9x zoete en hartige recepten met granola

Gepubliceerd op 28 december 2018 door ELLE Partner
9x zoete en hartige recepten met granola

Lekker, knapperig en boordevol gezonde voedingsstoffen – granola is ook ideaal als basis voor hartige recepten. Om je gasten te verbazen en samen van te smullen!

GR’EAT Glory is de ideale granola, een uitvinding van GR’EAT granola. Biologisch, glutenvrij en met de hand samengesteld in een atelier vlakbij Brussel. Haver, boekweit, mosterd, zwarte sesam, Provençaalse kruiden, hazelnoten, cashewnoten en een vleugje ahornsiroop vormen de basis van een volmaakt evenwichtige mix om met andere kwaliteitsingrediënten te verwerken.

1/

GLORYious burrata

Voor 4 personen, leg een burrata op een groot bord. Verwijder de zaden van een granaatappel. Giet er een scheutje olijfolie en azijn over, voeg een snuifje zeezout toe en wat peper uit de molen. Strooi granola GR’EAT Glory over de burrata en versier met wat verse muntblaadjes en eetbare bloemen zoals bernagie. Klaar in 5 minuten! Lekker extraatje: werk de burrata af met je favoriete plantaardige oliën, geparfumeerde azijn en verse kruiden.

2/

Tomaat mozza GR’EAT Glory

Schik plakjes coeur de bœuf-tomaten op een groot boord en bestrooi ze met zout. Leg er met de hand gescheurde mozzarella di buffala op. Giet er een scheutje olijfolie en balsamicoazijn over en breng op smaak met peper. Garneer met bosbessen (in het seizoen) en strooi er GR’EAT Glory granola over. Werk af met basilicumblaadjes, kerstomaten en geraspte citroenschil.

3/

Sunny salad GR’EAT Glory

Was een handvol jonge spinaziescheuten, doe ze in een kom en breng op smaak met olijfolie en balsamicoazijn. Snijd een granny smith in plakjes en dompel ze in vers geperst citroensap. Snijd kerstomaten en lange radijsjes in de lengte fijn. Voeg jonge radijsscheuten toe en brokkel wat feta over het geheel. Giet er een scheutje balsamicoazijn over en bestrooi met GR’EAT Glory granola.

4/

Glory butternut- & mascarponesoep

Voor de soep: hak 3 rode uien grof en laat ze een vijftiental minuten zweten op een laag vuur. Doe er een in stukken gesneden butternut bij, ontdaan van de pitten (en niet geschild als het een biologisch exemplaar is), 500 ml gefilterd water, 5 verse rozemarijntakjes en een halve vers geraspte muskaatnoot. Kook alles 20 minuten op een matig vuur. Verwijder de rozemarijn en mix in een krachtige blender tot een mooie textuur. Serveer in grote kommen met een schepje mascarpone. Breng op smaak met peper, doe er een scheutje olijfolie en balsamicoazijn bij en enkele blaadjes verse koriander. Bestrooi met GR’EAT Glory granola.

5/

Glory-wafel van zoete aardappel en avocado

Voor 4 wafels, schil de zoete aardappelen en snijd ze in plakjes. Laat de plakjes 10 minuten koken tot ze mals zijn. Laat ze uitlekken en dek ze af terwijl het wafelijzer opwarmt tot een gemiddelde temperatuur. Mix de zoete aardappel en een half kopje haver in een blender tot een uniforme textuur. Klop het wit van een ei en een heel ei op met een kopje ongesuikerde amandelmelk.Voeg dit toe aan de basis van zoete aardappel en havermout in de blender. Mix tot je de textuur van een wafeldeeg verkrijgt. Vet het wafelijzer in met kokosolie en je kunt beginnen bakken (4 à 5 minuten). 

Snij de avocado in plakjes en besprenkel hem met citroensap om te voorkomen dat hij verkleurt. Pocheer een ei in ruisend water met wat azijn, gedurende 4 min. Doe het water kolken met een garde alvorens het ei in de pot te laten glijden. Serveer de wafels met de avocado en het gepocheerd ei, op smaak gebracht met peper, wat vers gehakte peterselie en koriander en een scheutje balsamico crème, en tot slot bestrooid met GR’EAT Glory granola.

6/

Herfstgroenten met balsamico & GR’EAT Glory

Warm de oven voor op 180°C in de heteluchtstand. Was de biologische seizoengroenten (bieten, jonge wortelen, prei, butternut, pastinaak, rode ui, …). Snijd ze in de lengte doormidden (snijd ze in vier indien ze rond zijn). Meng de groenten in een grote kom met wat olijfolie, balsamicoazijn en een lepel za’atar (een mix van Libanese kruiden op basis van sesam, marjolein, sumak, koriander en tijm). Schik alles op een grote bakplaat bekleed met bakpapier (of een grote terracotta schaal). Laat de groenten 15 minuten garen, lepel ze om en laat ze nog eens 15 minuten verder garen tot ze goudbruin en mals zijn. Bestrooi met verse kruiden en GR’EAT Glory granola.

7/

Risotto met zoete aardappel, mascarpone, pancetta en GR’EAT Glory

Voor 4 personen, leg 4 sneetjes pancetta onder de grill en laat ze goudbruin kleuren. Schil 2 grote zoete aardappelen en snijd ze in stukken. Zet ze volledig onder water in een pan en laat ze gedurende 20 minuten gaar koken. Laat ze uitlekken. Plet de stukjes zoete aardappel samen met de mascarpone tot een gladde en homogene puree. Kruid met muskaatnoot, zout en peper. Verhit de bouillon (op basis van kip of groenten) in een grote pan gevuld met 1 liter water. Zet opzij op een laag vuur. Smelt 2 eetlepels boter in een grote pan en laat de rode uien 5 minuten zweten. Breng op smaak met zout en peper en voeg een teentje gehakte knoflook toe. Laat nog 2 minuten verder fruiten. Doe er 280 g arboriorijst bij (risottorijst) en roer goed om totdat de rijst volledig met boter bestreken is. Giet er 12 cl witte wijn over en laat inkoken tot de rijst het vocht volledig heeft geabsorbeerd. Giet 1 opscheplepel warme groente- of kippenbouillon over de rijst en laat deze absorberen. Ga zo verder tot de liter bouillon helemaal op is. Roer er de zoete aardappelpuree, 50 g vers geraspte parmezaan en een handvol verse basilicum door. Goed mengen en bijkruiden. Opdienen, afgewerkt met een lepel parmezaan, zwarte peper uit de molen, de verkruimelde gegrilde pancetta en enkele verse basilicumblaadjes. Bestrooi met GR’EAT Glory granola.

Lekker extraatje : voor een nog gezondere versie, opteer voor volle rijst of boekweit die je 8 uur laat voorweken en dan afspoelt voor het koken.

8/

Risotto met bieten, geitenkaas en GR’EAT Glory

Voor 6 personen, mix 250 g rode bieten, gekookt en in stukjes gesneden, in een blender tot een gladde puree. Verhit 875 ml groentenbouillon en houd hem warm op een laag vuur. Smelt 30 g boter in een grote pan op een matig vuur en laat er 125g fijngehakte uien mals in worden. Doe er 375 g arboriorijst bij en roer om tot de rijst volledig met boter bestreken is. Giet er 125 ml witte wijn over en laat inkoken tot de rijst het vocht volledig heeft geabsorbeerd. Schep de warme groentenbouillon geleidelijk over de rijst, lepel na lepel, tot alles geabsorbeerd is. Roer de bietenpuree eronder, samen met 190 g geraspte parmezaan. Kruid bij en zet opzij.

Meng 375 g fijn gesneden gele bieten in een grote kom en doe er 30 ml olijfolie bij, 15 g vers gehakte dragon en 15 ml sherryazijn. Serveer de risotto in diepe borden, garneer met de gelebietensalade en verkruimel er wat geitenkaas over. Bestrooi met GR’EAT Glory granola.

Lekker extraatje : voor een nog gezondere versie, opteer voor volle rijst die je 8 uur laat voorweken.

9/

Glory aubergines op Libanese wijze

Voor 4 personen, warm de oven voor op 180°C. Snijd de 4 aubergines in de lengte doormidden (laat de steeltjes eraan als versiering) en snijd ze in diamantvorm. Smeer ze royaal in met olijfolie en breng ze op smaak met za’atar (een mengsel van Libanese kruiden, samengesteld uit sesam, oregano, tijm & zeezout), zwarte peper en zeezout. Zet de aubergines 45 minuten in de oven tot ze zacht en goudkleurig zijn.

Meng 250 g Griekse yoghurt met het sap en de schil van een citroen. Schep een lepel ervan over elke aubergine. Bestrooi met granaatappelzaadjes, verse korianderblaadjes, limoenschilletjes en paprikapoeder. Met nog wat GR’EAT Glory granola erbij wordt het lekker knapperig.

GR'EAT Glory granola

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met www.greatgranola.be
www.greatgranola.be