5 meditatie-apps voor dummies

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
5 meditatie-apps voor dummies

In deze digitale tijden hebben veel mensen moeite met rust vinden in hun hoofd. Hierdoor wint Oosterse spiritualiteit aan populariteit, vooral meditatie.

Meditatie is een spirituele oefening waarbij je comfortabel gaat zitten en je vervolgens op je ademhaling focust. De bedoeling is om nergens aan te denken, iets wat in eerste instantie onmogelijk lijkt. Meditatie wordt vaak vergeleken met douchen: een douche reinigt je lichaam en meditatie reinigt je hoofd. De gunstige effecten zijn al meermaals wetenschappelijk bewezen. Zo zou regelmatig mediteren stress en angst verminderen, je immuunsysteem versterken en je gelukkiger maken.

Zin om eraan te beginnen? Deze 5 meditatie-apps zetten je op weg.

1/

#1 Calm

Deze app won de iTunes App of the year award in 2017. De app ziet zeer zen en bevat rustgevende natuurgeluiden. Je kan gratis een 7-daagse proefperiode activeren, nadien betaal je €12,99 per maand.

De hoofdfuncties zijn 'Meditate', 'Sleep', en 'Music'.'Meditate' biedt een hele verzameling aan begeleide meditatiesessiek, waaronder 'Calming Flight Anxiety' en 'Mindfulness at Work'. Onder de functie 'Sleep' vind je verschillende 'Sleep Stories': verhaaltjes die met een zachte stem worden voorgelezen om je in slaap te helpen. Favoriet: een verhaaltje voorgelezen door Matthew Mcconaughey. 'Music' is simpelweg een verzameling relaxerende muziek om je te helpen ontspannen. Favoriet: Moby's 'Long Ambient 2' album.

2/

#2 Headspace

Onze persoonlijke favoriet. Waarom? Om te beginnen is het design van de app erg minimalistisch en voorzien van leuke, geanimeerde video's. De app kost je €12,99 per maand, maar je hebt wel gratis toegang tot een 10-daagse serie van begeleide basis meditatiesessies en 3 gratis 'Everyday Headspace'-sessies. Hierin zitten ademhalingsoefeningen die je in een ontspannen roes brengen. De sessies zijn onderverdeeld in verschillende categorieën met titels als 'Emotionally overdrawn' ('Frustrated', 'Feeling overwhelmed') en 'Treat yourself' ('Motivation', 'Add some Joy'). De lengte van de sessies kan je zelf instellen.

Op de app zijn ook enkele 'Sleepcasts' gratis te beluisteren. Als je push-meldingen aanzet, krijg je doorheen de dag enkele bemoedigende boodschappen op je scherm. Deze app kan je ook perfect gebruiken om gewoon even te ontspannen.

3/

#3 Insight Timer

Deze app won de prijs voor Happiest app in the world. Wat is er zo leuk aan? Wanneer je de app opent zie je alle mensen die op dat moment ook aan het mediteren zijn (momenteel zijn het er 4700). Op een wereldkaart zie je de gebieden die actief aan het mediteren zijn. De app heeft 7 miljoen gebruikers en is dus een geweldige manier om je verbonden te voelen.

Een ander groot pluspunt is dat deze app beschikt over de grootste, niet-betalende bibliotheek van begeleide meditatiesessies (met 15000 verschillende gratis sessies). Ook zijn er verhalen om je in slaap te helpen en 10-daagse cursussen. Tussen de onderwerpen zit voor elk wat wils: 'Mindfulness for Busy People', 'Create a conscious Morning Ritual', 'Overcome Digital Stress & Smartphone Addiction', 'Body Love For Women'. Daarvoor moet je na een 7-daagse gratis proefperiode wel betalen. Na de proefperiode kost de app je €62,99 per jaar.

4/

#4 10% HAPPIER

Deze meditatie-app belooft je gelukkiger te maken, je beter te doen slapen, en de stem in je hoofd te temperen. De app is ideaal voor zenuwachtige sceptici. Dan Harris, de man achter de Ten Percent Happier, was dat namelijk ook. Wanneer je de app opent, krijg je een video van hem te zien. Harris was een bekende Amerikaanse tv-presentator die een paniekaanval kreeg op live televisie. Dit dreef hem tot het uitproberen van meditatie, wat zijn leven drastisch veranderde. De app ontstond er na zijn gelijknamige bestseller.

Je kan een gratis 7-daagse proefperiode starten, erna kost het je €99,99 per jaar. Het leuke aan de applicatie is dat hij niet louter meditatielessen bevat. Aangezien de app ontwikkeld is door een voormalig journalist, is er ook veel wetenschappelijke en praktische kennis over meditatie te vinden. De bedoeling is sceptische gebruikers te overtuigen dat ze niet met iets volkomen belachelijks bezig zijn. Meditatie, maar dan 'zonder de gewaden en kristallen', aldus de app.

5/

#5 Shine

Deze app is een combinatie van traditionele meditatie en gepersonaliseerde coaching. 'Learn to treat yourself like a friend, boost your confidence and increase your daily happiness', is wat de app belooft. De applicatie lijkt op een gesprek, alsof je aan het texten bent. Je ontvangt elke dag een 'shine text': een motiverend berichtje om je mindset die dag te verbeteren.

De app geeft je telkens vier opties: 'Read up on advice' waarbij de app interessante artikels voorschotelt, 'Listen to a pep talk' met begeleide meditatiesessies, 'Free-write' geeft je de ruimte om een mini-dagboek bij te houden en 'Talk it out' laat je chatten over je gevoelens. Deze app vrolijkt je instant op als je een dipje hebt en ziet er leuk uit. Je kan opnieuw beginnen met een proefperiode, nadien betaal je €56,99 voor een jaar.

(door stagiaire Marie Pauwels)