14 tips om beter te slapen

Geüpdatet op 15 december 2020 door ELLE Partner
14 tips om beter te slapen

Schaapjes tellen helpt niet, zo toonde Britse onderzoek aan. Tijd dus voor het betere werk. Onze ‘slaapwekkende’ tips die je zó doen ronken.

1. Zorg voor voldoende daglicht overdag

Met behulp van daglicht maakt je lichaam cortisol aan, een van de twee hormonen die je slaap- en waakritme regelen. Elke dag zo’n tien minuten stappen in de open lucht is al voldoende om je biologische klok optimaal te laten functioneren.

2. Het juiste bed is goud waard

Fylds' bed

Hoe beter je slaapt ’s nachts, hoe beter je je voelt overdag. En je slaapkwaliteit heeft veel te maken met een optimaal comfort en een goede ondersteuning, precies daar waar jij dat nodig hebt. Uitstekende matrassen vind je in de collectie Velda van Veldeman Bedding, dé Belgische slaapspecialist. De keuze is zo uitgebreid dat je er altijd wel de beste matras vindt in de prijsklasse die je voor ogen hebt. Echte prinsessen op de erwt gaan voor het neusje van de zalm en zoeken hun perfect match in de collectie Fylds’: met de hand gemaakte bedden van kwaliteitsmaterialen als wol, vlas en damast. Helemaal gepersonaliseerd bovendien, want iedereen is anders gebouwd en heeft dus een andere ondersteuning nodig.

3. Dineer licht

‘s Morgens eten als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar. Oma’s raad is zo gek nog niet. Een zware maaltijd verstoort namelijk je nachtrust. Hetzelfde geldt voor opwekkende middelen. Hoe aanlokkelijk ook, alcohol of cola drinken, een sigaret opsteken en chocolade snoepen voor je in bed kruipt, is dus géén goed idee. Je bakje troost laat je zelfs beter staan vanaf de vroege middag.

4. Hou geen siësta na 15 uur

Een dutje doet wonderen voor je energiepeil. Knap dat uiltje alleen niet te laat, anders bestaat de kans dat je ’s nachts naar het plafond ligt te staren.

5. Kies een bed uit dat groot genoeg is

Velda, Fly bed

We bewegen veel in ons bed. Elke nacht draaien we ons gemiddeld dertig tot veertig keer om. Zorg dat je daar voldoende ruimte voor hebt.

6. Blijf niet woelen

in bed. Lukt het na al deze tips nog altijd niet om de slaap te vatten? Blijf dan niet liggen maar sta op en doe iets ontspannends tot je weer slaperig wordt.

7. Geef prioriteit aan zzzzlapen

Het klinkt evident, en dat is het ook: een slaapkamer dient om te slapen. Nu ja, één andere activiteit mag er ook wel plaatsvinden. Maar mails sturen, games spelen of Netflixen doe je beter in een andere ruimte. Verwijder met andere woorden alles wat je kan afleiden, zoals gsm, tablet, spelconsole, computer of televisie. Jawel, je kúnt dat! Het blauwe licht dat de schermen afgeven, doen je lichaam bovendien geloven dat het al ochtend is, waardoor je minder makkelijk in morpheus’ armen terechtkomt.

8. Ontspan voor je gaat slapen

Breng je lichaam ’s avonds in relaxmodus door dingen te doen waar je rustig van wordt: een boek lezen, luisteren naar muziek of een warm bad nemen bijvoorbeeld. Van dat laatste word je trouwens extra slaperig doordat je lichaamstemperatuur daalt wanneer je uit het water stapt.

9. Sport niet ’s avonds laat

Een uurtje joggen overdag is goed voor je conditie én voor je nachtrust. Maar werk jezelf niet in het zweet vlak voor je in bed kruipt. Bouw liever een rustperiode in van twee à drie uur.

10. Volg een vast slaapritueel

Voorspelbaarheid mag dan saai zijn, het biedt wel zo zijn voordelen. Elke dag op hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan, verbetert namelijk je slaapkwaliteit. Zet je wekker dus niet alleen om op te staan, maar ook om te gaan slapen. Jawel, óók in het weekend. Een hele week een slaaptekort opbouwen en dan compenseren op zondagmorgen, werkt trouwens niet.

11. Let op met geneesmiddelen

Medicijnen voor je hart of je bloeddruk bijvoorbeeld kunnen inwerken op je nachtrust. Je mag ze natuurlijk niet zomaar weglaten zonder doktersadvies. Maar wist je dat ook bepaalde kruidenmiddeltjes tegen hoest of allergieën je wakker houden ’s nachts? Lees dus altijd goed de bijsluiter.

12. Ga voor een kwaliteitskussen

dat je nek en hals goed ondersteunt, zodat je spieren en wervel goed ontspannen tijdens het slapen.

13. Creëer een ideale droomplek

Een stille, donkere en goedverluchte kamer is de snelste weg richting dromenland. Hang verduisterende gordijnen aan het raam en zet je ramen elke dag minstens een half uur open. Zorg ook voor een ideale temperatuur ‘s nachts: tussen de 16 en de 18 °C. In de kinderkamer mag het iets warmer zijn: tot 20 °C.

14. Vervang je matras en bed regelmatig 

minstens om de acht à tien jaar. Een oude matras of een slechte bedbodem kunnen je rugpijn of een allergie bezorgen.

Dit artikel werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met Veldeman Bedding.
www.velda.net, www.hetbelgischbed.be