Zo verzorg en camoufleer je roodheden volgens de beauty experte

Gepubliceerd op 10 oktober 2019 door Lore Ginneberge
Zo verzorg en camoufleer je roodheden volgens de beauty experte

De herfst en winter kunnen hard zijn voor je huid, zeker wanneer je last hebt van roodheid of rosacea. Hoe kan je deze oneffenheden camoufleren en voorkomen?

Terwijl rosacea een specifieke huidaandoening is, heeft iedereen tijdens de koudere maanden wel eens last van roodheid of droge plekjes. Beauty experte Naomi van Planet Parfum geeft make-up en verzorgingstips.

Kan het gebruik van (teveel) make-up roodheid stimuleren?

"Het kan inderdaad dat je huid slecht reageert wanneer je de foute make-up gebruikt, vooral wanneer je een gevoelige huid hebt. Denk hierbij aan matte (dus drogere) foundations en uitdrogende poeders. Maar terwijl vrouwen vaak denken dat make-up de boosdoener is, blijkt veelal dat verkeerd en te agressief reinigen aan de oorzaak ligt. De impact hiervan op de huid is veel groter dan make-up, aangezien make-up niet doordringt tot de diepere huidlagen. Ik raad aan om je make-up te verwijderen met een milde reinigingsmelk die verzachtende ingredienten bevat, zonder katoenen wattenschijfjes, want die vezels zijn te ruw voor de delicate huid. Een beter en duurzamer alternatief is bijvoorbeeld een Konjac spons, die kan je gerust twee tot drie maanden herbruiken."

konjac spons verzorging
Konjac Spons van Beauty Kitchen

Shop hier

Zijn er bepaalde ingrediënten die roodheden/rosacea verbeteren of net erger maken?

"Rosacea kan gebonden zijn aan specifieke allergieën, dan is het natuurlijk zaak om die specifieke allergenen te vermijden. Ook kan je best alle soorten scrubs vermijden en in plaats daarvan voor een exfoliërende lotion kiezen. Op vlak van ingrediënten zijn producten met retinol (of retinoids en vitamine A-preparaten), Vitamine C, en AHA-zuren geen ideale opties, omdat die heftige reacties kunnen veroorzaken op gevoelige huidjes."

paula's choice exfoliant crème huid roodheid
Calm 1% BHA Exfoliant van Paula's Choice

Shop hier

"Ingrediënten die wel heel goed zijn: Aloe Vera, Vitamine E (meestal 'Tocopherol') en rozenextracten. Deze kalmerende ingrediënten zitten meestal in producten die gelabeld zijn als herstellend en intens voedend."

Kan je blush gebruiken? Of accentueert dat net de rode plekken?

"Je kan absoluut blush gebruiken, maar let extra goed op de kleurkeuze. Je kan best gaan voor een kleur die meer aanleunt bij een koraal of oranje tint in plaats van rood of roze. Hoe zachter de kleur hoe beter! Ook waar je de blush aanbrengt is van belang: vermijd de appeltjes van de wangen, maar focus eerder op het jukbeen naar de slapen toe, dit geeft een zachter en natuurlijker effect."

nars blush make-up rosacea
Blush in de tint 'Gina' van Nars

Shop hier

Bestaan er formules/producten die tegelijk verdoezelen en verzorgen?

"Die bestaan zeker, denk bijvoorbeeld aan BB, CC of DD-crèmes. Dit zijn allemaal getinte dagcrèmes, maar sommige focussen op het verzorgen, terwijl andere inzetten op het egaliseren van de teint. Deze producten zijn wel bedoeld voor elk huidtype, daarom is het toch nog beter om een specifiek product te gebruiken tegen roodheden, zoals bijvoorbeeld de Bio Rosis Extreme crème van Stendhal, een extreem kalmerend laagje voor de huid."

stendhal creme make-up camoufleren
Bio-Rosis Extreme gezichtscrème van Stendhal

Shop hier

Welk soort foundation is het meest geschikt als je last hebt van droge rode plekjes?

"Best kan je dan gaan voor een hydraterende foundation, omdat droge plekjes minder geaccentueerd worden. Om roodheden te camoufleren kan een groene kleurcorrigerende primer onder je fond de teint wonderen doen.  Dit zorgt ervoor dat je huid egaler is en dat je minder foundation nodig hebt. hiervoor is de base anti-rougeurs van April een zeer goede optie."

april make-up roodheid
Anti-roodheden primer van April

Shop hier