Hoe kies je het juiste serum voor jouw huid?

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
Hoe kies je het juiste serum voor jouw huid?

Ondanks de sterke opmars in de beautyschappen, blijven serums voor velen een onbekende stap in de schoonheidsroutine. Wat is het doel van een serum en hoe kies je de perfecte formule? Ontdek alles wat je moet weten over deze beautybommetjes.

Wat is een gezichtsserum?

Serums zijn gelaatsverzorgingen die gekenmerkt worden door een formule met een hoge concentratie aan actieve bestanddelen zoals hyaluronzuur, etherische oliën en fruitzuren.

Ze worden meestal verpakt in kleine flesjes om de juiste hoeveelheid bij elk gebruik te kunnen doseren. Het belangrijkste verschil tussen een gezichtsserum en een dag- of nachtcrème is de samenstelling van het product. Serums zijn zeer geconcentreerd en bedoeld om andere verzorgingen aan te vullen, wat de doeltreffendheid versterkt.

Waarom een serum gebruiken?

Een serum is niet alleen bedoeld om de huid mooier te maken of te hydrateren. Het heeft een diepe werking op de huidcellen en versterkt de werking van dagcrèmes, terwijl het de opperhuid voorbereidt op de andere huidverzorging.

Om te weten of je een serum nodig hebt, kijk simpelweg naar je huid. Als je het gevoel hebt dat ze ondanks je gebruikelijke routine niet glanst, verstrakt of nog onvolkomenheden vertoont, kan je een intensieve behandeling wel gebruiken.

serum pipet huidverzorging

Hoe kies je een gezichtsserum dat past bij jouw huid?

Er is een zeer grote hoeveelheid serums op de markt, bedoeld om de kwaliteit van je huid te verbeteren, om huidveroudering tegen te gaan of om hardnekkige onzuiverheden te behandelen. Terwijl gezichtscrèmes vaak afhankelijk van het huidtype worden gebruikt, hangt de keuze van het serum meer af van de huidproblemen die je wilt oplossen:

  • rimpels en fijne lijntjes door uitdroging
  • verwijde poriën
  • puistjes en zwarte puntjes
  • overtollig talg
  • bruine vlekken
  • verlies van stevigheid.

Ook textuur is een belangrijk selectiecriterium. Het serum moet snel in de huid dringen, want drukke vrouwen die geen tijd hebben voor een ellenlange beautyroutine moeten ook kunnen smeren.

Verder speelt de samenstelling van de producten een belangrijke rol. Serums bestaan meestal uit actieve bestanddelen die in het verlengde van de werking van je huid liggen, zoals hyaluronzuur, salicylzuur, zink, vitamine C of collageen.

Biologische serums bevatten natuurlijke ingrediënten zoals etherische oliën, plantaardige oliën (argan, zoete amandel, jojoba), honing, koninginnengelei, plantenextracten (Aloë Vera) of bloemen. Ze hebben echter een kortere houdbaarheid dan standaardproducten.

Ten slotte zijn er ook mannenserums die aangepast zijn aan de specifieke kenmerken van de mannelijke huid. Ze kunnen scheerwondjes verlichten, de opperhuid hydrateren en matteren of een anti-rimpelwerking hebben.

Serums voor elk huidprobleem

Serums zijn bijzonder nuttig voor het corrigeren van tijdelijke onregelmatigheden of blijvende imperfecties. Deze gerichte behandelingen kunnen op verschillende niveaus werken en pakken het huidprobleem aan bij de bron.

Zo bevatten verhelderende serums bijvoorbeeld moleculen die de homogeniteit herstellen en pigmentvlekken of littekens helpen verminderen.

Het is echter ook mogelijk om serums te gebruiken wanneer je een normale huid hebt zonder problemen. In dit specifieke geval hebben deze producten een preventieve en hydraterende werking. Hydratatie is nu eenmaal de primaire behoefte van elke huid, ongeacht kleur of type.

Shop onze favoriete producten

Hydraterend serum van WISHFUL

WISHFUL, het skincaremerk binnen Huda Beauty, bracht onlangs haar eerste serum uit voor een stevige, glowy huid. De formule van het Thirst Trap Juice Serum zorgt voor een langdurige hydratatie dankzij drie verschillende soorten hyaluronzuur. Een dosis peptiden, aminozuren die fungeren als bouwstenen van onder andere eiwitten, collageen en elastine, verbeteren de textuur en veerkracht van de huid.

hydraterend serum huid
Thirst Trap Juice HA & Peptide Serum, €46,90

Shop hier

 Zelfbruinend serum van Màdara

Een 100% vegan, natuurlijk serum dat je een extra tintje en geweldige glow bezorgt. De formule met frambozenzaadolie, sheaboter, hyaluronzuur en vitamine E hydrateert, egaliseert en verzacht de huid.

Fake It Healthy Glow Self Tan Serum
Fake It Healthy Glow Self Tan Serum, €29,95

Shop hier

Verjongend serum van NUXE

NUXE innoveert met dit gouden flesje vol microcapsules op alle vlakken, ook qua duurzaamheid, want de microbolletjes worden volgens een groene technologie zonder siliconen ontwikkeld. De kleine bolletjes tjokvol oliën zitten in een serumbasis met hyaluronzuur. Resultaat? Bij het aanbrengen op je huid barsten de oliën open en voeden ze de huid tot in de diepte. Op lange termijn zorgt dit voor een jonger ogende, gladder gelaat.

nuxe serum anti age rimpels
Super Serum 10, €67,95

Shop hier

Anti-pigmentvlekken serum van Eucerin

Hyperpigmentatie door de zon, hormonen of huidveroudering geven de huid een ongelijkmatige indruk. Voor een egaler gelaat combineert Eucerin twee serums met een verschillende werking: het gepatenteerde thiamidol bestrijdt en voorkomt pigmentvlekken, terwijl hyaluronzuur de huid helpt om vocht aan te trekken en vast te houden.

serum eucerin pigmentvlekken
Anti-pigment Dual Serum, €34,45

Shop hier

Anti-stress serum van Annayake

De nieuwe Wakame-lijn van Annayake bevat - je raadt het al - wakame-alg als actief ingrediënt tegen veroudering. Dit Anti-Stress Serum heeft een heerlijk ontspannende werking. De minimalistische formule gaat zichtbare sporen van stress tegen en helpt de huid haar evenwicht te herstellen.

anayake serum anti-stress huid veroudering
Anti-stress Nourishing Serum, €54,90

Shop hier

Nachtserum van Nassif Dermaceuticals

Til je schoonheidsslaapje naar een hoger niveau met een nachtserum vol actieve ingrediënten. Vitamine C, AcquaCell en retinol zorgen voor hydratatie en pakken fijne lijntjes en rimpels aan. Na twee weken gebruik stijgt het hydratatieniveau van de huid tot 35%.

nassif md serum anti-aging
Night-Time age-defying vitamin C serum, €51,70

Shop hier

Hoe gebruik je een serum?

Het serum wordt 's morgens en/of 's avonds aangebracht op een gereinigde, droge huid. Het is aanbevolen om elk contact rond de ogen te vermijden. De huid is hier bijzonder dun, dus er bestaat een risico op intolerantie of het verstoppen van de poriën. Wil je dit gebied behandelen, wend je dan tot speciale oogserums.

Neem een paar druppels van het product met de applicator, breng onmiddellijk aan op het gezicht en masseer in met gladde bewegingen. Breng vervolgens je dag- of nachtcrème aan.

Kan je serums combineren?

Wil je graag een paar puistjes, pigmentvlekken en oppervlakkige rimpels tegelijk aanpakken? Het kan verleidelijk zijn om meerdere serums tegelijk toe te passen om verschillende soorten huidprobleempjes te behandelen.

Het is echter niet aangeraden om deze sterk geconcentreerde producten te combineren vanwege een verhoogd risico op overgevoeligheid (tenzij dit door het merk wordt voorgeschreven). Als je meerdere huidproblemen wilt behandelen, kan je een multifunctioneel serum gebruiken of meerdere producten afwisselen met bijvoorbeeld 's morgens een anti-rimpel serum en 's avonds een anti-imperfectieserum.

serum aanbrengen

Kan je enkel een serum gebruiken?

Neen, een serum is niet bedoeld om alleen te worden gebruikt. De textuur is vloeibaarder dan die van de dag- en nachtverzorging. Het is te licht en vormt daarom geen voldoende beschermende barrière om de hydrolipidenfilm van de huid te beschermen.

Gezichtsserums zijn gerichte en geconcentreerde producten die vóór de dag- of nachtcrème worden gebruikt om de werking ervan te optimaliseren. Daarom is het raadzaam producten van hetzelfde merk te gebruiken, deze zijn namelijk ontwikkeld om elkaar aan te vullen en samen te werken.

Wat is het verschil tussen een serum en een booster?

Net als het serum is een booster een uiterst geconcentreerde verzorging, maar ze worden niet op dezelfde manier gebruikt. Een booster breng je niet rechtstreeks aan op de huid, maar moet in zeer kleine hoeveelheden worden toegevoegd aan je gebruikelijke skincare. In geval van tijdelijke vermoeidheid kan de booster bijvoorbeeld de werking van een hydraterende crème versterken.