Tips van een professional: zo blijft jouw interieur on trend

Geüpdatet op 17 december 2020 door Laura Stynen
Tips van een professional: zo blijft jouw interieur on trend

In de Parijse showroom van interieurlabel MADE.com, is elk hoekje Pinterest-proof. Maar hoe krijg je dat in godsnaam voor elkaar in je eigen interieur? Ruth Wasserman, Design Director van het merk, deelt haar tips.

Wat houdt jouw job precies in?

“Als Design Director van MADE.com waak ik over de identiteit van de collecties. Elk designteam heeft z’n eigen expertise en mijn job is om het overzicht te bewaren over die verschillende categorieën. Ik houd me niet bezig met technische details, maar focus op de storytelling en de emoties."

Welke interieurtrends zien we dit najaar?

"Eerst en vooral is er het luxe aspect. Wanneer het buiten donkerder en grauwer wordt, kiezen mensen binnen rijkere materialen en kleuren. In verband met meubels heerst er een meer casual feel. Industriële meubels doen het nog steeds goed. Daarnaast houden mensen van een boho look met etnisch geïnspireerde materialen en technieken, dat maakt het persoonlijker. Die wending naar individualiteit komt op verschillende manieren terug, zoals in handgeschilderde patronen of decoratiestukken met een uniek verhaal. Ik denk dat die twee goed samengaan: het industriële heeft iets volwassen, dat wordt verzacht door boho accenten met een persoonlijke touch.
Los daarvan gaat het op een hoger level steeds vaker over duurzaamheid. Ook voor ons komt dat steeds meer op de voorgrond. We staan stil bij de materiaalkeuze en herkomst en denken na over hoe we producten kunnen ontwikkelen die langer meegaan, liefst levenslang."

deco, interieur, lifestyle

Hoe ga je om met trends als je meubels wil ontwerpen die lang meegaan?

"De evolutie van trends in interieur doet me denken aan van die machines met allerlei radartjes die op verschillende snelheden ronddraaien. Er zijn thema’s die meerdere seizoenen blijven, macro trends zeg maar. Velvet meubels bijvoorbeeld zijn sinds enkele jaren heel populair en gaan voorlopig nog niet weg. Hetzelfde met een houten afwerking, zoals eik. Die grotere tendensen combineren we dan met wat ons dat seizoen bezighoudt. Zo houden we rekening met trends, zonder dat het al te vergankelijk is."

Hoe houd ik mijn eigen interieur interessant zonder elk seizoen alles te moeten vernieuwen?

"Creëer nieuwe omgevingen met je eigen spullen. Wees niet bang om dingen in huis van bestemming te veranderen. Verwissel bijvoorbeeld de lamp uit je slaapkamer met die in je living. Ook muurdecoratie kan een groot verschil maken. Houd je frames bij en steek er nieuwe prints in of hang je kaders gewoon op een andere plaats in huis. Wat ook gemakkelijk is om de mood in je huis te veranderen zijn geuren. Ik heb me daar lang tegen verzet, maar ik had ongelijk. Een andere mogelijkheid is om te spelen met licht: de hoeveelheid lampen die je aansteekt - heel fel of slechts enkele side lights - kan een groot verschil maken."

lifestyle, interieur, made.com, deco

 

Hoe begin je aan de inrichting van een ruimte?

“Ik denk dat mensen over het algemeen geneigd zijn om te vertrekken vanuit de grote stukken, zoals een sofa of een kunstwerk waarin je geïnvesteerd hebt. Dan kan zeker, maar als ik from scratch moet beginnen, zou ik vertrekken vanuit een bepaalde mood of een kleurenpalet. Heel erg onmaterialistisch. Dat gaat over de bigger picture: het karakter van de ruimte of de emotie. Je moet erin leven dus het gaat uiteindelijk over een gevoel.”

Kan je na al die jaren nog verrast worden door iets nieuws? 

"Absoluut! Elke keer als ik naar een designbeurs of show ga, is er iets wat me kan boeien of wat ik niet verwacht had te zien. In Milaan waren er dit jaar veel jonge, nieuwe ontwerpers die echt veelbelovende dingen aan het doen zijn. Het kan ook heel simpel. Onlangs opende naast ons kantoor in Londen een nieuw restaurant. De kelder is totally seventies en zo gaaf, inclusief gespiegeld plafond! Opeens heb je zo iets van ‘wow, de seventies zijn cool’. Een bepaalde ruimte kan dat gevoel dan opnieuw opwekken. Het is nooit saai. (is opeens heel verbaasd) Hé, deze styling is interessant! (kijkt naar de sofa waar we op zitten, een design van MADE.com) De sofa is een hele rijke kleur, maar krijgt een fris effect door het strakke patroon op het deken. Zo zie je maar, het gaat over hoe je dingen samenbrengt. Zelfs ik kan verrast worden door onze eigen ontwerpen." (lacht)

Shopping

Zin gekregen om je hele interieur om te gooien of nood aan wat opfrissing? Wij selecteerden onze favoriete stukken uit de najaarscollecties van MADE.