Vintage special: dit zijn onze favoriete tweedehandswinkels voor kids

Geüpdatet op 20 januari 2020 door Isabelle
Vintage special: dit zijn onze favoriete tweedehandswinkels voor kids

Dat kleine mensjes aan een razend tempo groeien, is een feit. Op een seizoen tijd barsten de meeste kindjes uit hun kledij en dat is niet alleen frustrerend voor ouders, maar ook een prijzig grapje én ook niet kosteloos voor het milieu. In plaats van om de zoveel maanden een volledig nieuwe garderobe aan te schaffen, wenden steeds meer mensen zich dan maar tot tweedehandswinkels. Dat die bijlange niet zo muf en grijs zijn als het cliché wil, bewijzen deze geweldige vintage shops:

BRUSSEL

YUPLA 

Online boetiek Yupla heeft één grote missie en dat is tweedehands kledij van haar stoffige imago te ontdoen. De team achter de winkel hanteert dan ook strenge criteria bij het inkopen van stukken: enkel high-end of ecologische labels, geen high street (H&M, Zara, Hema, etc) en een uitstekende staat (geen verkleuring, vlekken, zichtbare reparaties). Een cliché dat wel overeind blijft staan, is het prijskaartje: bijzònder zacht dus (lees: minder dan €20 het stuk), en al helemaal als je in de braderie afdeling gaat neuzen… Je vindt er kledij en gereedschap voor kids van nul tot veertien jaar. Yupla heeft ook een eigen green label dat je binnen de collectie gemakkelijk richting de duurzame labels gidst en probeert dankzij enkele slimme samenwerkingen haar ecologische impact zo gering mogelijk te houden. Zo werkt het voor het verzenden en ophalen van pakjes met Hytchers, een leverdienst die letterlijk meelift met automobilisten die sowieso al op de baan zijn.

MARCEL & FIFI 

Marcel & Wifi is een online tweedehandsboetiek voor kinderkledij van nul tot zes jaar. Ook hier enkel de mooiere labels en een strenge kwaliteitscontrole bij de aankoop. Bij het shoppen kan je aan de hand van verschillende labels (zoals made in Europe, made in Belgium, nooit gedragen stukken met etiket, etc) gemakkelijk je eigen voorkeuren uitpikken. Naast vintage stukken vind je er ook een afdeling hand-made kledij- en accessoirelabels zoals Zoe Mommen of Sterrestof. Afzetten en ophalen van pakjes kan via een uitgebreid netwerk partnerboetieks in de hoofdstad. Leuk extraatje: op de blog van Marcel & Fifi krijg je inspirerende portretten en inspiratie van moeders en hun kids. Of het nu verzorgingstips (hoe houd je je kind écht warm in de winter?) of leuke challenges (Kerstmis vieren zònder iets nieuws te kopen!) zijn: ideeën genoeg!

LA RITOURNELLE 

Geen online shop, wel een kleurrijk boetiekje in Schaerbeek dat haar stock dagelijks ziet groeien met prachtige preloved stukken. Sinds La Ritournelle in 2018 de deuren opende, kent de vintage store een gigantisch succes met dank aan haar zorgvuldig samengestelde collecties kleren voor kinderen van nul tot acht jaar. Limited editions, unieke stukken, high-end merken en kwaliteit staan voorop tijdens de selectie. Je kan kledij rechtstreeks in de boetiek droppen en laten evalueren, en regelmatig organiseert de boetiek naaiateliers en workshops rond zero waste, essentiële oliën, etc. Hou zeker de facebook pagina van La Ritournelle in de gaten voor de kalender!

Rue des Pâquerettes 77, 1030 Brussel

0498/87.57.13

hello@ritournelle.be

ANTWERPEN

KIDAROUND

De New Yorkse ontwerpster Anastasia Feoktistoff vestigde zich enkele jaren geleden in Antwerpen en schopte er Kidaround uit de grond: een webwinkel voor tweedehands kinderkleren. Daar kwam al snel een vervolg bij in de vorm van een eigen label dat originele looks maakt uit restjes stof. De fabrieksoverschotten bemachtigt ze via luxe huizen als Dries Van Noten, Versace, Christian Wijnants en andere toppers. Verwacht je dus aan een hoog design gehalte. Leuk extraatje: via de webshop krijg je voornamelijk prototypes te zien, die je (afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid stof) op maat van je kind kan laten maken. Haute couture voor de allerkleinsten, heerlijk!

(Klik hier voor meer mooie upcycling labels) 

OTTERS EN FLAMINGO’S

On- en offline (de winkel bevindt zich in Olmen) schattenjagen doe je bij Otters en Flamingo’s. Op het menu: kwaliteitskledij voor kinderen van nul tot veertien jaar, hippe en Belgische merken, originele labels die eens afwijken van de usual suspects (à la Petit Bateau of Bonpoint) en opvallend veel prints in het aanbod. Leuk extraatje: de winkel biedt voor alle niet-verkochte kledij de optie om die aan goede doelen te doneren. Om te verzekeren dat dit ook écht een impact heeft, wordt bewust voor kleinschalige en lokale projecten gekozen, zoals Actie MIN in Mol. 

GENT

l'ENFANCE 

Heidi, het brein achter l’Enfance, is mama én plasmama van vijf dochtertjes. Ze weet dan ook als geen ander wat het is om een kindergarderobe draaiende te houden en hoe frustrerend het is als je kind uit dat ene mooie jurkje groeit. In comes l’Enfance, een online platform waarop ze haar eigen mooiste vondsten en die van anderen doorverkoopt aan zachte prijsjes. Stella McCartney Kids, Bonton, Veja, The Animals Observatory, Bobo Choses, Rylee + Cru: je vindt er de leukste merkjes uit binnen- en buitenland in de categorie nul tot veertien jaar. Vertrouw je online vintage toch niet helemaal? Dan kan je oldschool op afspraak in de stock zelf komen snuffelen!

GEBOORTENEST 

Deze is geniaal: wat als je je kind al vanaf de geboorte onderdompelde in duurzaamheid? Het kan met Geboortenest, waar je hele geboortelijst vintage is. Hoe werkt het? Tijdens een verkennend gesprek met de buyers achter de shop stel je een lijst van benodigdheden en wensen op, volledig afgestemd op jouw eigen levensstijl, de eventuele aanwezigheid van broertjes en zussen, de stijl van je huis, enzovoort. Vervolgens speurt het team tweedehands verkopen af om vanaf nul de garderobe en kinderkamer van je toekomstige baby aan te leggen. Die volledige uitzet wordt vervolgens op een speciale webpagina gezet, zodat je vrienden en familie de aankoop ervan kunnen sponsoren. Leuk extraatje: het brein achter Nest is een interieurarchitecte met heel erg veel smaak, die bovendien in haar atelier oude meubels en spullen oplapt. Heb je al een erfstuk staan, of kinderbedje dat al generaties lang meegaat? Ze neemt het met plezier in de selectie op!

INTERNATIONAAL

Iets minder groen, want je pakjes hebben een langere reis voor de boeg, maar ook deze vintage shops zijn de moeite waard:

IL ETAIT PLUSIEURS FOIS

Kleren, accessoires, maar ook boeken en speelgoed voor kinderen tot acht jaar. Deze Parijse webwinkel is iets minder streng wat labels betreft (je kan er ook op Zara stuiten), maar heeft vooral een uitgebreid aanbod lekker Franse merkjes. Ook hier krijg de mogelijkheid niet-verkochte stukken te doneren aan goede doelen in plaats van ze terug op te pikken .

Preloved moois voor kids én mama? Ontdek hier onze favoriete vintage webshops, stuk voor stuk geliefd om hun conceptuele, edgy selectie. Aan de hand van deze tips leer je trouwens hoe je echte van fake vintage moet onderscheiden.