Must watch: Deze 20 films definieerden de mode van hun tijd

Geüpdatet op 21 oktober 2019 door Maxine Detaellenaere
Must watch: Deze 20 films definieerden de mode van hun tijd

Geen plaats om beter de mode van een specifiek decennium te bestuderen dan op het witte doek. Of het nu gaat om de nineties revival van de laatste seizoenen of de terugkeer van de sexy seventies dit najaar, deze films zijn niet alleen klassiekers in hun eigen recht, maar ook vanwege de ongelofelijk stijlvolle outfits die het scherm sierden.

1940’s: Gilda (1946)

De jaren veertig werden in Europa getekend door de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Dit stond in schril contrast met de absolute glamour die te zien was op het zilveren scherm. Femme fatales in wulpse outfits domineerden het doek, met als ultieme icoon Rita Hayworth in Gilda die decennia geleden al van de crop top een hit maakte.

Runner-up: To have and have not (1944)

Toch slopen er invloeden van deze barre tijden in de mode. Terwijl hun vaders, broers en echtgenoten vochten aan het front, namen heel wat vrouwen het werk van mannen over, wat overvloeide in vrouwenkledij met mannelijke invloeden, zoals de opvallende schouderpartijen (een voorloper op de power suits en epaulettes uit de jaren tachtig) van een piepjonge Lauren Bacall in de noir-film To Have and Have Not.

1950’s: To Catch a Thief (1955)

De jaren vijftig waren niet enkel de hoogdagen van Christian Diors New Look maar ook van Grace Kelly, de meest stijlvolle vrouw van het decennium. De ijzige blondine was niet alleen de koningin van Hollywood, ze schopte het ook tot echte royal toen ze in het huwelijksbootje stapte met Reinier van Monaco. In To Catch a Thief speelt ze een rijke dochter die pastelkleurige deux-pieces voor overdag inwisselt met adembenemende strapless jurken met wespentaille 's avonds.

Runner-up: The Talented Mr Ripley (1999)

De fifties runner-up is eigenlijk een remake van het Franse origineel Plein Soleil, maar de sprezzatura (casual elegantie) van Dickie Greenleaf (een goddelijke Jude Law), die American prep feilloos weet te combineren met de Italiaanse classy nonchalance is absoluut het vermelden waard. Net als de looks van vrouwelijke tegenspeelsters Gwyneth Paltrow en Cate Blanchett. Denk geknoopte bloesjes met katoenen midirokken aan het strand en gehandschoende operaoutfits met sweatheart-décolletés in de Italiaanse hoofdstad.

 

1960’s: Breakfast at Tiffany’s (1961)

Is er een meer iconische outfit dan Audrey Hepburns zwarte cocktailjurk met parelketting uit de openingsscène van Breakfast at Tiffany's? We dachten het niet. Als levenslange muze van couturier Hubert de Givenchy draagt de Belgisch-Britse actrice in deze klassieker überchique sixties-ontwerpen. De baksteenrode, boxy winterjas, de beige sweater met opstaande kraag, het bonbonroze feestjurkje... menig modeminnend mens zou vandaag nog een halve moord begaan voor de garderobe kan Miss Golightly.

Pssst: Wist je trouwens dat Truman Capote, de schrijver van het boek Breakfast at Tiffany's, Marilyn Monroe in gedachten had voor de rol van Holly Golightly? Hoe anders zou deze golden oldie eruit gezien hebben met een wulpse blondine in plaats van de frêle en immer elegante Hepburn.

Runner-up: Blowup (1966)

In Antonioni's bekroonde film Blowup passeren een resem it-girls de revue. Een jeugdige Jane Birkin en Gillian Hills verschijnen voor de lens gekleed in mini-jurkjes in Courrège-stijl in snoepjeskleuren, de typerende look voor de swinging sixties, samen met gigantische poppenogen genre topmodel Twiggy.

1970’s: Saturday Night Fever (1977)

Het toonbeeld van de kitch uit de sexy seventies is uiteraard Saturday Night Fever. Niet alleen het gelijknamige Beegees-nummer behoort tot het collectieve geheugen, maar ook John Travolta's witte danspak met obligate olifantenpijpen, zwart leren vest en iets te ver openstaande hemden met opvallende kraag. Ook de vrouwelijke personages zijn geen volgers van less is more en hullen zich zonder verpinken in lycra pakjes, pailletten en statement kleuren.

Runner-up: Annie Hall (1977)

Een heel ander beeld van de over-the-top jaren zeventig krijgen we te zien in Woody Allens cultklassieker Annie Hall. De belezen Annie grossiert in mannelijke kledingstukken zoals dassen, gilets en khaki-broeken die menig intellectuele vrouw nog altijd inspireren op vestimentair vlak. De iconische stijl zou trouwens gebaseerd zijn op Dianne Keatons eigen garderobe.

1980’s: Scarface (1983)

Ah de jaren tachtig, a.k.a het decennium van de wansmaak - dat ironsich gezien vandaag weer helemaal on point is. En dat snappen we helemaal als we Michelle Pfeiffers uitgebreide collectie aan sexy slipdresses met oogverblindend diepe v-décolletés bewonderen die het lichaam van menig hedendaagse it-girl sieren.

Runner-up: American Gigolo (1980)

Ook de cultfilm American Gigolo is het vermelden waard als een van de meest stijlvolle films die de jaren tachtig te bieden hebben. Niet alleen spelen twee van de mooiste mensen ter wereld erin mee -  supermodel Lauren Hutton en heartthrob-van-je-moeder Richard Gere - ook de kledinglooks zijn het vermelden waard. Zo zet de film de toen nog behoorlijk onbekende Giorgio Armani op de kaart, die dealt in soepelvallende stoffen, relaxed snits en een typerend, chic palet van greige-schakeringen.

 

1990’s: Clueless (1995)

Hier hoeven we alvast geen tekeningetje bij te maken. Wie droomde er als 12-jarige niet van een magische dressing die automatisch je geruite plooirokjes combineerde met de matching cardigans à la Cher Horowitz? Of viel er niet in katzwijm bij het zien van haar lollypoproze Alaïa-jurkje? Wij alleszins wel. Deze tienerklassieker straalde gewoon fashion uit.

Ps: Wist je dat Clueless gebaseerd is op een klassieker uit de Engelse wereldliteratuur? Jane Austens boek Emma diende als inspiratie voor het plot van dé fashion film uit de nineties.

Runner-up: Pretty Woman (1990)

Maar laat ons ook niet Pretty Woman vergeten, de doorbraakrol van America's sweetheart en romcom queen Julia Roberts. Al waren haar lederen dijlaarzen en ieniemienie rokjes een pak minder geschikt voor onze leeftijd. Haar helrode, off-the-shoulder galajurk - met bijpassende diamanten halsketting - daar hebben we nog altijd natte dromen over.

2000’s: The Devil Wears Prada (2006)

Wanneer een film wordt gemaakt over een iconische hoofdredactrice van een al even iconisch modeblad, hoeft het niet te verbazen dat de kijker bedolven wordt onder de fashionable nillies outfits. Een elegante, roomwitte mantel hier, een Chanel-pet daar, wat over-the-knee leren dijlaarzen en natuurlijk de alomtegenwoordige hoop earrings van Miranda Priestly.

Runner-up: Sex and the City (2008)

Wie keek er niet met plezier naar Sex and the City, de cultserie die even bekend stond om de spicy sexcapades als om de onvergetelijke modelooks van de hoofdrolspelers? Geen wonder dus dat de SATC-films baden in de high fashion outfits waar iedere fashionista in de aughts over zwijmelde - wel dat en natuurlijk de ever so gorgeous Mr. Big.