Zes duurzame tips voor een beter en gezonder leven

Geüpdatet op 21 april 2022 door Virginie Dolata en Marie-Noëlle Vekemans en ELLE België
Zes duurzame tips voor een beter en gezonder leven

Soms kan het geen kwaad om tijd te nemen voor jezelf. Om je welzijn te verbeteren, één te worden met Moeder Natuur en te genieten van de wonderen van deze wereld, gingen we op zoek naar enkele tips voor een beter, gezonder en gelukkiger leven.

Koop meer natuurlijke producten

Dromen we niet allemaal  van prachtig gekleurde nagels met een sneldrogende lak, die toch minstens twee weken blijft zitten? Inderdaad, maar jammer genoeg is nagellak niet zo onschuldig als je zou denken. De inhoud van zo'n flesje lijkt namelijk heel sterk op een kleine petrochemische fabriek met al zijn oplosmiddelen, harsen, weekmakers, verzachtende middelen, kleurstoffen en andere conserveermiddelen.

Dat is de reden waarom veel merken hun formules "opschonen" door gebruik te maken van groene producten. Aardappelen, rietsuiker, tarwe, cassave, katoen, zaagsel en wol vervangen steeds vaker chemische oplosmiddelen. Maar toch blijft het moeilijk om sommige pigmenten te reproduceren.

Christian David, de maker van Kure Bazaar, is van mening dat "de meest succesvolle ecologische nagellak van nature slechts 85% ecologisch is".

nagellak gezond leven

Nagellak van Kure Bazaar is beschikbaar bij Freshlab en op freshlab.be. 

Verzorg je haren

Haar wordt drie keer vaker blootgesteld aan UV dan de huid. Resultaat: in de zomer kampen wij massaal met droog en beschadigd haar. En laten we eerlijk zijn, ecologische methodes zoals 'no poo' of 'low poo' (niet of weinig shampoo) zijn niet echt ideaal, wil je jouw sociaal leven behouden. 

Om ons haar te beschermen, is er niets beter dan een haarmasker met olie en honing. Honing is namelijk een belangrijk ingrediënt dankzij zijn natuurlijke samenstelling van mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten. Het wordt beschouwd als de natuurlijke vochtinbrengende crème bij uitstek. 

Drink veel water

Dorst is een alarmsignaal waarmee je lichaam aangeeft uit te drogen. Daarom is het belangrijks dat je dagelijks minstens 1 à 2 liter drinkt, bij voorkeur water of thee.

Wij nemen alvast een voorbeeld aan Gisele Bündchen en starten met kokoswater. Deze zachte en verfrissende drank wordt gewonnen uit jonge kokosnoten, is rijk aan minerale zouten (natrium, magnesium en calcium) en bevat weinig calorieën. Als kers op de taart heeft deze godendrank hydraterende en anti-aging eigenschappen.

kokoswater gezond leven

Eau de coco bio, 2,35 € sur Kazidomi.com 

Weet wat je eet

tips beter leven gezond eten

Dankzij het toevoegen van deze vijf heilzame ingrediënten aan ons dagelijks voedingspatroon, voorzien we onszelf van vitamines, antioxidanten en mineralen:

Appelazijn: 2 à 3 lepels per dag als dressing over een salade of gemengd met look bij gegrilde groenten.

• Zwarte look: de beste natuurlijke antibiotica. Heerlijk bij pasta of risotto.

• Algen : aramé, hijiki, wakamé, kombu... Rijk aan plantaardige proteïnes, zouten en vitamines, stimuleren ze ons metabolisme en zijn ze ideaal voor detox-kuren. Ideaal om rauw te eten of verwerkt in een salade.

Kurkuma : dit kruid heeft een ontstekingsremmende werking en is dankzij zijn subtiele smaak ideaal in soepen, curry's...

 Pistachenoten : ze geven een gevoel van verzadiging en zitten vol met vezels en eiwitten. Smaakvol bij hartige en zoete gerechten.

Beweeg

Jammer genoeg brengen we het merendeel van onze tijd al zittend door. Iets wat op lange termijn gevaarlijker is dan roken of drinken. Te weinig beweging kan leiden tot diabetes, darmkanker, rugpijn ... Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor de gezondheid,maar ook voor ons algemeen welzijn. 

Goed advies: sport minstens drie keer per week. 

Durf te ontkoppelen

tips beter leven ontkoppelen

Wie zegt terug te keren naar de natuur, zegt goede gewoontes aan te nemen. Alles begint bij een goede nachtrust. Leg enkele uren voor het slapengaan je gsm aan de kant en lees bij voorkeur een boek. Want weet dat slaap het schoonheidsgeheim bij uitstek is. 

Wil jij ook bewuster gaan leven? Lees ook: