Hoe kies je het juiste serum voor jouw huid?

Gepubliceerd op 26 juni 2019 door Marie-Noëlle Vekemans en Lore Ginneberge
Hoe kies je het juiste serum voor jouw huid?

Ondanks de sterke opmars in de beautyrekken, blijven serums voor veel vrouwen een onbekende stap in de beautyroutine. Het zijn nochtans ultra geconcentreerde bommetjes die elk huidprobleem kan aanpakken. Sla deze essential dus voortaan niet over!

Wat is het doel van een serum? Wat is de beste textuur voor jouw huid? Hoe kies je de perfecte formule? Of je nu een jonge of volwassen huid hebt, ontdek alles wat je moet weten over serums en het gebruik ervan.

Wat is een gezichtsserum?

Serums zijn gelaatsverzorgingen die gekenmerkt worden door een formule met een hoge concentratie aan actieve bestanddelen zoals hyaluronzuur, etherische oliën en fruitzuren.

Ze worden meestal verpakt in kleine flesjes om de juiste hoeveelheid bij elk gebruik te kunnen doseren. Het belangrijkste verschil tussen een gezichtsserum en een dag- of nachtcrème is de samenstelling van het product. Serums zijn zeer geconcentreerd en bedoeld om andere verzorgingen aan te vullen, wat de doeltreffendheid versterkt.

Waarom een serum gebruiken?

Een serum is niet alleen bedoeld om de huid mooier te maken of te hydrateren. Het heeft een diepe werking op de huidcellen en versterkt de werking van dagcrèmes, terwijl het de opperhuid voorbereidt op de andere huidverzorging.

De beautyvideo van vandaag :
ZO KRIJG JE EEN SLANKERE TAILLE ZONDER DIEET OF SPORT

Om te weten of je een serum nodig hebt, kijk simpelweg naar je huid. Als je het gevoel hebt dat ze ondanks je gebruikelijke routine niet glanst, verstrakt of nog onvolkomenheden vertoont, kan je een intensieve behandeling wel gebruiken.

serum pipet huidverzorging

Hoe kies je een gezichtsserum dat past bij jouw huid?

Er is een zeer grote hoeveelheid serums op de markt, bedoeld om de kwaliteit van je huid te verbeteren, om huidveroudering tegen te gaan of om hardnekkige onzuiverheden te behandelen. Terwijl gezichtscrèmes vaak afhankelijk van het huidtype worden gebruikt, hangt de keuze van het serum meer af van de huidproblemen die je wilt oplossen:

  • rimpels en fijne lijntjes door uitdroging
  • verwijde poriën
  • puistjes en zwarte puntjes
  • overtollig talg
  • bruine vlekken
  • verlies van stevigheid.

Ook textuur is een belangrijk selectiecriterium. Het serum moet snel in de huid dringen, want drukke vrouwen die geen tijd hebben voor een ellenlange beautyroutine moeten ook kunnen smeren.

Verder speelt de samenstelling van de producten een belangrijke rol. Serums bestaan meestal uit actieve bestanddelen die in het verlengde van de werking van je huid liggen, zoals hyaluronzuur, salicylzuur, zink, vitamine C of collageen.

Biologische serums bevatten natuurlijke ingrediënten zoals etherische oliën, plantaardige oliën (argan, zoete amandel, jojoba), honing, koninginnengelei, plantenextracten (Aloë Vera) of bloemen. Ze hebben echter een kortere houdbaarheid dan standaardproducten.

Ten slotte zijn er ook mannenserums die aangepast zijn aan de specifieke kenmerken van de mannelijke huid. Ze kunnen scheerwondjes verlichten, de opperhuid hydrateren en matteren of een anti-rimpelwerking hebben.

Serums voor elk huidprobleem

Serums zijn bijzonder nuttig voor het corrigeren van tijdelijke onregelmatigheden of blijvende imperfecties. Deze gerichte behandelingen kunnen op verschillende niveaus werken en pakken het huidprobleem aan bij de bron.

Zo bevatten verhelderende serums bijvoorbeeld moleculen die de homogeniteit herstellen en pigmentvlekken of littekens helpen verminderen.

Het is echter ook mogelijk om serums te gebruiken wanneer je een normale huid hebt zonder problemen. In dit specifieke geval hebben deze producten een preventieve en hydraterende werking. Hydratatie is nu eenmaal de primaire behoefte van elke huid, ongeacht kleur of type.

Shop onze favoriete producten

Hoe gebruik je een serum?

Het serum wordt 's morgens en/of 's avonds aangebracht op een gereinigde, droge huid. Het is aanbevolen om elk contact rond de ogen te vermijden. De huid is hier bijzonder dun, dus er bestaat een risico op intolerantie of het verstoppen van de poriën. Wil je dit gebied behandelen, wend je dan tot speciale oogserums.

Neem een paar druppels van het product met de applicator, breng onmiddellijk aan op het gezicht en masseer in met gladde bewegingen. Breng vervolgens je dag- of nachtcrème aan.

Kan je serums combineren?

Wil je graag een paar puistjes, pigmentvlekken en oppervlakkige rimpels tegelijk aanpakken? Het kan verleidelijk zijn om meerdere serums tegelijk toe te passen om verschillende soorten huidprobleempjes te behandelen.

Het is echter niet aangeraden om deze sterk geconcentreerde producten te combineren vanwege een verhoogd risico op overgevoeligheid (tenzij dit door het merk wordt voorgeschreven). Als je meerdere huidproblemen wilt behandelen, kan je een multifunctioneel serum gebruiken of meerdere producten afwisselen met bijvoorbeeld 's morgens een anti-rimpel serum en 's avonds een anti-imperfectieserum.

serum aanbrengen

Kan je enkel een serum gebruiken?

Neen, een serum is niet bedoeld om alleen te worden gebruikt. De textuur is vloeibaarder dan die van de dag- en nachtverzorging. Het is te licht en vormt daarom geen voldoende beschermende barrière om de hydrolipidenfilm van de huid te beschermen.

Gezichtsserums zijn gerichte en geconcentreerde producten die vóór de dag- of nachtcrème worden gebruikt om de werking ervan te optimaliseren. Daarom is het raadzaam producten van hetzelfde merk te gebruiken, deze zijn namelijk ontwikkeld om elkaar aan te vullen en samen te werken.

Wat is het verschil tussen een serum en een booster?

Net als het serum is een booster een uiterst geconcentreerde verzorging, maar ze worden niet op dezelfde manier gebruikt. Een booster breng je niet rechtstreeks aan op de huid, maar moet in zeer kleine hoeveelheden worden toegevoegd aan je gebruikelijke skincare. In geval van tijdelijke vermoeidheid kan de booster bijvoorbeeld de werking van een hydraterende crème versterken.