pluspunt!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Butchers Coffee (@butcherscoffee)

Adres: Kasteelstraat 57, 2000 Antwerpen

8. Andy Roasters

Butchers Coffee bezieler Dave Haesen geeft zijn liefde voor het zwarte goud verder vorm met de Andy Roasters koffiebar en belevingswinkel. Het logische vervolg van hun nabijgelegen micro roastery. Bij Andy kan je terecht voor goede koffie, nice vibes en een beetje Andy om mee naar huis te nemen. Een fijne laagdrempelige plek voor gelijkgestemde koffiefanaten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Andy Roasters (@andyroasters)

Adres: Jules Moretuslei 516, 2610 Wilrijk

Ontdek ook: de leukste koffiebars in Brussel

9. Nordica 31

Voor haar eigen koffie- en foodbar haalde Lisa de mosterd bij de Scandinavische keuken. Moest 'hygge' een plek zijn, dan is het dus wel deze. Op het menu staat specialty coffee en Nordic street food - denk zuurdesembrood en kardemombuns.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nordica 31 (@nordica31)

Adres: Belegstraat 31, 2018 Antwerpen

10. Cafématic

Aan de trendy Kammenstraat - u welbekend - situeert zich Cafématic in een ultragezellig hoekpand. Naast allerhande koffiesuggesties, moet je er zeker de cheesecake uitproberen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door cafematic (@cafematicantwerpen)

Adres: Vleminckveld 4, Antwerpen

11. Belga & Co

Brusselaars kennen Belga & Co natuurlijk al langer, maar in Antwerpen huist er een vestiging van deze koffiebar. Kom dus ook hier de signature blends proeven, vergezeld van een stuk taart of een broodje.

 Adres: Lange Klarenstraat 14, 2000 Antwerpen

12. Maurice

Genieten van een kopje koffie met een stukje taart of bij de brunch in een unieke setting. Maurice huist tegenwoordig in een kapel vlakbij de Sint-Carolus Borromeuskerk en heeft een groen terras om U tegen te zeggen. Een verborgen parel middenin de stad.

Adres: Korte Nieuwstraat 22, 2000 Antwerpen

13. Tinsel

Tinsel staat voor een gezellig interieur met een persoonlijke touch, lekkere koffie van bij de plaatselijke branderij Normo en homemade lekkernijen. Ontbijten, lunchen of brunchen? Hier moet je zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tinsel Antwerp (@tinsel_antwerp)

Adres: heropent binnenkort in de Sint-Paulusplaats 30, 2000 Antwerpen

14. Kloonies

Kloonies is een leuke, ongedwongen zaak op het Zuid. Mooie kaart met salades, broodjes en heerlijk zoets om af te sluiten. Dit alles in een uniek kader met behulpzaam personeel. Steeds een gezellige drukte, reserveren is de boodschap!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KLOONIES (@kloonies)

Adres: Kloosterstraat 183, Antwerpen

Lees ook: 5 adressen voor de lekkerste ijskoffie in Brussel

15. Tartoer

Voor heerlijke gebakjes en koffie van Caffénation moet je bij Tartoer zijn. Wist je dat je alle koffies hier met plantbased melk kan drinken zonder extra te betalen? Mooi meegenomen!

Adres: Korte Koepoortstraat 2, 2000 Antwerpen

16. Revista

Bij Revista - Spaans voor 'tijdschrift' - kan je de krant lezen en er een lekker koffietje bij drinken. Naast magazines uit de nationale en internationale pers prijken andere bekende en mindere bekende covers uit de mode-, lifestyle, muziek- en designwereld. Snuffel er gerust tussen hun boeken- of muziekcollectie. Een uitgelezen plek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Revista (@revista_antwerpen)

Adres: Karel Rogierstraat 47, Antwerpen

17. Charlie's

Charlie's is een populaire ontbijtzaak en B&B in Antwerpen met een hart voor heerlijke koffie. Je proeft er van eigen blends in espresso's en cappuccino's, maar er staan ook heel wat speciallekes op het menu - vegan slagroom of latte macchiato met Belgische chocolade, iemand?

Adres: Volkstraat 66, 2000 Antwerpen

18. Frits

In Zurenborg is het Frits die iedereen van lekkere koffies voorziet. Daarnaast is er vers ontbijt en lunch en zijn er steeds home made stukjes taart waar niemand nee tegen kan zeggen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Frits koffiebar (@fritskoffiebar)

Adres: Draakstraat 2, 2018 Antwerpen

19. Kaffeenini

Kaffeenini, dat zijn originele koffiecreaties en bagels. Er is een drankje voor iedereen, van zeven soorten latte's tot een hot fudge capuccino met karamel.

Adres: Nationalestraat 114, Antwerpen

20. ToiToiToi

Een plek waar altijd iets te beleven valt, want er zijn regelmatig live optredens en evenementen in het sfeervolle pand. De koffies en theesoorten, de focus op locale cultuur en de seizoensgebonden gerechtjes maken van ToiToiToi een hotspot die je niet mag overslaan als je in Antwerpen bent.

Adres: Lange Koepoortstraat 42 / 2000 Antwerpen

21. Mirlo's

Mirlo’s is heel wat meer dan alleen een koffiehuisje. De trotse eigenares Merel Boels ontvangt je met een grote glimlach en good coffee, food and flavours. Naast gezonde hapjes en ontbijtmenu's, huisbereide soepen en ovenvers gebak ontdek je er ook een assortiment van kleine interieurspullen en cadeautjes. Praktisch alles is er te koop!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Best CoffeePlace (@best_coffeeplace)

Adres: Verbondstraat 1, 2000 Antwerpen

22. Maison Tartine

Super gezellige zaak, vlotte bediening en heerlijke broodjes. Het brood is homemade en dat proef je. Lekkere koffie met vers gebak. Meer moet dat niet zijn, toch?

Adres: Minderbroedersrui 60, Antwerpen

23. Perruche

Zelfs al heb je geen honger, één blik op de menu doet je watertanden. Perruche trekt een tof, hip publiek aan. Misschien vanwege de goede muziek?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Perruche (@perruche_antwerp)

Adres: Oudevaartplaats 60, Antwerpen

LEES OOK: Hotspots: 6 nieuwe restaurants in Antwerpen voor op je bucketlist