Dit denkt de voedingsexperte over crazy celeb diëten

Geüpdatet op 5 mei 2020 door Lore Ginneberge
Dit denkt de voedingsexperte over crazy celeb diëten

Op Internationale Anti-dieetdag zeggen we vaarwel tegen onhaalbare schoonheidsidealen en nog minder haalbare diëten.

Een nieuwe dag, een nieuwe regime dat de hemel in wordt  geprezen door voedingsgoeroe's. Van een Baby Food-dieet tot een klei-detox, niets is te gek om dat droomlichaam te bereiken. Beroemdheden zijn vaak de eersten om deze extreme diëten uit te testen, met wisselend succes.

Maar wat zijn de gevolgen van deze overdreven voedingspatronen? Wij namen vijf bizarre celebrity-diëten onder de loep met behulp van voedingsexperte Lynn De Merlier:

Baby Food Dieet

celebs diëten

Aanhangers? actrices Gwyneth Paltrow, Jennifer Anniston en Reese Witherspoon

Wat is het? Blijkbaar willen celebs naast de heupomtrek van een tiener ook de voeding van een baby. Dit dieet met veel bekende aanhangers gelooft dat je van babyvoeding kan afvallen. Zo'n twee maaltijden per dag worden vervangen door potjes gepureerd voedsel. Yuck.

Wat zegt de voedingsexperte? "Babyvoeding is afgestemd op de behoefte van…baby’s, en strookt totaal niet met de behoefte van een volwassene. Babyvoeding bestaat uit veel meer eiwitten, omdat de focus bij baby’s ligt op groeien. De verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten ligt dus anders. Daarenboven is de hoeveelheid voeding die je binnenkrijgt van zo'n potje veel te weinig. Op termijn krijg je hierdoor bepaalde tekorten én een vertraagd metabolisme, waardoor het net moeilijker zal worden om af te vallen, aangezien je verbranding op een veel te laag pitje staat."

Beyoncé’s Post-pregnancy Dieet

Beyonce dieet

Aanhangers? Queen B zelf natuurlijk, zo bekende ze in haar Netflix-film.

Wat is het? Makkelijk om te onthouden is het wel, want je mag bijna niets eten: geen brood of andere koolhydraten, melkproducten, vlees, vis en alcohol. Er staan dus voornamelijk groenten op het menu.

Wat zegt de voedingsexperte? "Deze eetwijze kan op zich geen kwaad. Je eet grotendeels koolhydraatarm, waardoor je energie uit je (vet)reserves haalt, en je dus best wat kan afvallen. Het probleem hierbij is dat het zo drastisch is dat het niet vol te houden valt. We spreken dan over het klassieke jojo-effect, waarbij je lichaam totaal van streek raakt en in een soort survivalmodus terechtkomt. Het gevolg: je bereikt het omgekeerde effect en komt bij!"

Kokosolie Dieet

Miranda Kerr celebs

Aanhangers? supermodel Miranda Kerr

Wat is het? Je hebt vast al gehoord over de haast magische bijwerkingen die kokosolie zou hebben. Miranda Kerr is alvast overtuigd, want ze stopt het goedje werkelijk in alles. Koffie, salades, de braadpan... niets is veilig voor Miranda's kokosolie.

Wat zegt de voedingsexperte? "Er bestaan veel tegenstrijdige meningen rond kokosolie. Ik gebruik het zelf regelmatig om in te bakken, omdat het een stabiele vetstof is. Sommige studies bewijzen dat de olie cholesterolverlagend werkt, maar anderen beweren dan weer het tegendeel. Ook in dit geval geldt dus: consumeer met mate en overdrijf niet."

Klei-Detox

dieet celebrities

Aanhangers? actrices Shailene Woodley en Zoë Kravitz

Wat is het? Er bestaan verschillende versies van dit bizarre dieet. Zo zou Shailene Woodley dagelijks drankjes maken met water en zuiverend kleipoeder, tussen de (ultragezonde) maaltijden door. Volgens de actrice zou dit de metalen uit je lichaam zuiveren. Huh? Zoë Kravitz ging de extremere toer op met een volledige detox op basis van drinkbare klei. Dit deed ze wel voor een filmrol, maar toch.

Wat zegt de voedingsexperte? "Klei zou volgens sommigen inderdaad giftige stoffen uit het lichaam zuigen en mineralen afgeven, maar dit is absoluut niet wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan klei veel lood bevatten, wat je lichaam net belast in plaats van zuivert. Mensen hebben een eigen ontgiftingssysteem - de lever en nieren -  dat 24/ 24 werkt. Geen enkele ontgiftingskuur kan dit ingenieuze systeem benaderen."

Het M Dieet

Katy Perry diëten

Aanhangers? popster Katy Perry

Wat is het? Je vervangt één maaltijd per dag door gekookte champignons. Niet erg ingrijpend, maar ronduit vreemd. Want waarom paddenstoelen? Volgens Katy Perry zou dit gezonde voedsel ervoor zorgen dat ze enkel aan de heupen en buik afvalt, terwijl ze haar andere curves behoudt. Maar wordt Katy er wel echt zo sterk van als ze denkt?

Wat zegt de voedingsexperte? "Het klopt dat in champignons relatief veel gezonde spoorelementen zitten, zoals mangaan en selenium. Ook bevatten ze zeer weinig calorieën en veel vezels. Dagelijks een maaltijd vervangen door champignons kan er echter voor zorgen dat je te weinig calorieën binnen krijgt. Hierdoor kunnen sportprestaties dalen, gaan lichaamsfuncties trager werken en voel je je mogelijk zeer moe. Dit dieet is dus zeker niet geschikt op lange termijn. En wat betreft het plaatselijk vermageren: in ruim tien jaar praktijk heb ik nog nooit geweten dat je kan kiezen op welke plaats je vet verliest, jammer genoeg."

Het is beslist, het enige dieet dat wij vanaf nu nog volgen is Diet Prada. Wil ook jij geen extreem dieet, maar haalbare tips voor een gezonde levensstijl? Goesting in Gezondheid helpt je op weg.