Zondig gezond: 4x verrukkelijke suikervrije desserts

Gepubliceerd op 29 April 2015 door Natalia Tjurina
Zondig gezond: 4x verrukkelijke suikervrije desserts

sugarfree

Suikervrij is the way to go! Dat wil uiteraard - gelukkig maar - niet zeggen dat je voortaan geen toetje meer mag. Probeer een van deze delicieuze suikervrije desserts.

Dat suiker gigantisch slecht voor je is, hebben we je al verteld. Suikervrij door het leven gaan klinkt moeilijk, maar dat is het niet. Er zijn heel wat natuurlijke producten op de markt die je kunt gebruiken in plaats van geraffineerde suiker zoals agave- en ahornsiroop, gedroogde dadels, rijststroop, zoete aardappelen,... Geen reden dus om jezelf je favoriete nagerecht te ontzeggen. Het komt er alleen op aan wat te experimenteren in de keuken. Noem het een ontdekkingstocht!  Met deze smakelijke recepten zetten we je op goede weg:

1/

Brownies met zoete aardappelen
(10 porties)

deliciouslyelle
© www.deliciouslyella.com

 

Ingrediënten:

  • 600 gram zoete aardappelen
  • 80 gram gemalen amandelen
  • 100 gram boekweitmeel of volkoren rijstmeel
  • 14 grote gedroogde dadels of Medjool dadels
  • 4 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • snufje zout

Werkwijze:

  1. Zet de oven op 180 graden. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Laat de blokjes gedurende 20 minuten garen in een pot kokend water of, nog beter, in een stoommachine. De blokjes moeten helemaal zacht zijn en bijna uit elkaar vallen.
  2. Mix de blokjes zoete aardappel samen met de ontpitte dadels in een blender tot je een romige siroop krijgt.
  3. Doe de overige ingrediënten in een grote kom en roer alles goed dooreen. Klop er daarna de zoete aardappelmix door.
  4. Neem een ondiepe, rechthoekige bakvorm en bekleed die met een laag bakpapier. Giet het beslag erin en bak gedurende 20 minuten. Controleer met een prikkertje of een mes of de brownie gaar is – het prikkertje moet droog zijn als je het terug uit de brownie haalt.
  5. Haal de brownie uit de oven en laat een tiental minuten afkoelen. Verwijder de brownie uit de vorm en snijd hem in vierkante blokjes.

(Via Deliciously Ella)

2/

 

Cake met sinaasappel en maanzaad
(6 à 8 porties)

iqs
© www.iquitsugar.com

 

Ingrediënten:

  • 1 sinaasappel
  • 3 eieren
  • 1 ¾ kopje gemalen amandelen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel bicarbonaat
  • 1 eetlepel rijststroop
  • 1/3 kopje macadamiaolie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 eetlepels maanzaadjes

Voor het kokosglazuur:

  • 1 kopje kokosroom
  • 2 eetlepels versgeperst sinaasappelsap
  • 1 theelepel rijststroop
  • 1 eetlepel kokosolie (gesmolten)

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven op 160 graden. Neem een bakvorm van ongeveer 20 cm diameter en vet die in met wat kokosolie.
  2. Kook de sinaasappel in een kleine pot en laat gedurende 30 minuten sudderen op een laag vuur. Laat de sinaasappel volledig afkoelen. Snijd de eindjes eraf en pureer in een blender.
  3. Voeg de overige ingrediënten toe aan de blender en mix alles dooreen. Giet het beslag in de bakvorm en bak gedurende 40 minuten in de oven.
  4. Wacht tot de cake helemaal afgekoeld is om hem uit de vorm te halen en af te werken met het glazuur.

Voor het kokosglazuur:

  1. Meng de gesmolten kokosolie met de kokosroom, rijsstroop en sinaasappelsap. Roer goed dooreen en laat het glazuur afkoelen in de koelkast.
  2. Verdeel het glazuur met een spatel over de afgekoelde cake.

(Via I Quit Sugar)

3/

 

Appelcrumble met gemberroom
(4 porties)

h&h
© www.hemsleyandhemsley.com

 

Ingrediënten:

  • 1 kg rode en groene appels, ontdaan van het klokhuis en in blokjes gesneden
  • 100 gram boter of kokosolie
  • 1 ½ kopje gemalen amandelen
  • ½ kopje amandelschilfers (of ¼ extra kopje gemalen amandelen)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat of gember
  • 1 ½ theelepel vanille-extract
  • 1 snuf zeezout
  • 1 ½ eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap

Voor de gemberroom:

  • 10 eetlepels verse room of yoghurt (vol)
  • 1,5 theelepels versgeraspte gember
  • 1 à 2 theelepels rauwe honing

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Doe de appelblokjes samen met de eetlepel water in een pan. Zet het deksel op de pan en laat zachtjes bakken gedurende 8 minuten.
  2. Vet een bakvorm in en doe er de gegaarde appelblokjes in.
  3. Smelt de boter of kokosolie in dezelfde pan. Meng de overige ingrediënten in een kom en roer er tenslotte de gesmolten boter door met een vork. Laat de topping eventueel even koelen in de koelkast of in de diepvries.
  4. Verdeel de topping over de appels en bak goudkleurig in de oven (20 à 30 minuten).
  5. Maak ondertussen de gemberroom door alle ingrediënten te mengen. Houd de room koel en serveer met de warme crumble.

(Via Hemsley and Hemsley

4/

Perzik-roomijsjes
(ongeveer 10 ijsjes)

© www.mynewroots.com
© www.mynewroots.com

Ingrediënten:

  • 800 gram perziken (of nectarines)
  • 70 gram cashewnoten
  • 3 eetlepels zoetstof (rauwe honing, ahorn- of agavesiroop)
  • 2 eetlepels water
  • Zaadjes van ½ vanillestokje

Werkwijze:

  1. Laat de cashewnoten tenminste 4 uur weken in water. Giet de noten na afloop af en spoel ze goed met water.
  2. Pel de perziken en hak ze grof. Pureer de blokjes in een blender. Meng er een eetlepel zoetstof door en giet het mengsel in een aparte kom.
  3. Spoel de blender af en voeg er de cashewnoten, vanillezaadjes, 2 eetlepels zoetstof en water aan toe. Mix tot je een glad mengsel krijgt.
  4. Giet afwisselend de perzikpuree en het cashewmengsel in ijslollievormpjes. Roer met een spies de mengsels zachtjes dooreen voor een marmereffect. Dek de vormpjes af en plaats ze in de diepvries. Aftellen maar!

(Via My New Roots)

Natalia Tjurina