SOS winterkwaaltjes: 5 tips tegen een droge huid

Gepubliceerd op 9 januari 2020 door Marie-Noëlle Vekemens en Laure Vandendaele
SOS winterkwaaltjes: 5 tips tegen een droge huid

Tijdens de wintermaanden krijgt je huid het extra te verduren. Vrieskou, gure wind en regen verhogen de gevoeligheid, waardoor je huid snel droog en trekkerig aanvoelt. Jorrit Ghijsels, opleidingsmanager bij Estée Lauder, deelt zijn tips om je droge huid te wapenen tegen winterse ongemakken.

1. Het verschil tussen een droge en gedehydrateerde huid

Een droge huid is een huidtype, net zoals een vette of een gemengde huid dat is. De droge huid heeft een structureel tekort aan vocht en lipiden (vetten) en vraagt dus om specifieke verzorgingsproducten. Elk huidtype kan een tijdelijk tekort aan vocht hebben, in dat geval spreken we van dehydratatie. Omdat de symptomen van droge en gedehydrateerde huid gelijkaardig zijn - roodheid, tintelingen of een trekkerig gevoel –worden ze vaak met elkaar verwisseld.

2. Kies verzorgingsproducten met de juiste texturen

Een uitgedroogde huid heeft ‘vet’ nodig, zodat de beschermende hydrolipide film voldoende talg kan produceren en de huidbarrière sterk blijft. Grijp daarom naar producten met rijke crème- of olieachtige texturen. Gebruik echter geen oliën om je make-up te verwijderen, die absorberen de talg op de opperhuid en strippen de beschermlaag. Resultaat? Je huid wordt alleen maar droger.

droge winterhuid

3. Pas je verzorgingsproducten aan

In de zomer heeft je huid andere behoeften dan in de winter. Naast temperatuurschommelingen hebben ook stress en hormonale veranderingen een effect op je huid. Grijp naar producten met andere texturen of voeg - indien nodig - extra producten toe aan je verzorgingsroutine. Heb je last van een trekkerig gevoel, dan zijn je producten niet afgestemd op de noden van je huid.

4. Ga voor regelmatige verzorging

Bescherm je huid ’s ochtends tegen externe agressors en smeer ’s avonds producten die de huid voeden en herstellen. Vernevel overdag eventueel een hydraterende spray.

winter tips droge huid verzorging

5. Make-up op een droge of gedehydrateerde huid

Het is enkel belangrijk om ’s avonds minutieus ieder restje make-up te verwijderen. Er bestaan steeds meer foundations die hydrateren, voor voldoende dekking zorgen, een anti-agingwerking hebben en UV-bescherming bieden. Heb je een droge huid? Gebruik dan een hydraterende spray of primer onder je serum, dagverzorging en make-up. Door de huid vochtig te maken, zullen de verzorgingsproducten beter geabsorbeerd worden.

De beste producten voor een droge huid

dermalogica droge huid winter
Skin Smoothing Cream 2.0, Dermalogica, €46,90

Shop hier

caudalie serum droge huid winter
Vinosource S.O.S Thirst Quenching Serum, Caudalie, €32

Shop hier

paula's choice droge huid
Nightly Reconditioning Moisturizer, Paula's Choice, €31

Shop hier

face mist rituals
Hydrating Face Mist, Rituals, €19,90

Shop hier

estee lauder winter huid droog
Double Wear Light Soft Matte Hydra Foundation, Estée Lauder, €47,50

Shop hier