5 milieu vriendelijke(re) manieren om je make-up te verwijderen

Geüpdatet op 4 juni 2018 door Laure Vandendaele
5 milieu vriendelijke(re) manieren om je make-up te verwijderen

Cosmetica wordt steeds groener en ons ecologisch bewustzijn groeit. Het is dan ook niet meer echt van deze tijd om pakken wegwerp reinigingsdoekjes te verslijten en kwistig met wattenschijfjes om te gaan. Met deze milieuvriendelijkere alternatieven poets je 's avonds even makkelijk de make-up van je gezicht.

Het is soms een opgave maar je kan er echt niet onderuit, elk spatje make-up dat je 's ochtends aanbracht, moet er op het einde van de dag weer af. Doe je dat doorgaans met een wegwerpdoekje en een hoopje wattenschijfjes? Stop daar dan mee. Reinigingsdoekjes verwijderen maar 70 % van de make-up en bevatten doorgaans bewaarmiddelen en parfum die de huid kunnen irriteren én omdat ze na gebruik gewoon in de vuilbak belanden zijn ze ook nog eens erg vervuilend. Ook het maken van wattenschijfjes is belastend voor het milieu. Om het katoen waarvan ze gemaakt zijn te beschermen tegen ongedierte worden pesticiden gebruikt die op hun beurt schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van andere dieren. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven om je make-up op een zachtere en minder vervuilende manier te beschermen. Zo breek je niet langer een van ELLE's beauty geboden en draag je je steentje bij tot een schonere wereld. Is dat niet prachtig?

Magisch washandje

magic mitt jane iredale

Snel en efficiënt make-up verwijderen doe je met dit washandje gemaakt van gebreide microvezels. Je hebt geen extra reiniger nodig, water volstaat om olieresten, make-up en vuil van de huid te verwijderen. De mitt houdt je huid schoon, maar hoe krijg je het washandje na gebruik weer schoon? Ook dat is vrij simpel. Was met zeep en spoel nadien met water en laat drogen. Eens opgedroogd is het washandje trouwens weer helemaal steriel.

Magic Mitt van jane iredale,  € 17. Verkrijgbaar bij Parfuma in Antwerpen.

1/

Herbruikbare wattenschijfjes

herbruikbare wattenschijfjes lamazuna

Oogmake-up verwijderen is al geen pretje (het blijft maar komen!) en als je weet dat de katoenen wattenschijfjes allesbehalve ecologisch zijn, wordt het eigenlijk alleen maar erger. De herbruikbare wattenschijfjes van het Franse Lamazuna zijn gemaakt van duurzame microvezels die vuil en make-up efficiënt opnemen. De doekjes kunnen zowel met water als met make-upremover gebruikt worden. Stop de watjes aan het einde van de week in het bijgeleverde waszakje van bio-katoen en gooi het in de wasmachine. Elk doekje is tegen zo'n 300 wasbeurten bestand, je kan dus wel even voort.

Herbruikbare wattenschijfjes van Lamazuna, 25 € voor 20 stuk. Verkrijgbaar bij Di en via eco-webshop Kudzu.be.

2/

Hydro Demaquillage

glov cent pur cent

Het Belgische Cent pur Cent breidde het gamma van minerale make-up onlangs uit met een collectie washandjes gemaakt van unieke micro-vezels. De gepatenteerde, stervormige vezels zijn 100 keer dunner dan een menselijk haartje waardoor ze - eens geactiveerd met water - make-up snel en efficiënt verwijderen zonder de huid te beschadigen.

Naast het standaard washandje (Glov Classic Fiber) zijn er ook Glovs om oogmake-up te verwijderen (Glov Comfort), mee te nemen op reis (Glov on-the-go) en een mini-exemplaar om uitgelopen mascara of lippenstift weg te poetsen. (Glov Quick Treat).

Glov van Cent pur Cent, vanaf € 7,99. www.centpurcent.com.

3/

Konjac

konjac spons

Wat er eerst uitziet als een steen verandert na contact met water in een spons met unieke celachtige structuur. Eens nat kan je de 100 % natuurlijke alkalische spons gebruiken om  make-up en overtollig talg en dode huidcellen te verwijderen. Bovendien stimuleert de masserende bewegingen van de spons op het gezicht de doorbloeding van de huid en brengt de pH van de huid in evenwicht. Elke spons gaat een paar maanden mee.

Original Konjac Sponge voor alle huidtypes, € 12. Verkrijgbaar via biotylab.com.

4/

Composteerbare doekjes

doekjes zeepaard beauty kitchen

We waren al fan het natuurlijke beautymerkje Beauty Kitchen (lees hier het interview met oprichtster Jo-Anne Chidley), maar nu ze een Sea Horse-collectie hebben uitgebracht, zijn we helemaal om. De verzorgingslijn bevat voedende microalgen die huidveroudering tegengaan. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar The Seahorse Trust, een organisatie die ijvert voor een gezonde habitat voor zeepaardjes. Zo zijn deze composteerbare doekjes niet alleen handig voor in je tas, je redt er misschien ook een zeepaardje mee.

Seahorse Plankton Sustainable Beauty Wipes van Beauty Kitchen, € 6,99. Via www.hollandandbarret.be.