Mei Plasticvrij: zo vermijd jij plastic in de badkamer

Geüpdatet op 11 mei 2020 door ELLE België
Mei Plasticvrij: zo vermijd jij plastic in de badkamer

Hoe hard je ook probeert, soms lijkt het onmogelijk om plastic te mijden. In het kader van Mei Plasticvrij gaan we op zoek naar enkele haalbare alternatieven voor in de badkamer.

We beginnen en eindigen onze dag in de badkamer, een plaats waar cosmeticapotten, shampoo- en zeepflessen de norm zijn. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat reguliere supermarktrekken weinig herbruikbare verpakkingen aanbieden. Wanneer je echter goed zoekt, vind je tegenwoordig tal van alternatieven: 

Tandenborstels

mei plasticvrij alternatieven

Je staat er misschien niet bij stil, maar dit alledaagse product is vervaardigd uit plastic. Dus waarom niet opteren voor een tandenborstel gemaakt uit bamboe? Je hoort het goed, een tandenborstel uit hout (geen zorgen, je eindigt niet met een mond vol splinters).

Een goed alternatief zijn bijvoorbeeld de tandenborstels van Humble Brush. Ecologisch, recycleerbaar en mooi op je badkamerplankje.

Wattenstaafjes

Dit is één van de grootste boosdoeners op vlak van plastic afval.  Je vindt ze in bijna elke badkamer, ondanks dat wattenstaafjes eigenlijk overbodig zijn, want terwijl jij denkt je oor schoon te maken duw je het oorsmeer verder naar binnen. Op die manier riskeer je in het ergste geval om je trommelvlies of gehoorgang te beschadigen. Bovendien werd een Europese wet goedgekeurd om wattenstaafjes (en andere plastic producten) tegen 2021 te verbieden.

Maar wat zijn dan de andere opties? Eigenlijk volstaat het om je oren goed uit te wassen onder de douche. Toch last van oorsmeer? Dan raden we een doktersbezoek aan.

Wattenschijfjes

mei plasticvrij alternatieven

De meeste vrouwen reinigen (hopelijk) dagelijks hun gezicht, en dat doorgaans met wattenschijfjes. We horen je al denken: 'Wat is er nu mis met een katoenen wattenschijfje, daar zit toch geen plastic in?' Correct, maar naast het feit dat de productie ervan belastend is voor het milieu, worden ze steevast verpakt in plastic. Daarom kiezen wij voor wasbare wattenschijfjes. Deze gooi je na gebruik niet weg in de vuilbak, maar wel in de wasmand.

Leesook: 5 milieu vriendelijke(re) manieren om je make-up te verwijderen

Shampoo & douchegel

mei plasticvrij alternatieven

Van alle shampoo- en douchegel flessen die we elk jaar weggooien, wordt jammer genoeg slechts een klein deel gerecycleerd. Gelukkig heb je ook hier verschillende opties.

Van herbruikbare flessen tot blokken zeep, de alternatieven zijn eindeloos. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor de 'No Poo-methode' waarbij je geen gebruik meer maakt van shampoo, maar opteert voor natuurlijke ingrediënten zoals appelazijn, bicarbonaat.... Is dit voor jou een stap te ver? Ga dan voor een wasblok. Deze zeep bevat exact dezelfde ingrediënten als jouw normale shampoo, minus de plastic verpakking. Bonuspunt: je zeepje gaat ook nog eens langer mee.

(Stagiaire Kaat Monsieur)