Zo maak je komaf met volwassenen acne

Geüpdatet op 20 december 2017 door Laure Vandendaele
Zo maak je komaf met volwassenen acne

Steeds vaker krijgen ook volwassen vrouwen met acne te kampen. Hoe kan je dit probleem bestrijden?

Niet enkel pubers hebben last van een onzuivere huid met puistjes en ontstekingen, ook veel vrouwen krijgen later in het leven een opstoot van volwassenen acne. Zelfs beroemdheden ontsnappen er niet aan. Alicia Keys, Cameron Diaz en Katy Perry zijn maar een paar van de vele vrouwen die af en toe last hebben van acne. Net als in je tienertijd kan een onzuivere huid een flinke impact op je zelfvertrouwen hebben. Veel vrouwen ervaren een opstoot van volwassenen acne zelfs als traumatisch.

Een opstoot van volwassenen acne is niet zomaar een uitloper van de huidproblemen die je misschien als tiener had. Voor heel wat vrouwen slaat het noodlot uit het niets na hun 25ste toe. Sinds de jaren 80 is het aantal vrouwen dat last heeft van huidproblemen op latere leeftijd gestaag toegenomen.

Hoe komt dat?

"Er zijn verschillende oorzaken", zegt dermatoloog Dr Pierre-Paul Roquet-Gravy. "Zo kan je genetisch voorbestemd zijn om bepaalde huidproblemen te ontwikkelen, maar ook hormonale schommelingen, anti-conceptiemiddelen, omgevingsfactoren zoals vervuiling of UV-stralen, gebruikt van verkeerde cosmetica kunnen een invloed hebben. Ook stress, slaaptekort of een slechte levensstijl kunnen huidproblemen in de hand werken."

slechte gewoonten

Aan puistjes prutsen - Het is moeilijk om aan de verleiding te weerstaan om een puistje uit de knijpen, maar het moet. Ga je slordig te werk veroorzaak je vaak rode vlekken, wordt de ontsteking erger en is de 'after' erger en opvallender dan het puistje zelf.

LEES OOK: 7 redenen waarom je van puistjes moet afblijven

Agressief scrubben - In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, heeft ook een vette huid voldoende hydratatie nodig. Door de vette huid uit te drogen, wordt het er zeker niet beter op. Wanneer een acnehuidje te agressief behandeld wordt (door scrubs of peelings), gaat die zichzelf beschermen door net meer talg te gaan produceren. Op die manier kom je in een vicieuze cirkel terecht.

LET OP: last van acne? Dan is deze gelaatsbehandeling niets voor jou

Zelfmedicatie - De oorzaken van volwassen acne zijn talrijk en complex. Liggen hormonale schommeling aan de oorzaak van je problemen, heeft het geen zin om de parfumerie leeg te kopen om allerlei verzorgingsproducten te testen. Raadpleeg een dermatoloog om de juiste diagnose te stellen en je een correcte behandeling voor te schrijven. Op die manier bespaar je veel tijd en geld.

Wat kan je doen?

Om tijdens de winter een mooie, gezonde gloed te houden, raden we 3 à 5 sessies (met een tussenperiode van 3 weken) met een oppervlakkige peeling met een AHA (Alpha-Hydroxy-Acids) preparaat aan. Hierdoor worden dode huidcellen, mee-eters, onzuiverheden en vlekjes op een zachte manier verwijderd. Combineer deze behandeling met sessies met blauw LED-licht om de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken te doden. Rood LED-licht gaat de huid regenereren en littekens van oude puistjes verzachten.

LEES OOK: waarom acne en make-up wél samengaan.

Anti acne shopping