Getest: een ontspannende sessie Yoga Nidra

Gepubliceerd op 25 juli 2019 door Laure Vandendaele
Getest: een ontspannende sessie Yoga Nidra

Je ligt op de grond en hoeft niets te doen, maar na afloop voel je je als herboren”, zegt Sophie van de Antwerpse DROPin meditatiestudio. Ze heeft het over Yoga nidra, onder ervaren yogi ook wel bekend als ‘blissful sleep’, een manier om het stadium tussen waken en slapen te bereiken, waarna de allerdiepste vorm van ontspanning volgt. “Als je toch in slaap valt, is dat helemaal niet erg”, lacht Sophie. “En als de persoon naast je begint te snurken, moet je gewoon blij zijn voor hem of haar.”

De kunst van het nietsdoen

Klinkt geweldig; ik moet dan ook niet overtuigd worden om me na een werkdag naar het oude stadscentrum te reppen. Buiten zitten de terrassen en restaurants aardig vol, maar binnen is het heerlijk rustig in het historische pand turned meditatiehemel. De yogamatten liggen uitgerold, maar worden hier niet gebruikt om een variatie asana’s aan elkaar te rijgen. De enige yogapositie waaraan het handjevol rustzoekers en ik ons zullen wagen, is savasana, waarbij je op je rug ligt, armen langs je zij, handpalmen omhoog. Je hebt er zelfs geen yogaproof outfit voor nodig. Kun je chillen in een jeans, kom dan gewoon zo mediteren.

Ready, set, relax

Voor we met z’n allen onder de uitnodigende dekentjes kruipen, neemt Sophie een aantal eenvoudige ademhalingsoefeningen met ons door. In stilte stellen we onszelf een doel voor ogen dat we met deze les willen bereiken. Ik hou het eenvoudig en vertel mezelf dat ik die nacht vlot in slaap zal vallen, iets waar ik de afgelopen maanden zelden in slaag. Daarna maak ik het me zo comfortabel mogelijk op de mat en bedek ik mijn ogen met een lekker geurend kussentje. Sophie begeleidt ons doorheen een bodyscan en ik focus me op haar stem. Wanneer ze bepaalde woorden uitspreekt, probeer ik die te visualiseren. Draagt haar stem ons op om in gedachten naar een veilige plek af te reizen, dan ben ik daar in gedachten. Dat lukt aardig, al steken de dagelijkse beslommeringen af en toe de kop op. Ik merk dat ik dit heel goed wil doen, Yoga nidra ass wil kicken en mezelf streng toespreek: “Ontspan dan toch!” Terwijl het natuurlijk juist gaat over loslaten. Telkens wanneer mijn gedachten afglijden, keer ik braaf terug naar de stem van Sophie. De tijd vervaagt en wanneer ik door mijn vingers en tenen te bewegen terugkeer naar het heden, heb ik geen idee hoe lang ik daar zo gelegen heb. Voel ik me herboren? Dat (nog) niet, maar ik ben wel een pak rustiger en een tikkeltje geëmotioneerd door de hartverwarmende sfeer die in de zaal hangt. Na afloop wisselen we ervaringen uit bij een kopje thee.

’s Avonds in bed word ik overvallen door de intussen vertrouwde combinatie van een malend hoofd en een bonzend hart. Toch slaag ik erin, gesterkt met wat ik eerder die avond leerde, om mezelf te kalmeren en makkelijker dan normaal in slaap te vallen. Misschien nog niet de meest blissful sleep van mijn leven, maar het is een begin.

Yoga nidra, 17 euro/sessie bij DROPin Meditation in Antwerpen. Meer info via dropinmeditation.com