Zo voorkom je de impact van stress op je huid

Geüpdatet op 4 april 2023 door Lore Ginneberge
Zo voorkom je de impact van stress op je huid Launchmetrics Spotlight

Je herkent het vast: de dag voor een belangrijke presentatie verschijnt er plots een puistje. Of tijdens een drukke periode lijken eczeem en roodheden te verergeren. Dit is geen slechte karma, maar wel het gevolg van stress. Er wordt al langer onderzoek gevoerd naar de impact van stress op je huid, en die blijkt groter dan je zou denken. Hoe kan je mentale spanning van je huid aflezen? En belangrijker, hoe verzacht je de impact van stress op je huid?

De gevolgen van stress op je huidconditie

Stress veroorzaakt een chemische reactie in het lichaam die de huid gevoeliger maakt. Het is dus niet gek dat rosacea (rode vlekken in het gezicht), eczeem of irritaties de kop opsteken wanneer je onder druk staat. Daarnaast maakt een gestresseerd lichaam het hormoon cortisol aan, wat zorgt voor die vervelende onzuiverheden. Cortisol verhoogt namelijk de talgproductie, wat leidt tot puistjes. Dit is vooral het geval voor wie sowieso al last heeft van een vette huid of onzuiverheden. Deze huidproblemen worden dus erger naarmate de mentale spanning in je lichaam toeneemt. Ook koortsblaasjes zijn een veelvoorkomend kwaaltje dat vaker voorkomt onder stress.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, maakt stress het moeilijker om huidproblemen te genezen. Kleine wondjes, huiduitslag en onzuiverheden zullen minder snel verdwijnen wanneer jij en je huid onder langdurige druk staan.

Een laatste niet te onderschatten aspect is de stress die je krijgt van deze huidproblemen. Niemand wordt blij van een belabberde huid, maar bij sommige mensen zorgen onzuiverheden, uitslag of koortsblazen voor enorme druk en een laag zelfbeeld. Dit maakt de situatie alleen maar erger, met alle gevolgen van dien.

Zo voorkom je tekenen van stress op de huid

Moest stress zomaar te behandelen zijn, dan had je er waarschijnlijk geen last van. Mentale spanning valt niet op één-twee-drie weg te werken. Wel kunnen deze tips je helpen om ermee om te gaan en om je huid ertegen te wapenen.

1. Zorg voor voldoende nachtrust

Alles begint met een goede nachtrust. Zeker in drukke tijden is 8u slaap geen overbodige luxe. Er bestaat niet zoiets als slaap inhalen, dus denk niet dat je wekenlang nachtjes door kunt werken om nadien extra vroeg onder de wol te kruipen. Last van slapeloosheid? Hier vind je alle tips voor een betere nachtrust. Het effect op je gemoedstoestand én je huid zal snel zichtbaar zijn.

2. Doe aan stressmanagement

Er bestaan heel wat methodes om met mentale stress om te gaan, het is slechts een kwestie van kiezen welke bij jou past. Bekende ontspanningstechnieken zijn Yoga Nidra, mindfulness en meditatie. Geen idee waar te beginnen? Deze apps zetten je op weg. Wie niet houdt van zweverig gedoe, kan een sessie skin gym gebruiken als deugddoend rustmomentje. Dag spanning en hallo stralende huid!

3. Spendeer tijd buiten

Opnieuw, een wandelingetje lijkt misschien tijdverspilling, maar kan wonderen doen op stressvolle dagen. Het is bewezen dat buitenlucht rustgevend werkt, en bovendien is een frisse neus halen helemaal gratis. Ooit al gehoord van bosbaden? Deze nieuwe hype wordt misschien wel jouw ultieme manier om te ontspannen.

4. Boek een gelaatsverzorging

Niets doet meer deugd dan je laten verwennen in een schoonheidsinstituut. Je hoeft hiervoor geen hele dag vrij te maken,  een gezichtsbehandeling van een halfuurtje kan al het verschil maken. Je huid zal zich herstellen, maar ook je mentale gezondheid zal erop vooruit gaan na zo'n relaxerend moment.

5. Wees extra lief voor je huid.

Wanneer je honderd-en-één dingen aan je hoofd hebt, is een grondige gezichtsverzorging waarschijnlijk niet je grootste zorg. Toch is tijd maken voor je huid noodzakelijk om bovengenoemde problemen te voorkomen of verhelpen. Bovendien kan je van jouw skincare routine een ontspannend moment maken om tot rust te komen. Vooral voor het slapengaan kunnen een paar minuutjes me-time ontzettend deugd doen. Leg jezelf extra in de watten met een serum dat stress en irritatie op de huid tegengaat.

De  Advanced Night Repair van Estée Lauder is een concentraat dat je 's avonds aanbrengt na je normale gezichtsverzorging. Doe dit dagelijks gedurende enkele weken, of tot je huid er weer helemaal bovenop is.

Advanced Night Repair Estee Lauder stress huid
Advanced Night Repair Intense Reset Concentrate van Estée Lauder

Shop hier

Voor een instant glow is er de Hydra Zen lotion van Lancôme, geformuleerd met aminozuren om de zichtbare tekenen van stress te verminderen.

lancome hydra zen anti stress huid
Hydra Zen Anti-stress Glow Moisturizer, Lancôme

Shop hier

Institut Esthederm ontwikkelde voor deze hydraterende mist een kopie van het celwater in en rond de huidcellen, zodat het herkend en beter opgenomen wordt door onze huid. Bovenal is zo'n verstuiver een frisse opkikker wanneer je je doorheen de dag moe of gestrest voelt.

Eau CellulaireCellular Water Mist
Eau Cellulaire Water Mist, Institut Esthederm

Stress en vermoeidheid staan helaas meteen in je ogen getekend. Drunk Elephants zachte, diep hydraterende oogcrème met versterkende ceramiden en omegarijke plantaardige oliën herstelt de elasticiteit en hydrateert, met een heldere blik en meer uitgeruste oogopslag als resultaat.

Shop hier

Ceramighty AF oogbalsem, Drunk Elephant gestreste huid
Ceramighty AF oogbalsem, Drunk Elephant

Shop hier

In tien minuten een meer uitgeslapen gelaat? Het masker met voedend serum van Dr. Jart pakt vooral de rood- en oneffenheden aan, typisch voor een huid die onder stress staat, en verruilt deze voor een mooie glow.

 

Cicapair Tiger Grass Calming Serum Mask, Dr. Jart Stress huid
Cicapair Tiger Grass Calming Serum Mask, Dr. Jart

Shop hier