7 redenen waarom je van puistjes moet afblijven

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
7 redenen waarom je van puistjes moet afblijvenNot again?!

Ja, ja, we weten het wel. Van een puistje moet je afblijven en het ongemak gewoon ondergaan. Maar wees eens eerlijk, wie kan in hemelsnaam aan de drang weerstaan om een volgroeid puistje tot uitbarsting te brengen? Toch moet je de krater daar in het midden van je voorhoofd met rust laten, en wel hierom. 

  1. Je verspreidt bacteriën.
    Door een puistje te lijf te gaan verspreid je de geïnfecteerde inhoud over je huid waardoor niet alleen het bestaande puistje erger wordt maar er ook nieuwe onzuiverheden kunnen ontstaan. Wanneer je een puistje met je vingers uitduwt is de druk op de inhoud van de verstopte porie immers groter dan die van de inhoud op de opperhuid. Hierdoor loop je het risico dat je olie, bacteriën en dode huidcellen en ander afval in de diepere lagen van de huid duwt. De bacteriën verspreiden zich onderhuids en kunnen nieuwe puistjes veroorzaken.

1/

2. De puistjes gaan niet weg
Veel mensen denken dat het puistje weggaat eens het uitgedrukt is maar dat is zeker niet altijd het geval. Hoe dieper je de vuiligheid in de huid duwt, hoe meer kracht je het puistje geeft om langer op je kin rond te hangen. Het gepruts aan de huid werkt ontstekingen enkel in de hand en hoe meer de haarvaatjes beschadigd raken, hoe langer de roodheid blijft. Gebruik je een concealer om een ontsierend puistje te verbergen? Grijp dan zeker naar een 'niet comodogeen' product op waterbasis en voorkom zo dat de poriën nog meer verstopt raken. Vergeet 's avonds zeker niet om je gezicht grondig te reinigen, make-upresten kunnen de ontstekingen immers verergeren.

2/

3. Voorkom dat een klein puistje groter wordt
Door aan een puistje te prutsen en onnodig veel druk op de huid uit te oefenen,  neemt het risico op ontsteking enkel toe. Zeker als het puistje nog niet helemaal 'gerijpt' is. Je zorgt er op die manier immers voor dat het puistje onderhuids scheurt waardoor verschillende inflammatoire cellen het boeltje proberen op te ruimen. Eens je reeds geïrriteerde huid nog meer belast, kan de situatie alleen verergeren en worden puistjes alleen nog roder en groter.

3/

4. Je scheurt de huid
Gebruik zeker geen lange nagels of een andere tool om een puistje uit te knijpen. Ook hierdoor oefen je te veel druk uit op de ontstoken huidweefsel en olieklieren wat er opnieuw voor zorgt dat de klier onder het huidoppervlak scheurt en restjes vuil, olie en bacteriën verspreidt. Gevolg? Een nieuwe ontsteking in een diepere huidlaag. Het bestaande puistje heeft meer tijd nodig om te genezen en de kans op blijvende littekens neemt toe.

4/

5. Je krijgt korstjes
Elke keer als je huid beschadigd raakt, of de oorzaak nu een puistje of een andere kwetsuur is, stuurt het lichaam een noodsignaal uit waardoor die zich gaat herstellen.Wanneer je aan een puistje 'zonder kop' prutst, is de kans groot dat het puistje gaat bloeden en er een wondje ontstaat dat het lichaam met een korstje wil genezen. Eens je het korstje beschadigt, neem het risico op blijvende littekens enkel toe.

5/

6. Je krijgt littekens
Hoe meer je prutst, hoe groter de kans op littekens. Zeker wie last heeft van acne en de drang om aan de 'ondergrondse' ontstekingen te prutsen maar moeilijk kan weerstaan, loopt het risico op permanente huidschade. Puistjes uitduwen leidt tot extra ontstekingen wat uiteindelijk weer kan leiden tot zelf toegebrachte huidschade, littekens en pigmentstoornissen die zichtbaar blijven, ook lang nadat het puistje genezen is.

6/

7. Gevaar voor blijvende schade
Alsof huidverkleuringen nog niet erg zijn, lopen puistjesknijpers - zeker die van de zogeheten 'steenpuisten' -  ook het risico het collageen in de huid te verstoren waardoor je alweer het risico loopt om de huid permanent te beschadigen. Hoewel acnelittekens over het algemeen moeilijk te behandelen zijn, leveren micronaalden, semipermanente littekenvullers en oppervlakkige laserbehandelingen mooie resultaten. Ook chemische peelings, microdermabrasie of een combinatie van de twee kunnen de beschadigde huid zichtbaar verbeteren.