Op zoek naar rust? Neem eens een bosbad

Geüpdatet op 22 april 2022 door Maxine Detaellenaere
Op zoek naar rust? Neem eens een bosbad

In onze hectische, non stop online wereld kan je soms intens verlangen naar een rustig moment in de natuur. Geen wonder dus dat bosbaden hoe langer hoe populairder worden.

Geen badeendjes

Om eerlijk te zijn, toen wij het eerst over dit fenomeen hoorden, verschenen er spontaan plonstaferelen met badeendjes voor onze ogen. Maar wat bleek, bij een bosbad ga je niet letterlijk in bad. Je dompelt je wel onder in de rust die de groene omgeving van een woud je schenkt. Wij namen de proef op de som en volgden een sessie met holistische coach Sylvie Hendrick, die ons meenam naar de bosrijke omgeving in Dolce La Hulpe.

Ceci n’est pas une promenade

Eerst en vooral, er is weldegelijk een verschil tussen een bosbad en een klassieke wandeling in de bossen. Sylvie legt ons uit wat een bosbad exact inhoudt: "Bij een bosbad treed je in verbinding met jezelf en met de natuur. Wanneer je gaat wandelen, heb je vaak een doel: een afstand die je wil afleggen, een aantal calorieën dat je wil verbranden... Hier niet. Het draait rond de wandeling op zich. Je focust op je ademhaling en op al je zintuigen. Je luistert, kijkt, voelt, proeft, ruikt... zonder te oordelen of te analyseren."

bosbad, ontspanning, meditatie, shinrin yoku

Shinrin-Yoku

Net zoals meditatie en mindfulness, waarmee het nauw verbonden is, komt het bosbaden overgewaaid uit het Oosten. De roots ervan ligt in Japan, waar het bekend staat als shinrin-yoku. Maar de kans is groot dat je als kind - of voor de introductie van de smartphone - al bosbaden nam zonder dat je het doorhad.

Deel van het geheel

Onderzoek toont aan dat bosbaden heel wat voordelen heeft, zowel fysiek als mentaal. Zo kan het je bloeddruk verlagen, je hartslag vertragen en helpt het tegen stress. Daarnaast krijg je meer aandacht voor wat er rondom je gebeurt, maar ook wat er zich binnenin je afspeelt. Je gaat je een klein deeltje van een veel groter geheel voelen.

bosbad, ontspanning, meditatie, shinrin-yoku

Tips om te bosbaden:

  1. Probeer mee te gaan met een gids of iemand die het bos kent en die je begeleidt, zodat je niet stresst over wat je wel of niet moet doen.
  2. Kies voor een gemakkelijk pad. Je hoeft je niet fysiek uit te dagen of aan stevige cardio te doen bij een bosbad. Het is geen workout. Heb je de neiging sneller te gaan wandelen, probeer dan net je ritme te vertragen.
  3. Als je kan, probeer dan langs een beekje of een rivier te wandelen. Wanneer je luistert naar de stroming van het water, kan je je inbeelden hoe de stroom je zorgen met zich meeneemt.
  4. Push jezelf niet om per se mindful te zijn en probeer ook niet mindfulness perfect te beoefenen. Want zo zet je jezelf weer onder druk, en dat is net waar het niet om gaat.

Meer weten? Annette Lavrijsen bracht onlangs het boek 'Shinrin-yoku, de helende kracht van bosbaden' uit, waar het onderwerp uitgebreid aan bod komt.

bosbad, meditatie, rust

Koop hier het boek