SOS winterkwaaltjes: 5 tips tegen een droge huid

Geüpdatet op 21 april 2022 door Laure Vandendaele en Lore Ginneberge
SOS winterkwaaltjes: 5 tips tegen een droge huid

Tijdens de wintermaanden krijgt je huid het extra te verduren. Vrieskou, gure wind en regen verhogen de gevoeligheid, waardoor je huid snel droog en trekkerig aanvoelt. Jorrit Ghijsels, opleidingsmanager bij Estée Lauder, deelt zijn tips om je droge huid te wapenen tegen winterse ongemakken.

1. Het verschil tussen een droge en gedehydrateerde huid

Een droge huid is een huidtype, net zoals een vette of een gemengde huid dat is. De droge huid heeft een structureel tekort aan vocht en lipiden (vetten) en vraagt dus om specifieke verzorgingsproducten. Elk huidtype kan een tijdelijk tekort aan vocht hebben, in dat geval spreken we van dehydratatie. Omdat de symptomen van droge en gedehydrateerde huid gelijkaardig zijn - roodheid, tintelingen of een trekkerig gevoel –worden ze vaak met elkaar verwisseld.

2. Kies verzorgingsproducten met de juiste texturen

Een uitgedroogde huid heeft ‘vet’ nodig, zodat de beschermende hydrolipide film voldoende talg kan produceren en de huidbarrière sterk blijft. Grijp daarom naar producten met rijke crème- of olieachtige texturen. Gebruik echter geen oliën om je make-up te verwijderen, die absorberen de talg op de opperhuid en strippen de beschermlaag. Resultaat? Je huid wordt alleen maar droger.

droge winterhuid

3. Pas je verzorgingsproducten aan

In de zomer heeft je huid andere behoeften dan in de winter. Naast temperatuurschommelingen hebben ook stress en hormonale veranderingen een effect op je huid. Grijp naar producten met andere texturen of voeg - indien nodig - extra producten toe aan je verzorgingsroutine. Heb je last van een trekkerig gevoel, dan zijn je producten niet afgestemd op de noden van je huid.

4. Ga voor regelmatige verzorging

Bescherm je huid ’s ochtends tegen externe agressors en smeer ’s avonds producten die de huid voeden en herstellen. Vernevel overdag eventueel een hydraterende spray.

winter tips droge huid verzorging

5. Make-up op een droge of gedehydrateerde huid

Het is enkel belangrijk om ’s avonds minutieus ieder restje make-up te verwijderen. Er bestaan steeds meer foundations die hydrateren, voor voldoende dekking zorgen, een anti-agingwerking hebben en UV-bescherming bieden. Heb je een droge huid? Gebruik dan een hydraterende spray of primer onder je serum, dagverzorging en make-up. Door de huid vochtig te maken, zullen de verzorgingsproducten beter geabsorbeerd worden.

De beste producten voor een droge huid

Alles begint bij een goed functionerende huidbarrière, want zonder kan je huid geen vocht vasthouden. De Cera Repair crème van Biotherm focust zich net op dat probleem: de klinisch onderzochte formule kalmeert en versterkt de huid dankzij probiotische fracties en bioceramiden.

Barrier Cream, Biotherm droge gevoelige huid
Cera Repair Barrier Cream, Biotherm, €41,50

Shop hier

Skin Food is een 100% natuurlijke alleskunner, geen wonder dat het Weleda's wereldwijde bestseller is. De intensief voedende alles-in-één-crème herstelt de barrièrefunctie van de huid en verzorgt ruwe en droge plekjes. Met geneeskrachtige planten extracten zoals driekleurig viooltje, biologische Calendula en kamille.

weleda skin food droge huid
Skin Food, Weleda, €15,45

Shop hier

Deze voedende Paula's Choice-lichaamscrème is verrijkt met verzachtende shea butter en huideigen ceramiden voor een gezondere huid met een natuurlijke glans. Daarnaast helpen de antioxidanten en peptiden tegen huidveroudering.

droge huid winter producten
Daily Replenishing Body Cream, Paula's Choice, €25

Shop hier

De SkinTint SPF 30 van La Mer geeft een lichte dekking, maar zorgt vooral voor voldoende hydratatie gedurende de dag. Na veelvuldig gebruik zorgt het Perfecting Ferment er samen met het gepatenteerde Miracle Broth voor dat cellen vernieuwen en dat de huid collageen aanmaakt. Resultaat? Een voller gelaat dat beschermt is tegen agressoren van buitenaf.

la mer
The Radiant SkinTint foundation SPF30, €86,50

Shop hier