DIY: 10 cadeaus die je zelf kan maken

Geüpdatet op 13 december 2022 door Isabelle
DIY: 10 cadeaus die je zelf kan maken

Elk jaar opnieuw gaan we op zoek naar originele cadeaus. Heb je elke giftguide al afgezocht, maar wil je eerder een persoonlijk cadeau geven? Heb jij ook wel zin om je een avondje bezig te houden met een leuke DIY? We got you.

Handbeschilderde bloempot

Velen onder ons hebben intussen een hele collectie planten in allerlei soorten en maten. Je kan er ook nooit genoeg hebben. Met deze simpele DIY doe je de plantenliefhebber in je leven zeker een plezier. Hun planten gaan nog nooit zo'n mooi stekje (heb je 'em?) gehad hebben!

BENODIGDHEDEN

 • Terracotta bloempot
 • (Acryl)verf in het kleurenpalet dat je graag gebruikt + witte verf
 • Penselen
 • Doorzichtige lak of vernis
 • Eventueel: een zwarte alcoholstift of witte krijtstift voor details

STAPPEN

 1. Maak je bloempot goed schoon en laat hem volledig drogen.
 2. Begin met een laag witte verf, als een soort primer. Zo zullen de andere kleuren beter tot hun recht komen dan wanneer je ze rechtstreeks op de bruine achtergrond aanbrengt.
 3. Laat je creativiteit de volle loop! Schilder blaadjes, een streepjespatroon, stipjes, zachte vormen of net harde hoeken.
 4. Als je tevreden bent met je patroon, laat je het natuurlijk eerst even drogen. Liefst doorheen de nacht. Daarna breng je best nog een doorzichtige laag beschermende lak aan, zodat de kleuren na verloop van tijd goed behouden blijven.

Armbandje met verborgen boodschap

Weet je nog toen je vroeger zelf juwelen maakte, met een hele set dikke houten kralen en felgekleurde touwtjes? Of heb je je daar nog nooit aan gewaagd? Of je nu pure nostalgie voelt bij DIY juwelen of niet, dit armbandje maak je zonder problemen zelf voor een sentimenteel cadeautje. De kraaltjes kan je zo ordenen dat ze een boodschap vormen in morsecode. Zo kan je je inside joke vereeuwigen, of gaan voor een melige matching set door er ook eentje te maken voor jezelf.

BENODIGDHEDEN

 • Dunne elastiek
 • Schaar
 • Kleine kralen in twee verschillende formaten (eentje voor 'kort', eentje voor 'lang')
 • Het morsecodealfabet (scroll verder naar beneden)

STAPPEN

 1. Knip de lengte van je elastiek die rond je pols past. Je kan natuurlijk best rekening houden met de pols van degene waar je het armbandje voor maakt.
 2. Leg de elastiek voor je, en 'spel' met de kralen je boodschap erboven. Kijk of je boodschap erop past, of je nog iets wil aanpassen...
 3. Rijg de kralen in de correcte volgorde op je elastiek. Leg een knoopje voor en achter elke letter, zodat ze duidelijk blijven zitten.
 4. Maak simpelweg een stevige knoop met de uiteindes.
 5. Je kan eventueel nog een mooi kaartje maken waar je het armbandje om schuift, met het woord in zowel 'gewone taal' als morsecode op geschreven. Zo weet hij/zij meteen welke boodschap ze zullen meedragen.

Deluxe chocolademelk

Natuurlijk kan je een mooie mok kopen en er een chocoladeblok in leggen. Maar je kan ook zelf chocolade bollen maken, gevuld met allemaal lekkers om een deluxe beker chocolademelk mee te maken. Als ze de bol in hun beker leggen en er warme melk over gieten zal niet alleen de chocolade smelten, maar ook de heerlijke vulling vrijkomen. Goed roeren, en smullen van die DIY!

BENODIGDHEDEN

 • Chocolade naar keuze
 • Pan om chocolade te smelten, eventueel met een hittebestendige kom erboven (au bain-marie)
 • Siliconen mal met halve bollen
 • Vulling naar keuze: cacaopoeder, mini marshmallows, gecrushte Maltesers, stukjes koek...
 • Eventueel chocoladedecoratie, een mooie mok, bijpassende lepel...

STAPPEN

 1. Smelt de chocolade.
 2. Vul de ronde mallen met de chocolade. Lepel een kleine hoeveelheid in elke halve bol, en beweeg de mal van links naar rechts zodat de chocolade elke vorm volledig bedekt. Plaats de mal in de koelkast, en laat de chocolade enkele uren opstijven.
 3. Haal de halve bollen uit de vorm. Om de randen egaal te maken, kan je een pan opwarmen en de randen een paar seconden opwarmen aan het hete oppervlak. Zo smelt de chocolade heel lichtjes (de rechte pan zorgt voor een rechte rand).
 4.  Stel zelf een mix samen die je ontvanger lekker zal vinden, en lepel de vulling in de halve bol.
 5. Neem een andere halve bol uit de vorm, smelt ook even die rand in een hete pan en zet hem op de andere helft. Houd de twee helften even op elkaar, tot de chocolade stolt.
 6. Nu kan je eventueel de bollen nog decoreren, en/of ze in een mooie mok presenteren.

Handbeschilderde spiegel

Heb je niemand op je lijstje staan die van planten houdt? Beschilderen werkt ook perfect met een spiegel! Daar heeft iedereen wel een plaatsje voor. Je kan natuurlijk zelf kiezen of je een grote spiegel kiest met hier en daar een klein detail, of een klein rond exemplaar dat voornamelijk zal dienen als originele wall art. Eens je een mooi exemplaar hebt gevonden bij je favoriete interieurwinkel, op je eigen zolder of in een tweedehandswinkel, moet je enkel nog wat patronen zoeken om te schilderen en je mouwen opstropen. Deze DIY heeft zodanig weinig stappen dat het bijna geen beschrijving nodig heeft.

BENODIGDHEDEN

 • Spiegel in formaat naar keuze
 • Muurverf en/of acrylverf in kleuren naar keuze
 • Penselen

STAPPEN

 1. Maak de spiegel schoon en laat hem volledig drogen.
 2. Ga aan de slag met de verf. Aangezien je helemaal zelf kan kiezen wat je schildert, kunnen we hier kort over zijn.
 3. Laat alles drogen, en dan ben je al klaar om het in te pakken!

Rustiek tapijt

Hoewel je allicht op het eerste zicht geen idee hebt hoe je zelf een tapijt zou moeten maken, heb je hier slechts twee à drie dingen voor nodig. Het achteraf inpakken zal waarschijnlijk nog het moeilijkste zijn aan deze DIY.

BENODIGDHEDEN

 • Dik touw (je kan kiezen voor een simpel bruin touw of voor verschillende kleuren)
 • Lijmpistool
 • Stevige schaar

STAPPEN

 1. Neem het ene uiteinde van je touw en breng er hete lijm op aan.
 2. Draai de rest van de lengte van je touw rond het uiteinde, zodat je één grote spiraal krijgt. Tussen elke ronde breng je hete lijm aan zodat het één geheel wordt.
 3. Als je verschillende kleuren touw hebt, kan je simpelweg het ene touw afknippen waar je wil en met de volgende soort beginnen door het opnieuw te bevestigen met hete lijm.
 4.  Je kan het hierbij houden, of met de overschot van je touw nog een decoratieve rand maken. Je kan de korte tutorial hieronder bekijken voor inspiratie.

Ingekaderde gedroogde bloemen/bladeren

We hadden het al over de plantenliefhebbers, maar er zijn ook mensen zonder groene vingers die nog altijd graag bloemen en planten in hun interieur willen. Geen nood, hier kom jij al met deze chique DIY kader!

BENODIGDHEDEN

 • Glazen kader
 • Bloemen/bladeren
 • Een zwaar boek
 • Bakpapier
 • Eventueel een beetje lijm

STAPPEN

 1. Schaf je een mooi boeket aan of ga op zoek naar mooie bloemen of planten in je tuin, in het bos...
 2. Maak een selectie, knip ze tot de goede lengte en trim de kleine blaadjes eraf.
 3. Neem een vel bakpapier en leg het achteraan, tussen de bladzijden van een zwaar boek.
 4. Leg je bloemen/bladeren er voorzichtig op. Zorg ervoor dat ze volledig plat liggen, zonder kreuken en in de richting die je wil. Bedek met een ander vel bakpapier, en sluit het boek.
 5. Leg er eventueel nog een zwaar voorwerp bovenop, en laat het minstens een week liggen zodat ze volledig gedroogd zijn.
 6. Neem het achterste stuk glas uit je glazen kader, zodat je voorste glas klaar ligt om de bloemen op te plaatsen. Open het boek voorzichtig, haal ze een voor een tussen het bakpapier uit (eventueel met een pincet) en leg ze op het glas. Vergeet niet: je legt ze met de goede kant naar beneden, dus jij kijkt op de achterkant van je compositie.
 7. Plaats het achterste stuk glas er langzaam op, zonder de bloemen te bewegen. Je kan eventueel heel voorzichtig een beetje lijm aanbrengen als je 100% zeker bent van de samenstelling.

Kaars met een persoonlijk berichtje

Dat kaarsen een cliché cadeau zijn, weten we ook wel. Een kaars die je zelf hebt samengesteld vinden we al origineler. Een zelf gemaakte kaars mét een persoonlijke boodschap voor de ontvanger: dat zullen ze alvast nog niet hebben.

BENODIGDHEDEN

 • Glazen (hittebestendige) bokaal, porseleinen kopje, of iets anders waar je de kaars graag in wil.
 • Kaarsen: overschotten van je eigen exemplaren, die je vindt op de rommelmarkt, in goedkope winkels...
 • Ovenwanten
 • Pan en eventueel hittebestendige kom
 • Wiek (uit de doe-het-zelfwinkel of online)
 • Schaar
 • Haarspeld/wasknijper
 • Kralen met letters

STAPPEN

 1. Vul de pan met water en zet op het vuur. Verwarm tot het water net niet kookt.
 2. Neem terwijl de wieken, en knip ze tot de correcte lengte. Zorg ervoor dat de onderkant van de wiek de bodem van de bokaal raakt, en dat je zeker nog wat lengte hebt om tot over de rand van de bokaal te raken. Klem het uiteinde van de wiek tussen een haarspeld of wasknijper zodat hij niet in het kaarsvet valt eens je het in de bokaal giet.
 3. De kaarsen die al een eigen glazen pot hebben, plaats je rechtstreeks in het hete water. Het kaarsvet zal normaal vanzelf smelten en loskomen van de pot. Heb je losse kaarsen zonder eigen pot, smelt ze dan in een hittebestendige kom boven het water.
 4. Neem je nieuwe kaarsenhouder bij de hand. Giet het gesmolten kaarsvet in de nieuwe bokaal. Je kan ook verschillende kaarsen smelten en combineren tot een nieuwe kaars. Houd een kleine hoeveelheid kaarsvet aan de kant.
 5. Spel je boodschap met de kralen bovenop de vloeibare was. Laat het even afkoelen.
 6. Smelt de laatste hoeveelheid kaarsvet, en giet het bovenop de boodschap zodat het pas zichtbaar wordt eens de kaars een tijdje brandt. Laat volledig afkoelen, trim de wieken en pak het in!

 

Gepersonaliseerde handzeep

We weten dat je broer, je neef, je papa of zelfs je vriend soms echt té moeilijk zijn om een cadeau voor te vinden. Als een van hen toevallig een favoriete drank heeft, heb je hier een makkelijke DIY om toch een persoonlijk cadeautje af te geven. Je hebt er amper werk aan, en kan eens iets anders geven dan een of andere bon, cadeaubox of standaard kleding waarvan je eigenlijk gewoon graag wil dat zij het eens dragen.

BENODIGDHEDEN

 • Lege glazen fles van hun favoriete drank
 • Handzeepflesje met pomp

STAPPPEN

 1. Maak de fles goed schoon en laat hem drogen langs binnen.
 2. Leeg de handzeep in de glazen fles.
 3. Schroef de pomp van de fles handzeep op de hals van de glazen fles. Zorg er vooral voor dat het op de opening past, en dat de pomp zelf tot aan de bodem geraakt om de zeep uit de fles te krijgen.

Zelfgemaakte scrunchies

Iedereen met lang haar kan een haarelastiek gebruiken. Scrunchies zijn daarbij liever voor je haar, met hun zachte stof in plaats van ruwe elastiek (en vaak ook metalen sluiting). Niet iedereen gebruikt ze graag, maar ligt dat niet vooral aan de look van het stofje? Als jij een speciaal stofje uitkiest en ze zo opvallend of zo classy maakt als ze zelf zouden willen, zullen ze de scrunchies vast met liefde dragen. Voor deze DIY zal enige ervaring (met DIYen in het algemeen of met een naaimachine/naald en draad) wel handig zijn.

BENODIGDHEDEN

 • Haarelastieken
 • Stukjes stof
 • Schaar
 • Potlood
 • Meetlat/lintmeter
 • Veiligheidsspeld
 • Naaimachine/ Naald en draad

STAPPEN

 1. Meet, liefst met een lintmeter, de lengte van de haarelastiek.
 2. Neem een stuk stof en leg het met de buitenkant (de print) naar beneden. Meet de lengte van je haarelastiek en duid het aan met een potloodstreepje. Reken nu een aantal centimeter extra, zodat je plooitjes in je stof kan krijgen. Je kan zelf kiezen of je veel of weinig extra stof wil. Nu heb je de lengte van je strook stof.
 3. Bepaal nu de breedte van je strook. Uiteraard moet de haarelastiek binnenin passen, maar voor de rest mag je weer zelf kiezen welke look je wil (hoe breder, hoe makkelijker de rest van de DIY zal zijn). Duidt de breedte aan met een potlood, zodat je nu een rechthoek uit kan knippen.
 4. Wil je een strak afgewerkte scrunchie die lang mee kan gaan, dan kan je best de rand omzomen. Dit betekent eigenlijk gewoon dat je dicht langs/net op de rand van je stof stikt, zodat hij niet kan uitrafelen. Dit doe je best met een naaimachine.
 5. Leg je stoffen rechthoek met de buitenkant naar beneden, zoals in het begin. Vouw de linkerkant op de rechterkant.
 6. Schuif nu de stof door de elastiek. De elastiek zit nu dus rondom je dichtgevouwen stof.
 7. Nu kan je de stof in de lengte rond de elastiek plooien. Zo zie je enkel nog de binnenkant van de stof.
 8. Stik de randen in de lengte op elkaar. Nu zit er een stoffen tunnel rondom je elastiek, met de binnenkant van de stof naar buiten.
 9. Bevestig de veiligheidsspeld aan een uiteinde van de tunnel. Nu kan je de speld gebruiken om de tunnel binnenstebuiten te keren. Zo zit de buitenkant van de stof effectief aan de buitenkant, en zie je niets van de stiksels.
 10. Neem je naald en draad, en gebruik kleine steekjes om de uiteindes aan elkaar te naaien.

 

Decoratieve wc-papier/keukenrolhouder

Waren we twee jaar geleden afgekomen met een houder voor wc-papier (of keukenrol), dan had je je wenkbrauwen opgetrokken, met je ogen gerold of ons gewoon uitgelachen. Maar als we één ding zijn gaan appreciëren sinds dat virus ons leven binnendrong, zullen het wel deze rollen papier zijn. Zo kan je er bovendien eens goed mee lachen, en hebben ze toch maar mooi een accessoire voor hun keuken of het kleinste kamertje. Helemaal ideaal als ze pas een nieuwe woonst hebben.

BENODIGDHEDEN

 • Touw
 • Schaar
 • Houten kralen (of andere kralen, in materialen en kleuren die je zelf wil)

STAPPEN

 1.  Meet een stuk van het touw (door het langs een wc- of keukenrol te leggen bijvoorbeeld) en knip het af.
 2. Rijg de kralen op je stuk touw.
 3. Maak aan elk uiteinde een lus, zodat je de twee lussen simpelweg aan hetzelfde haakje of dezelfde spijker in de muur kan hangen. Voilà!

 

(stagiaire Emma Wyers)

LEES OOK: 

De mooiste DIY kerstversiering voor in je boom dit jaar

4 creatieve DIY ideeën voor in de kinderkamer

30 superleuke kerstcadeautjes onder 10 euro