Vintage special: dit zijn onze favoriete tweedehandswinkels voor kids

Geüpdatet op 28 maart 2024 door Isabelle Vander Heyde en Jolien Vanhoof
Vintage special: dit zijn onze favoriete tweedehandswinkels voor kids © Demain Selection

Dat kleine mensjes aan een razend tempo groeien, is een feit. Op een seizoen tijd barsten de meeste kinderen uit hun kledij en dat is niet alleen frustrerend voor ouders, maar ook een prijzig grapje én ook niet kosteloos voor het milieu. In plaats van om de zoveel maanden een volledig nieuwe garderobe aan te schaffen, wenden we ons steeds meer tot tweedehandswinkels. Dat die bijlange niet zo muf en grijs zijn als het cliché wil, bewijzen deze geweldige vintage shops.

Demain Selection

Al je favoriete kinderkledingmerken op een presenteerblaadje? Merci, Demain Selection! Met een focus op stijl, kwaliteit en duurzaamheid onderscheidt deze online boetiek van jeugdvriendinnen Florence en Philipinne zich door zijn zorgvuldige selectie van tweedehands merkkleding voor kinderen van 0 tot 14 jaar. Je vindt er prachtige tweedekansjes van 1+ in the family, American Outfitters, Bellerose, Daily Brat, Play Up, The New Society ... Om tijdens het shoppen het hoofd koel te houden – elke week komen er zo'n 500 nieuwe items bij – kun je aan de hand van verschillende labels (kleine imperfecties, goede staat, nooit gedragen stukken met etiket, etc) gemakkelijk je eigen voorkeuren uitpikken. Kamp je met keuzestress of krijg je liever wat meer voeling met het aanbod, reserveer dan gerust een fysiek winkelmoment bij Yuman Village in Sint-Gillis.

Leuk extraatje: op de blog van Demain Selection krijg je er gratis inspirerende content bij. Of het nu verzorgingstips (de perfecte slaaproutine) of leuke uitstapjes (weekendactiviteiten in Brussel) zijn: ideeën genoeg!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DEMAIN SELECTION (@demain_selection) 

 

Second kid

Een wereld waarin kleding hergebruiken cool is? Dat is het groene uitgangspunt van Second Kid, een superpraktische one-stop-shop voor tweedehands kinderkleding van 0 tot 16 jaar. Founding mothers en VRT-collega’s Hanne, Isabel en Lynn delen niet alleen hun uitmuntende smaak, maar hebben ook een neus voor kwaliteitsstukken die een (kinder)leven lang meegaan. En ze roepen iedereen op om zich aan te sluiten bij The Resale Club van Second Kid, een collective van resellers die je aan de hand van sympathieke bio's leert kennen op de website. Duurzaam kopen en verkopen, wij kunnen dat!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SECOND KID (@secondkid.be)

 

La Ritournelle 

Geen online shop, wel een kleurrijk boetiekje in Schaerbeek dat haar stock dagelijks ziet groeien met prachtige preloved stukken. Sinds La Ritournelle in 2018 de deuren opende, kent de vintage store een gigantisch succes met dank aan haar zorgvuldig samengestelde collecties kleren voor kinderen van 0 tot 8 jaar. Limited editions, unieke stukken, high-end merken en kwaliteit staan voorop tijdens de selectie. Je kunt kledij rechtstreeks in de boetiek droppen en laten evalueren, en regelmatig organiseert de boetiek naaiateliers en workshops rond zero waste, essentiële oliën, etc. Hou zeker de Facebookpagina van La Ritournelle in de gaten voor de kalender.

Rue des Pâquerettes 77, 1030 Brussel

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door La Ritournelle (@la_ritournelle_)

 

Otters en Flamingo’s

Nog meer online schattenjagen doe je bij Otters en Flamingo’s, de preloved webshop van Marleen die als kind niks liever deed dan met haar grootouders de lokale rommelmarktjes afschuimen. Op het menu: kleerkastvoer van en voor hippe vogels van 0 tot 16 jaar, met veel Belgische merken en originele labels die eens afwijken van de usual suspects (à la Petit Bateau of Bonpoint). Bovendien is er ook 'O&F aan huis', waarbij je een shopavond bij je thuis kunt organiseren voor de mama's (en papa's) uit je familie- en vriendenkring.

 

l’Enfance

Heidi, het brein achter l’Enfance, is mama én plasmama van vijf dochtertjes. Ze weet dan ook als geen ander wat het is om een kindergarderobe draaiende te houden en hoe frustrerend het is als je kind uit dat ene mooie jurkje groeit. In comes l’Enfance, een online platform waarop ze haar eigen mooiste vondsten en die van anderen doorverkoopt aan zachte prijsjes. Stella McCartney Kids, Bonton, Veja, The Animals Observatory, Bobo Choses, Rylee + Cru: je vindt er de leukste merkjes uit binnen- en buitenland in de categorie 0 tot 14 jaar. Vertrouw je online vintage toch niet helemaal? Dan kun je oldschool op afspraak in de stock zelf komen snuffelen!

 

Geboortenest

Deze is geniaal: wat als je je kind al vanaf de geboorte onderdompelde in duurzaamheid? Het kan met Geboortenest, waar je hele geboortelijst vintage is. Hoe werkt het? Tijdens een verkennend gesprek met de buyers achter de shop stel je een lijst van benodigdheden op, volledig afgestemd op jouw eigen levensstijl, de eventuele aanwezigheid van broertjes en zussen, de stijl van je huis ... Vervolgens speurt het team tweedehands verkopen af om vanaf nul de garderobe en kinderkamer van je toekomstige baby aan te leggen. Die volledige uitzet wordt dan op een speciale webpagina gezet, zodat je vrienden en familie de aankoop ervan kunnen sponsoren. Fijn weetje: het brein achter Nest is een interieurarchitecte met heel erg veel smaak, die bovendien in haar atelier oude meubels en spullen oplapt. Heb je al een erfstuk staan, of kinderbedje dat al generaties lang meegaat? Ze neemt het met plezier in de selectie op!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Griet - noordnest.be (@noordnest)

 

Preloved moois voor kids én mama? Ontdek hier onze favoriete vintage webshops, stuk voor stuk geliefd om hun conceptuele, edgy selectie. Aan de hand van deze tips leer je trouwens hoe je echte van fake vintage moet onderscheiden.