Met deze tips geraak je in no time van die zwarte puntjes af

Gepubliceerd op 25 april 2019 door Marie-Noëlle Vekemans en ELLE België
Met deze tips geraak je in no time van die zwarte puntjes af

Mee-eters, we hebben er jammer genoeg allemaal wel eens last van. Van je gezicht tot schouders, ze kunnen overal verschijnen. Wij gingen op zoek naar oplossingen die echt werken.

Wat je ook doet, van je huid regelmatig reinigen tot zwarte puntjes verwijderen, ze komen meestal terug. Dat komt omdat de meeste methodes niet effectief genoeg zijn. Wij raden je enkele natuurlijke behandelingen aan die wél helpen. Met deze tips worden zwarte puntjes verleden tijd.

Wat zijn mee-eters en hoe krijg je ze?

Mee-eters,  ook wel comedo genoemd, zijn verstopte talgklieren. In de uitgang van deze klier zit er dan een propje huidcellen met talg. Ze komen vaker voor bij mensen met een vette huid. Kenmerkend voor een vette huid is de grotere talgproductie en deze heeft van nature de neiging om onzuiverheden vast te houden. Naast talgklieren kunnen ook verwijde poriën aan de basis van het al dan niet hebben van mee-eters liggen.

Verwijde poriën
Poriën kunnen zich verwijden omdat ze verstopt zijn door onzuiverheden of blootstelling aan de zon. Hierdoor kunnen vuil en toxines zich ophopen, waardoor je poriën verstopt raken en je uiteindelijk van die vervelende zwarte puntjes krijgt.

Open mee-eters en gesloten mee-eters
Open mee-eters of zwarte punten kan je herkennen aan hun kleur. De zwarte kleur is echter geen vuil, maar ontstaat doordat talg in aanraking komt met zuurstof in de buitenlucht (oxidatie).

Gesloten mee-eters zijn witte puntjes in je huid. Deze liggen dieper en zijn daardoor moeilijker te verwijderen dan de zwarte varianten, die meer aan het huidoppervlak liggen. Voornamelijk de witte mee-eters kunnen ontstoken raken en zo uitgroeien tot een puist. Indien er sprake is van ontstekingen, kan het gaan over acne.

Behandeling van zwarte puntjes

Het meest aanlokkelijke idee is om mee-eters uit te knijpen. Hoe verleidelijk het ook is, doe het niet. Onder je nagels zitten namelijk bacteriën, die bij het uitknijpen op je huid terechtkomen en ervoor zorgen dat je ontstekingen krijgt.

Regelmatige de huid reiniging - zeker bij een vette of gemengde huid - is absoluut noodzakelijk. Maar vergeet niet, overdaad schaadt! Wanneer je je huid te vaak reinigt, kan deze uitdrogen. Als reactie zal je huid meer talg aanmaken om zichzelf te herstellen.

Wist je dat: Talg is een stof die van nature door het lichaam wordt aangemaakt en bijdraagt aan het behoud van een mooie huid. De talgproductie wordt pas problematisch wanneer er overproductie is en overtollige talg de poriën verstopt, waardoor acne, puistjes en mee-eters ontstaan. Daarom is het van groot belang om 's avonds alle make-up te verwijderen. Maak nadien gebruik van een reinigende tonic of gel, zelfs als je nooit make-up draagt.

The vacuüm cleaner

Deze mee-eter verwijderaar is een klein elektrisch apparaat dat gebruikt wordt om mee-eters als het ware uit je huid te zuigen. Het machientje wordt geleverd met een een selectie kopstukken die zich aanpassen aan de zone dat jij wilt behandelen.

Breng het kopstuk aan op de huid en laat deze vervolgens in een opgaande beweging glijden. Vergeet niet om het kopstuk na gebruik te reinigen en desinfecteren.

mee-eters verwijderen

Shop hier

Ons oordeel: dit apparaat is effectief. Mee-eters worden snel losgemaakt en samen met dode huidcellen verwijderd. Het apparaat zelf is makkelijk in gebruik.

Opgelet: het is aanbevolen deze vacuüm slechts één keer per maand te gebruiken, om infecties te voorkomen.

Een masker van groene klei

mee-eters verwijderen groene klei

Het regelmatig aanbrengen van een groene kleimasker op het gezicht helpt om de overtollige talg te absorberen en de poriën te ontstoppen.  Na zo'n masker voelt je huid matter, gereinigd en zachter. Een eigenschap van groene klei is dat deze de dode huidcellen verwijdert samen met alle onzuiverheden. 

Hoe breng je het masker aan? 

  • Groene klei wordt vaak verkocht als een poeder dat je moet verdunnen met een beetje water of plantaardige olie. Je kan ook altijd enkele druppels essentiële oliën toevoegen zoals geranium of lavendel voor een stralende huid. Meng het poeder met de vloeistof tot je een dikke pasta bekomt. Deze breng je aan op een gereinigd gezicht (vermijd hierbij de ogen en de lippen). Vervolgens laat je het masker gedurende twintig minuten zitten, alvorens het af te spoelen. 
  • Een andere optie is om een ​​kant-en-klaar masker te kiezen dat aangepast is  aan je huidtype. 

Hoe vaak gebruik je het masker?

Voor een optimaal resultaat is het aangeraden om twee keer per week een masker aan te brengen.

Scrubben

scrubben puistjes

Scrubben is een van de essentiële schoonheidsrituelen om onzuiverheden en dode huidcellen te verwijderen. Gebruik een scrub die speciaal ontworpen is voor het gezicht, deze bevat namelijk kleinere scrubdeeltjes die minder ruw zijn.  Breng het product in een cirkelvormige beweging aan, zo stimuleer je meteen ook de bloedcirculatie.

Opgelet: Een à twee keer per week scrubben volstaat, anders bestaat er een risico dat je jouw huid beschadigt.

Er bestaan ook scrubproducten voor mensen die last hebben van acne, hierbij wordt de huid gescrubd zonder wrijving en krijg je geen irritatie. Je kunt ook homemade producten maken met natuurlijke ingrediënten zoals baking soda, aardbei, havervlokken, zout of koffiedik.

Wat is het verschil tussen scrubben en een peeling? 

Bij een peeling wordt de huid behandeld met een zuur product. Het doel van deze behandeling is om de bovenste laag van de huid te verwijderen en alle zichtbare oneffenheden zoals bruine vlekken, acnelittekens, fijne lijntjes, puistjes en mee-eters te verwijderen. Deze behandeling moet worden uitgevoerd door een dermatoloog.

Bakpoeder en citroensap

zwarte_puntjes_verwijderen

Ook citroen zou een uiterst effectief ingrediënt zijn voor het verwijderen en voorkomen van mee-eters, omdat het de productie van talg reguleert. Dep voor het slapengaan een watje gedrenkt in puur citroensap op de gebieden die jij wil aanpakken. Laat drogen en was het gezicht niet. Herhaal deze behandeling enkele dagen achter elkaar indien nodig.

Opgelet: citroensap is een zuur en kan de huid aantasten. Indien je last krijgt van rode of droge plekken, stop dan meteen.

De combinatie van citroen en bakpoeder zou helpen om zwarte punten kwijt te raken, want bakpoeder heeft een samentrekkende eigenschappen en kan mee-eters die vastzitten in de poriën laten verdwijnen.

Meng 20 ml citroensap met 10 g bakpoeder. Normaal verkrijg je nu een bruisend mengsel, laat dit even rusten alvorens aan te brengen op een gereinigd gezicht.  Spoel na twintig minuten.

Een eiwitmasker

Dit masker kan helpen om het gezicht diep te reinigen en tegelijkertijd je huid te verstevigen. Voorzie hiervoor een papieren zakdoek, citroensap en eiwit.  

Klop het eiwit op, samen met een scheutje citroensap tot je een stijf romig mengsel krijgt. Breng aan op een gereinigd gezicht, leg er vervolgens de stukjes zakdoek op. Laat alles drogen, en verwijder voor het afspoelen de stukjes zakdoek.  Je huid zal meteen zachter en frisser aanvoelen, vergeet niet de huid te hydrateren.

(Vertaald door stagiaire Kaat Monsieur)