Beauty tips: al je vragen over gezichtsolie beantwoord

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
Beauty tips: al je vragen over gezichtsolie beantwoord Imaxtree

Je huid heeft in het najaar extra verzorging nodig, en olie is de perfecte oplossing. Geen idee of gezichtsolie geschikt is voor jouw huidtype? Weet je niet hoe je deze stap toevoegt aan je skincare routine? Wij beantwoorden al je beautyvragen.

Eerst en vooral: er is een gezichtsolie voor elk huidtype. Hoe contradictorisch het ook lijkt, zelfs een vette huid is dol op rijke oliën. Wat de ingrediënten doen, is je bovenste huidlaag beschermen en zorgen dat je dagcrème beter z'n werk kan doen. Het resultaat is een glowy, gevoede huid die de koude winterwind met gemak trotseert.

Welke olie past bij een droge huid?

Een droge huid heeft doorgaans moeite om vocht vast te houden. Dat is waarom olie een uitstekende toevoeging is, je legt als het ware een dun maskertje op je huid en laat hydraterende crèmes (die je voordien aanbrengt) beter intrekken. Ga op zoek naar producten met arganolie, jojoba-, marula- of amandelolie. Deze gezichtsolie van Caudalie bijvoorbeeld, bevat 6 natuurlijke oliën waaronder jojoba, druivenpit, rozemarijn en rozen.

Vinosource Huile de Nuit gezichtsolie, Caudalie, €31,70

Shop hier

Hoe kan olie acne verminderen?

Hopelijk ben je intussen van het idee af dat je huid uitdrogen helpt om acne te verminderen. Het omgekeerde is waar! Wanneer je je gezicht in Sahara-toestand houdt, zal je vanzelf meer olie aanmaken ter compensatie. Gevolg? Puistjes. Het lijkt contra-intuïtief om olie aan te brengen op acne, maar wanneer je de juiste producten selecteert, kunnen acne-vormende bacteriën aangepakt worden en klaart je gezicht als vanzelf op. Ingrediënten waar jij naar op zoek moet: tea tree, jojoba en vooral squaleen, een stofje gewonnen uit olijven.

herbivore squalaan olie gezicht
Deep Moisturizer Glow Oil, Herbivore, €60

Shop hier

Kan een gevoelige huid gezichtsolie verdragen?

Aangezien olie de opperste huidlaag versterkt, wordt de kans op irritaties een stuk kleiner. Haal wel je vergrootglas boven, want de ingrediëntenlijst is voor jouw huidtype van groot belang. Heel wat essentiële oliën (rozenbottel, pepermunt, roos) zijn namelijk niet geschikt voor de gevoelige huid, en worden daarom net zoals artificiële parfums beter vermeden. Ingewikkeld allemaal, daarom deden wij het werk voor jou: dit flesje bestaat voor honderd procent uit olie van de boragebloem. Omdat er geen alcohol of siliconen aanwezig zijn, is deze olie geschikt voor droge, gevoelige en geïrriteerde huid.

the ordinary olie gezicht
100% Organic Borage Oil, The Ordinary, €4,75

Shop hier

Bestaat er een anti-aging olie tegen rimpels?

Een gezichtsolie toevoegen aan je avondroutine kan zeker helpen om ouderdomstekenen te bestrijden. Vooral wanneer ze vitamine E en andere antioxidanten bevatten die de huid beschermen tegen vrije radicalen, of ingrediënten als rozenbottel en arganolie die de elasticiteit van je gelaat versterken (want dat is wat we allemaal willen, toch?). Dit powerproduct van Tata Harper heeft het allemaal: vitamines, mineralen en een mix van de beste oliën.

tata harper gezichtsolie
Retinoic Nutrient Face Oil, Tata Harper, €133

Shop hier

Mag een vette huid gezichtsolie gebruiken?

Geloof ons vrij, elke huid wordt blij van olie. De juiste soort kan de talgproductie van je huid stabiliseren, waardoor je gelaat op termijn van 'vet' in 'glowy' zal veranderen. Olie in skincare producten voelt daarnaast erg verschillend van huideigen olie, dus je zal weldegelijk genieten van een face oil massage. Druivenpitolie is een slimme keuze, want staat bekend als één van de drogere soorten, terwijl jojoba dan weer goed is om talg af te breken. Tea tree is tenslotte een essentiële olie met zuiverende eigenschappen.

gezichtsolie uma vette huid
Deeply Clarifying Face Oil, Uma, €137

Shop hier