Beauty ABC: welke skincare vitamines passen bij jouw huid?

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
Beauty ABC: welke skincare vitamines passen bij jouw huid?

Je slikt misschien al supplementen voor je huid, maar om je gelaat echt te laten stralen zijn verzorgingsproducten met vitamines pakken doeltreffender. Zowat ieder skincare merk brengt daarom z'n vitamine C-serum of vitamine A-crème uit, maar wat doen ze precies? Deze ABC gidst je richting de juiste vitamines voor jouw huid.

Vitamine A

Wat is het?

Vitamine A is een krachtige antioxidant die in cosmetica voorkomt in de bewerkte variant retinol. Er bestaan allerhande serums en crèmes met retinol in kleine of grote dosis, je brengt het product dus rechtstreeks aan op je huid. Studies bewijzen de vele voordelen van vitamine A voor de huid vanbinnen en vanbuiten.

Wat doet vitamine A voor je huid?

Retinol versnelt de celvernieuwing, waardoor je huid na een aantal weken gladder, egaler en jonger oogt. Vitamine A wordt daarom gezien als doeltreffend anti-aging middeltje. Daarnaast wordt retinol ook regelmatig gebruikt om acne te behandelen en de huid algemeen te herstellen.

Zijn er bijwerkingen?

Waar dokters en dermatologen steeds op wijzen, is het belang van zonnebescherming tijdens het gebruik van vitamine A (en eigenlijk altijd), omdat je huid mogelijk gevoeliger wordt voor zonnestralen. Daarnaast wordt aangeraden om de dosering geleidelijk op te bouwen. Retinol is een krachtig ingrediënt en kan de huid uitdrogen bij overmatig gebruik. Dokters raden daarom aan om eerst wekelijks, nadien om de andere dag en tenslotte dagelijks te smeren. Vergeet ook je gebruikelijke hydraterende dagcrème niet!

De beste producten?

Dat zijn er heel wat, want nagenoeg elk skincaremerk of dermatologisch gamma heeft een op retinol gebaseerd product. Dit zijn de favorieten van beauty lovers wereldwijd:

retinol The Ordinary vitamine A huid
Granactive Retinoid 2% Emulsion van The Ordinary, €9,80

Shop hier

Paula's choice vitamine A
Clinical 1% Retinol Treatment van Paula's Choice, €60

Shop hier

Vitamine B

Wat is het?

Ontzettend populair als supplement, vaak onder de noemer B-complex, maar volgens verschillende studies nog doeltreffender rechtstreeks op de huid. In gezichtsverzorging vind je meestal serums met vitamine B-3, ook wel niacinamide, of vitamine B-5. Een andere afgeleide is foliumzuur, eveneens te gebruiken als supplement of in crèmes.

Wat doet vitamine B voor je huid?

Vitamine B-3 kan helpen bij tekenen van huidveroudering, meer specifiek bij ouderdomsvlekken en andere huidverkleuring. Daarnaast helpt foliumzuur collageen ondersteunen, waardoor je gelaat er langer jong uitziet. Tenslotte zijn ook onzuivere huidjes gebaat bij vitamine B, dankzij de antibiotische werking.

De beste producten? 

Vitamine B werkt uitstekend in combinatie met hyaluronzuur voor wie op zoek is naar een hydraterend anti-agingproduct, en met zink voor wie eerder een onzuivere huid heeft. Deze twee producten zijn het proberen waard:

B huidverzorging
Cu-peptide & vitamin B Facial Nano Spray van M2 Beauté, €88,90

Shop hier

Alpha H vitamine B serum
Vitamin B serum van Alpha H, €42,75

Shop hier

schoonheidsverzorging beauty

Vitamine C

Wat is het?

Ook vitamine C is een antioxidant, wat betekent dat het de vrije radicalen in je lichaam bestrijdt. Een deel van die strijd is (huid)veroudering, en dat is waarom vitamine C zo ontzettend populair is in de anti-agingbusiness.

Wat doet vitamine C voor je huid?

Niet elke dokter gelooft in de effecten van vitamine C als supplement of in voeding voor een betere huid. Wel wijzen medische studies erop dat vitamine C rechtstreeks op je huid de elasticiteit verbetert en de collageenproductie stimuleert. Ook interessant is de actieve bestrijding tegen UV stralen. In combinatie met voldoende SPF kan vitamine C dus heel wat doen voor haast elk huidtype.

De beste producten?

De vitamine C-markt loopt letterlijk over van serums, boosters, en crèmes. Een erg geliefde producten zijn de serums van cultlabels Drunk Elephant en Mario Badescu. Niet erg budgetproof, maar volgens reviews wereldwijd wel erg doeltreffend.

Vitamine C drunk elephant
C-Firma Day Serum van Drunk Elephant, €74

Shop hier

Mario Badescu serum vitamine C huid skincare
Vitamin C serum van Mario Badescu, €55,54

Shop hier

Vitamine D

Wat is het?

Vitamine D komt van nature voor in de huid na (korte) blootstelling aan de zon, maar is opnieuw stukken efficiënter wanneer het verwerkt zit in skincare. Net als vitamine C is dit namelijk een antioxidant die de huid helpt herstellen.

Wat doet vitamine D voor je huid?

Vitamine D heeft dus herstellende en ontstekingsremmende werkingen, maar het verschil met de andere vitamines is dat de antioxidant vooral de huidbarrière versterkt en de huidtextuur verbetert. Klinkt als iets wat we allemaal willen, toch? Anders dan vitamine A en C is dit ingrediënt ook geschikt voor gevoelige huidjes.

De beste producten?

De geconcentreerde serums met vitamine D zijn schaars, maar je vindt de antioxidant wel in heel wat producten gecombineerd met andere vitamines, zoals in de neck cream van Mario Badescu.

Dr Brandt vitamine D serum
Power Dose D Sunshine Vitamin van Dr. Brandt, €61,71

Shop hier

neck_cream_mario_badescu
Vitamin A-D-E neck cream van Mario Badescu, €21,95

Shop hier

vitamine C huid acne

 

Vitamine E

Wat is het?

De laatste uit het ABC is vitamine E, opnieuw een sterke antioxidant en steringrediënt in tal van schoonheidsproducten.

Wat doet vitamine E voor je huid?

Geef je gelaat een boost met vitamine E, want deze antioxidant zorgt voor een gladder, steviger huidoppervlak. Ook beschermt vitamine E je tegen vervuiling en pollutie. Daarnaast wordt dit wondermiddeltje ook geprezen om z'n diep hydraterende werking. Volgens sommigen daarnaast ook effectief in het vervagen van littekens.

De beste producten?

Anders dan bovenstaande vitamines, blijft E vaker onder de radar. Je vindt dus weinig vitamine E-serums, maar wel allerlei schoonheidsproducten waar het stiekem in verwerkt zit (soms onder de naam tofocerol) zoals de Face Cream van Dr. Barbara Sturm  en de balm van Jo Malone.

Face Cream Rich van Dr Barbara Sturm, €155

Shop hier

jo malone bodycreme vitamine E
Vitamin E Body Balm van Jo Malone, €70,05

Shop hier

Meer beauty: