Mei Plasticvrij: zo vermijd jij plastic in de badkamer

Gepubliceerd op 11 mei 2021 door ELLE België
Mei Plasticvrij: zo vermijd jij plastic in de badkamer

Hoe hard je ook probeert, soms lijkt het onmogelijk om plastic te mijden. In het kader van Mei Plasticvrij gaan we op zoek naar enkele haalbare alternatieven voor in de badkamer.

We beginnen en eindigen onze dag in de badkamer, een plaats waar cosmeticapotten, shampoo- en zeepflessen de norm zijn. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat supermarkten weinig herbruikbare verpakkingen aanbieden. Er zijn tegenwoordig gelukkig betere alternatieven dan plastic: 

1. Tandenborstel

Je staat er misschien niet bij stil, maar dit alledaagse product is vervaardigd uit plastic. Waarom niet opteren voor een tandenborstel gemaakt uit plantaardige castorolie? Deze tandenborstel kan je voor de rest van je leven gebruiken. Je kan namelijk de borstel vervangen door een nieuwe. Zo hoef je nooit nog je handvat weg te gooien. De gebruikte borstels kan je trouwens ook terugsturen naar Lamazuna.

 

duurzaam plastic badkamer
Duurzame tandenborstel, Lamazuna, €5,90

Shop hier

2. Wattenstaafjes

Dit is één van de grootste boosdoeners op vlak van plastic afval.  Je vindt ze in bijna elke badkamer, ondanks dat wattenstaafjes eigenlijk overbodig zijn, want terwijl jij denkt je oor schoon te maken duw je het oorsmeer verder naar binnen. Op die manier riskeer je in het ergste geval om je trommelvlies of gehoorgang te beschadigen.

Maar wat zijn dan de andere opties? Eigenlijk volstaat het om je oren goed uit te wassen onder de douche. Wil je ze toch gebruiken, dan is dit wasbare oorstokje een alternatief.

duurzaam plastic badkamer
Herbruikbaar wattenstaafje, LastSwab, €9,95

Shop hier

3. Wattenschijfjes

De meeste vrouwen reinigen dagelijks hun gezicht, en daarvoor gebruiken ze vaak wattenschijfjes. We horen je al denken: 'Wat is er nu mis met een katoenen wattenschijfje, daar zit toch geen plastic in?' Correct, maar naast het feit dat de productie ervan belastend is voor het milieu, worden ze altijd verpakt in plastic. Daarom kiezen wij voor wasbare wattenschijfjes. Deze gooi je na gebruik niet weg in de vuilbak, maar wel in de wasmand. Je kan ze ook zelf maken van oude handdoeken of washandjes.

duurzaam plastic badkamer
Herbruikbare watjes, BamBaw, €13,50

Shop hier

4. Shampoo & douchegel

Van alle shampoo- en douchegel flessen die we elk jaar weggooien, wordt jammer genoeg slechts een klein deel gerecycleerd. Gelukkig heb je ook hier verschillende opties.

Van herbruikbare flessen tot blokken zeep, de alternatieven zijn eindeloos. Voor milieuvriendelijke shampoo en douchegel moet je bij Lush zijn. Zij hebben een groot aanbod aan blokken zeep, je kan zelfs kiezen hoeveel gram je koopt. Bonuspunt: je zeepje gaat ook nog eens langer mee.

duurzaam plastic badkamer
Shampoobar Lush, €11,50

Shop hier

Lees ook: 5 milieu vriendelijke(re) manieren om je make-up te verwijderen

Lees ook: We love: Belgische beautywebshop Teint Teint 

(Stagiaire Amber Lacasse)