Met deze tips leer je iedereen te overtuigen van jouw ideeën

Geüpdatet op 30 augustus 2023 door Elisabeth Clauss en Lore Ginneberge
Met deze tips leer je iedereen te overtuigen van jouw ideeën Shutterstock

Wil je weten hoe je iemands diepgewortelde mening volledig kunt veranderen? Ontdek de boeiende inzichten van Jonah Berger, een expert in virale marketing. Deze tactieken zijn niet alleen van waarde in de marketingwereld, maar kunnen je ook helpen in het dagelijks leven. Duik in de wereld van overtuiging en ontdek hoe je deze slimme strategieën kunt toepassen!

De psychologie van verandering leren begrijpen

Jonah Berger, auteur van zelfhulpbestsellers en marketingprofessor, neemt ons mee in de wereld van sociale invloeden, mond-tot-mondreclame en populariteit. Als jouw weloverwogen argumenten vaak geen indruk maken, wijst Berger erop dat aanhoudend overtuigen juist weerstand kan opwekken: hoe meer je probeert te overtuigen, hoe meer de wenkbrauwen fronsen. "Kundige onderhandelaars identificeren barrières voor verandering en slechten deze (...). Weinigen denken eraan om eerst die obstakels uit de weg te ruimen als het om verandering gaat," legt hij uit.

Weerstand ontcijferen

Berger benadrukt het belang van het begrijpen van de inherente weerstand tegen overtuiging. Het is essentieel om eerst te identificeren wat iemand weerhoudt voordat je probeert te overtuigen. In plaats van onwrikbare logica op te leggen, benader je verandering door keuzes te bieden. Om iemands mening te veranderen, moet je vooral begrijpen waar die persoon staat, wat hem motiveert en empathie tonen. Ervaren onderhandelaars richten zich op de persoon die ze willen beïnvloeden.

Start beweging

De verhouding tussen voordelen en opofferingen is cruciaal om verandering te bewerkstelligen. Berger noemt dit "gehechtheid aan de status quo". Benadruk de mogelijke verliezen en de kosten van het vasthouden aan de huidige situatie. Dit veroorzaakt een intern conflict bij mensen, waardoor ze eerder geneigd zijn om van gedachten te veranderen.

Mik op haalbare doelen

Een andere belemmering voor verandering, zoals geïdentificeerd door Jonah Berger, is de "acceptatiezone". Mensen zijn vaak niet bereid om te luisteren naar wat ze als onmogelijk beschouwen. Het doel is om hen te laten nadenken over alternatieven die zich net buiten hun comfortzone bevinden. Zoek naar kleine stappen en bouw bruggen om geleidelijk verandering te accepteren.

Door bruggen te bouwen en stap voor stap vooruit te gaan, vermijd je om te argumenteren tegen een muur. Tieners zijn hierin experts: uitgaan tot 5 uur 's ochtends is geen optie, maar je kan starten bij 23 uur en volgende keer verandert dat misschien middernacht. Wat we echt willen bereiken en wat aanvankelijk in de afwijzingszone lag, bevindt zich nu in de acceptatiezone. Als je moeite hebt om iemands mening te veranderen, vraag dan eerder om minder in plaats van meer te proberen te verkrijgen. Je krijgt dit jaar misschien geen verhoging van 20%, maar wat als je vraagt om 10% en drie extra vakantiedagen?

Proberen is overnemen

Onzekerheid is de vijand van verandering, en om hele beschavingen te beïnvloeden, hebben strategische geesten een oplossing gevonden: voorproefjes. Deze zijn vergelijkbaar met gratis proeven en retourbeleid bij online aankopen. Als je iemand wilt overtuigen, laat hen dan vrijblijvend de voorgestelde verandering uitproberen. Dit vermindert onzekerheid over de uitkomst.

The Catalyst door Jonah Berger
The Catalyst door Jonah Berger

Koop hier