Interview: Jo-Anne Chidley van Beauty Kitchen

Gepubliceerd op 26 december 2016 door Laure Vandendaele
Interview: Jo-Anne Chidley van Beauty Kitchen

De producten van Beauty Kitchen zijn 100% natuurlijk, 100% diervriendelijk en sinds kort ook voor de volle 100% in ons land verkrijgbaar. ELLE sprak in Antwerpen met Jo-Anne Chidley, oprichtster van het merk én eigenaar van een heerlijke Schotse tongval en twee alpaca’s.

Jo-Anne Chidley van Beauty Kitchen
Jo-Anne Chidley van Beauty Kitchen

‘Sorry voor mijn accent’, verontschuldigt Jo-Anne Chidley zich wanneer ik haar in een Antwerpse koffiebar de hand schud. ‘Ik hoop dat je me een beetje verstaat.’ Niet alleen versta ik de oprichtster van Beauty Kitchen klaar en duidelijk, ik krijg maar geen genoeg van het accent dat enkel beter klinkt als het uit de mond van Jamie Dornan (The Fall-versie, niet die van ’50 Shades’) rolt. Maar goed, met schoonheidsproducten kan je me meestal ook bekoren. En die heeft ze. Een heel gamma zelfs, allemaal 100 procent natuurlijk, 100 procent effectief én 100 procent betaalbaar. ‘Een product hoeft niet duur te zijn om goed te zijn. Meer nog, dure verzorgingsproducten zijn een mythe’.

beautykitchen
Je doopte je merk Beauty Kitchen, is het echt allemaal in jouw keuken begonnen?
‘Mijn allereerste product heb ik inderdaad in mijn eigen keuken ontwikkeld. Ik ben scheikundige van opleiding en werkte nadien voor enkele grote bedrijven zoals Avon Cosmetics en was altijd al in beauty geïnteresseerd. Omdat ik over heel wat producten die ik gebruikte niet erg tevreden was, besliste ik om er zelf te ontwikkelen. Mijn eerste product was een bodyscrub die ik maakte door witte suiker, olijfolie, druivenpitolie, essentiële oliën met elkaar te mixen. Allemaal ingrediënten die je in je keukenkastje vindt. De eerste creaties deelde ik aanvankelijk enkel met vrienden en familie maar naarmate de vraag groeide, opende ik een eerste Beauty Kitchen in Glasgow. Daar kunnen klanten nog steeds zelf hun eigen beautyproducten zoals bodyscrubs, lippenbalsems en bruisballen voor in bad maken.

Waarom is het zo belangrijk voor u om een 100% natuurlijke lijn te maken?
Tot in de jaren 50 was alle make-up natuurlijk en waren alle producten vrij van  synthetische ingrediënten. Ik heb foto’s van mijn grootmoeder en overgrootmoeder en hun huid ziet er prima uit. De natuur heeft ons altijd alles gegeven wat we nodig hebben, dus waren zouden we die wetenschap plots overboord gooien? Bovendien is het fantastisch als je zelf iets gemaakt hebt dat zo vers is als het maar zijn kan. Ik werk alleen met ingrediënten die ook effectief iets voor je huid doen. Verder moeten de producten betaalbaar en fun zijn. We beweren niet kanker te genezen, het zijn maar beautyproducten. Maar als die ons een beetje gelukkiger maken, ben ik in mijn opzet geslaagd. Ik predik echt niet dat mensen al hun andere beautyproducten moeten dumpen maar ik wil laten weten dat er alternatieven zijn.

Is dat natuurlijke aspect ook buiten uw badkamer belangrijk?
Ik ga altijd op zoek naar  datgene wat me een goed gevoel geeft. Drink ik wijn en gin? Natuurlijk! Maar niet elke dag. Voeg ik spirulina toe aan mijn groene smoothies. Yes! Het draait allemaal om maat houden en evenwicht. Je lichaam laat je wel weten wanneer je uit balans bent.

Welk natuurlijk ingrediënt heeft je het meest verrast?
Ik ben echt laaiend enthousiast over de werking van microscopische algen. Die vind je overal op de planeet in het water. Wist je dat de helft van de lucht die we inademen door microalgen gerecycleerd is? Ze absorberen koolstofdioxide en stoten de zuurstof opnieuw uit. Zijn makkelijk te gebruiken, kosten weinig geld en hebben geen impact op te wereld. Meer nog, ze helpen de planeet door zuurstof uit te stoten, die energie kan dan weer gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Daar nog eens bovenop zijn ze als een ‘superfood’ voor de huid.

Wat is het moeilijkste bij het maken van huidverzorging die helemaal natuurlijk is?
In het begin was het niet eenvoudig om huidverzorging te maken die ook zonder chemische bewaarmiddelen goed bleef. De ontwikkeling heeft dan ook een tijdje geduurd. Maar als ik aan een formule begin, wil ik me niet te veel zorgen maken over eventuele uitdagingen. Ik ben immers altijd vastberaden en zoek voor elk probleem dat zich stelt een oplossing. Zo werkten we voor de nieuwe Seahorse Plankton-gamma gebruikten we microscopische algen, het was even zoeken hoe we die in de huidverzorging konden integreren. Maar het is gelukt en ik ben zeer tevreden over het resultaat.

Naast scheikundige ben je ook imker. Waarom gebruik je geen honing in je formules?
Honing is fantastisch, het is een superfood en bovendien goed voor je huid. We gebruiken het dan ook af en toe in een paar vers gemaakte producten in onze winkel in Glasgow maar omdat het een dierlijk product is, zal het nooit een hoofdingrediënt worden. Ik oogst de honing wel maar zal– in tegenstelling tot sommige commerciële imkers – geen technieken toepassen om de bijen meer honing te laten produceren. Als ze willen werken, prima, willen ze dat niet, ook goed.

Trek je het natuurvriendelijke verhaal ook door naar de verpakkingen?
Al onze verpakking vallen onder twee categorieën: ofwel zijn ze gemaakt van  gerecycleerd materiaal, ofwel zijn ze het resultaat van precycle. Dat betekent dat we flesjes gebruiken die in opdracht van een ander beautymerk gemaakt werden maar op het laatste moment werden afgekeurd omdat het merk in kwestie van packaging veranderde. In plaats van dat alle flesjes op de vuilnisbelt belanden, worden ze door ons gebruikt. Het is een nieuw concept en we vinden het belangrijk dat onze klanten het gegeven kennen. Verder gebruiken we zo weinig mogelijk karton en werken we enkel met inkt op basis van restgroenten. Verpakkingen moeten aantrekkelijk zijn, de klant voldoende informeren maar je mag de planeet nooit uit het oog verliezen. Ook hier willen wij grenzen verleggen.

Wat zijn de bestsellers van Beauty Kitchen?
De Facial Oil stimuleert collageenproductie met 20 procent in 24 uur en is bovendien heel erg makkelijk om te gebruiken. Een paar druppeltjes volstaan om de huid een extra boost te geven tijdens de koude winterdagen. De olie kan bovendien perfect gecombineerd worden met je gebruikelijke huidverzorgingsproducten.
Verder ben ik heel erg fier op onze 100% natuurlijke BB Cream met natuurlijke mica pigmenten die voor een subtiel kleurtje zorgen. De crème egaliseert en hydrateert de huid en kan als primer onder je foundation gebruikt worden.

Wat brengt de toekomst voor natuurlijke huidverzorging?
Ik wil heel erg graag natuurlijke zonnecrèmes op de markt brengen omdat ik vind dat die echt in ons gamma thuishoren. Helaas is het niet eenvoudig om een natuurlijke zonnefilter te formuleren. We zijn er volop mee bezig en ik hoop het resultaat eind 2018 in de rekken te zien liggen. Verder werken we aan natuurlijke make-up, de BB cream was een eerste stap in de juiste richting. Maar ook dat kost tijd, als ik iets doe moet dat helemaal volgens de filosofie van ons merk zijn.

Je hebt twee alpaca’s in je achtertuin. Hoe zit dat?
Ik woon in de middle of nowhere, ik heb zelfs geen echte tuin, gewoon een paar weiden rondom ons huis. Nadat we een paar kippen en eenden verloren aan hongerige vossen, hebben we de hulp van twee alpaca’s ingeschakeld. Boeren doen wel vaker een beroep op hen om kleinere dieren tegen vossen te beschermen. Bovendien zien ze er zo schattig uit, net levend speelgoed!

Het gamma van Beauty Kitchen is verkrijgbaar bij Holland & Barrett (voorheen de tuinen)