1 month challenge: met deze 15 tips ben je fit tegen de zomer

Gepubliceerd op 3 juni 2019 door ELLE België
1 month challenge: met deze 15 tips ben je fit tegen de zomer

Hallelujah! Nog één maand en de zomer(vakantie) is daar. Dat betekent zomerjurken, crop tops en bodysuits. Wil jij je wat fitter voelen en confident in je bikini kunnen rondlopen? We got you!

Enkele kleine aanpassingen op verschillende vlakken in je leven, kunnen op één maand tijd al een wereld van verschil maken. Lees hier onze gouden tips.

1/

De juiste voeding

Als je in shape wilt geraken, hoort daar altijd wat werk bij. Je eetkeuzes beslissen voor een zeer groot deel hoe fit je eruit zal zien (en hoe fit je je zal voelen!).  Sterker nog: in tegenstelling tot wat je zou denken, tonen studies aan dat voeding veel meer impact op je lichaam heeft dan sport. Streng diëten is echter totaal niet nodig. Als je consequent bent, doen enkele kleine aanpassingen al veel.

fit voor de zomer op 1 maand tijd tips

Tip 1: Eet gezond. Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar het is zeker belangrijk als je wat fitter wilt worden. Eet meer fruit en groenten (minstens 3 stuks per dag van elk), drink meer water, eet meer volkorengranen en noten.

Tip 2: Probeer een of enkele avonden per week vlees, vis en gevogelte te vervangen door iets anders. Kies liever voor peulvruchten dan voor vleesvervangers. Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen zitten namelijk boordevol vezels en gezonde voedingsstoffen. Bovendien verlagen ze je cholesterol-gehalte. Vermijd teveel vleesvervangers. Deze zitten vaak vol toegevoegde vetten, suiker en zout.

2/

fit voor de zomer op 1 maand tijd tips

Tip 3: Een superstreng dieet waarbij je nooit mag zondigen, houdt bijna niemand vol. Een gouden, meer haalbare regel is daarom om 3 ongezonde dingen die je graag eet één maand lang uit te schrappen. Denk aan frisdrank, brood, vette kaas, koekjes,... Deze voedingsmiddelen zijn niet ideaal als je van plan bent wat fitter te worden. Eet je bijvoorbeeld vaak pasta? Beloof aan jezelf om één maand geen pasta te eten. Is melkchocolade je guilty pleasure? Probeer er vanaf te blijven of vervang het gedurende één maand door zwarte chocolade (in beperkte hoeveelheid).

Tip 4: Lees voedingslabels. Daarmee bedoelen we niet dat je als een gek calorieën moet beginnen tellen (integendeel, dit heeft vaak een averechts effect). Controleer liever labels op toegevoegde suikers. Die zorgen er vaak voor dat schijnbaar gezonde voeding, zoals bijvoorbeeld granola en mueslirepen, helemaal niet meer zo gezond is.

3/

Pint Embed Link

Tip 5: Probeer nieuwe recepten. Wees creatief, dan hoeft gezond helemaal niet saai te zijn. Plus, in dit Instagram- en Pinterest-tijdperk zijn gezonde recepten slechts 1 muisklik verwijderd. Je zal versteld staan hoeveel originele, smakelijke recepten er te vinden zijn. Of check ELLE Eten, ons online kookboek vol healthy receptjes.

Tip 6: Plan je maaltijden. Doe doelgericht boodschappen, zodat je de ingrediënten in huis hebt voor de gezonde recepten. Probeer op voorhand te plannen wat je gaat eten. Natuurlijk heb je 's ochtends geen zin om een hele salade in elkaar te flansen. Maak daarom die salade de avond ervoor klaar, zo beland je 's middags niet noodgedwongen in de broodjeszaak.

Pint Embed Link

Tip 7: Luister naar je lichaam. Vaak overeten we ons namelijk zonder het te beseffen. Er zit wat vertraging op het signaal dat je maag naar je brein stuurt wanneer je genoeg hebt. Schep daarom kleinere porties op (je kan later bijnemen), kauw goed (het bevordert de spijsvertering) en geniet van elke hap. Eet voeding waardoor je je goed voelt.

Tip 8: Honger jezelf niet uit. Als je jezelf uithongert, is de kans des te groter dat je ongezonde voeding zal craven en eten. Kook liever iets gezond, dan kan je eten zoveel je wilt en blijf je niet met honger zitten.

4/

Een goede work-out

Bij fit zijn, hoort natuurlijk bewegen. Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, het geeft je ook een goed gevoel! Time to get in shape.

fit voor de zomer op 1 maand tijd tips

Tip 9: Have fun. Ben je als de dood voor fitnesszalen, dan is dit niet de plaats waar jij moet zijn. Er zijn tegenwoordig zo veel leuke manieren om af te vallen: plogging, rolschaatsen, snelwandelen, pilates, spinnen, yoga,... Kies een activiteit die bij jou past.

Tip 10: Probeer élke dag te bewegen. Stofzuig en dweil bijvoorbeeld je hele huis: ook dat is een work-out! (en een win-winsituatie) Wat simpele buikspieroefeningen en squats kan je ook voor de tv op een matje doen. Loop naar de glasbakken. Zet vrijwillig alle vuilzakken buiten.

5/

Tip 11: We leven in een digitaal tijdperk, maak daar dan ook gebruik van. Er zijn tal van leuke (gratis!) apps die als personal coach kunnen dienen. Op internet vind je work-out-podcasts, -schema's en -tutorials... Je hoeft er je huis niet eens voor uit. No excuses.

fit voor de zomer op 1 maand tijd tips

Tips 12: Stel een bepaald aantal stappen in als dagelijks doel en check regelmatig je stappenteller. Het controleren van je stappenteller zal je motiveren om meer te wandelen.

Tip 13: Zoek een buddy, spreek af om elkaar te motiveren en ga samen sporten. De kans is groot dat je het in de sportzaal veel langer uithoudt dan wanneer je alleen bent. Je zal minder snel opgeven en het is ook leuker dan alleen sporten.

Tip 14: Hou je work-outs bij door ze in je gsm op te slaan of op te schrijven. Zo hou je je progressie bij en zal je meer geneigd zijn om écht elke dag iets te doen.

6/

Geloof in jezelf!

fit voor de zomer op 1 maand tijd tips

Tip 15: Dit is eigenlijk de allerbelangrijkste tip: geloof in jezelf! Een maand is namelijk langer dan je denkt, en op die tijd kan je al spectaculaire resultaten zien. Wetenschappers zeggen zelfs dat het slechts 21 dagen duurt om een nieuwe (gezonde) gewoonte aan te leren. Probeer goede gewoontes aan te leren en wie weet blijven ze wel voor de rest van je leven. Gebruik geen smoesjes zoals 'het is toch al te laat nu' of 'ik geraak nooit meer fit'. Dat zei je een maand geleden ook! Met een combinatie van de juiste voeding en oefeningen gedurende één maand kom je al heel ver.

(stagiaire Marie Pauwels)