10 beautygeboden van ELLE.be

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
10 beautygeboden van ELLE.be

Iedereen is vertrouwd met de term ‘fashion faux pas’ maar ook in de wereld van beauty worden heel wat scheve schaatsen gereden. Dit zijn onze 10 beautygeboden, laat ELLE.be uw stenen tafelen zijn.

1.    “Gij zult rode lippenstift dragen”
2.    “Smeer tot aan de navel”
3.     “SPF is fundamenteel”
4.    “Gij zult nooit met make-up tussen de lakens kruipen”
5.     “Laat het aan parfum om parfum te zijn”
6.    “Gij zult uw borstels regelmatig reinigen”
7.    “Hou elk seizoen een lenteschoonmaak”
8.    “Verwijs nooit naar foundation met ‘bruine crème’”
9.    “Laaf uzelf aan de godendrank"
10.   “Gij zult uw hoofd op een zijden sloop te slapen leggen”

Klik op de volgende pagina voor meer tekst en uitleg.

1/

1.    Gij zult rode lippenstift dragen

3145891724400
Rouge Coco van Chanel, 30,15 €

Zelden ben ik door mijn hoofdredactrice strenger toegesproken dan op de dag dat ze mijn make-uptasje per abuis in handen kreeg. '10 verschillende nude lippenstiften? Saai hoor! Ik zal het je nog één keer zeggen: een lippenstift hoort rood te zijn, of niet te zijn. En daarmee basta.’ – ‘En die roze gloss dan?’, probeerde ik nog. Maar de immer rood gestifte troepleider beende zich op haar Maison Margiela laarsjes alweer een weg richting kantoor. Boodschap begrepen. Hoewel nudekleurige of zwartpaarse lippenstiften tijdelijk de trendlijstjes aanvoeren, kan niemand om de tijdloosheid van een paar mooi rood gestifte lippen heen. Mijn hoofdredactrice maakte van een vlammende mond haar handelsmerk en ook ik laat ingewikkelde eyeliners en kundig geblendde oogschaduw vaker achterwege en kies op weloverwogen momenten voor een mooie tint rood.
Donker en sensueel voor een avondje uit, fris en koraal voor overdag, de mogelijkheden en nuances zijn eindeloos. Al mag een bloedrode lippenstift van Chanel in geen enkel make-uptasje ontbreken. Zelfs niet in eentje vol nude collega’s.

2/

2.    Smeer tot aan de navel

smeer
Gelaatsverzorging: check. Lichaamsverzorging: check. Maar vergeet je het stukje tussen gezicht en boezem niet? Smeer je verzorgingsproducten - van reiniger, toner, scrub, exfoliant tot voedende crèmes ook steeds op hals en decolleté, zelfs wanneer het fris is in je badkamer! Na een paar weken  XXL smeren zal je zien dat ook de huid ten zuiden van je gezicht verbetert.

3/

3. SPF is fundamenteel

Bee Venom Day Cream SPF 30 van Rodial, 135 €
Bee Venom Day Cream SPF 30 van Rodial, 135 €

Haal jij je zomerse kleurtje nog onder de zonnebank? Wel, stop daar dan maar mee. Hoe heerlijk twintig minuutjes wegdromen op een fictief zandstrand tijdens deze barre wintermaanden ook lijkt. Laat je niet misleiden door de warme leverancier van vitamine D want er is geen grotere vijand voor je huid dan de zon. Genieten mag maar met mate én altijd met een lik beschermende crème op je gezicht, hals en handen. Zweer bij producten met een ingebouwde SPF30, zélfs als de zon niet schijnt. Tijdens de zomermaanden zijn producten met factor 50 de way to go. Slim smeren kan je leren, het is enkele een kwestie van discipline. Een beetje zoals vroeg opstaan, voldoende water drinken en regelmatig sporten. Gelukkig bevatten steeds meer meer make-upproducten, van primers, foundations, BB Creams tot cushion foundations en co, tegenwoordig een SPF. Mooi én beschermd, handig!

4/

4. Gij zult nooit met make-up tussen de lakens kruipen.

woman asleep with smudged lipstick
woman asleep with smudged lipstick

Te moe, te laat, te tipsy of gewoon geen zin? Excuses genoeg om je make-up ’s avonds te laten zitten en met de restanten van een smokey eye in bed te kruipen. *geeft klap in het gezicht* Fout, geen enkel excuus is immers goed genoeg om voor het slapengaan niet langs de badkamer te passeren. Niet alleen gaan vuil, vet en restjes make-up de huid irriteren, ze zorgen er ook voor dat de huid zich tijdens de nacht niet ten volle kan herstellen en boycotten de optimale werking van je verzorgingsproducten. Verwijder oogmake-up zachtjes door een in ontschminker gedrenkt watje 20 seconden op de ogen te laten rusten. Zo kan je de mascara in één beweging van je wimpers verwijderen zonder talloze keren over de gevoelde huid rond de ogen te wrijven. Reinig daarna het volledige gelaat met een cleanser, herhaal het proces daarna nog eens met een exfoliërerende cleanser (drie keer per week) en haal de laatste restjes weg met een toner.
Moet het toch snel gaan? Gebruik dan een micellair water voor ogen en gezicht of een mild reinigingsdoekje.

5/

5. Laat uw parfum een parfum zijn

Eau de Parfum Miu Miu, 110 €
Eau de Parfum Miu Miu, 110 €

Wil je genieten van een lekkere geur? Draag dan een parfum en blijf uit
de buurt van té geparfumeerde gezichtscrèmes en andere verzorgingsproducten. Hevig geurende producten kunnen de huid irriteren en veroorzaken in het ergste geval zelfs ontstekingen. Laat je favoriete parfum dus zijn werk doen en hou je skincare ‘fragrance free’.

6/

6. Gij zult uw borstels regelmatig reinigen

Brush Cleaner van MUD - 24,95 €
Brush Cleaner van MUD - 24,95 €

Om je penselen zo lang mogelijk in topconditie te houden, is het natuurlijk belangrijk ze regelmatig grondig te reinigen. Maak komaf met het soms tijdrovende klusje en reinig je borstels in recordtempo met de Cinema Secrets Pro Cosmetics Brush Cleaner van MUD. Ook wel bekend als ‘de beste cleaner ter wereld’.
Gebruik deze cleanser voor een snelle reiniging tussen twee make-upsessies door of voor een diepe reiniging. Gieten, dippen en vegen, meer is er niet nodig om zelfs je meest vuile penselen in amper een paar seconden brandschoon te krijgen. Door het hoge percentage alcohol blijven de borstels niet lang vochtig en zijn ze een minuut later alweer klaar voor gebruik.
Uiteraard is een milde babyshampoo ook nog steeds een bijzonder geschikte én budgetvriendelijke manier om foundation en andere vloeibare producten uit je penselen te wassen.

7/

7. Hou elk seizoen een grote schoonmaak

open-jar-symbol
In de wereld van beauty voldoet een lenteschoonmaak niet. Ga elke drie maanden doorheen je make-upcollectie en screen elk product op de houdbaarheidsdatum. Mascara’s moeten elke vier maanden de deur uit en ook oogpotloden, eyeliners en dagcrèmes zijn om de 6 à 8 maanden aan vervanging toe.
De houdbaarheid van je favoriete beautyproducten is dus beperkt, investeer daarom enkel in kwalitatieve producten die je veel gebruikt.

8/

8. “Verwijs nooit naar foundation met ‘bruine crème’”

13059-foundationtoomuch
‘Wacht, ik moet nog wat bruine crème smeren’. Nee, want voor iemand die foundation ‘bruine crème’ noemt, hebben we geen tijd. Het doel van fond de teint is nog steeds om de huid te egaliseren en niet om een twee weken Costa del Sol op je gezicht te pleuren. Wie foundation misbruikt en er bijgevolg uitziet als een randpersonage uit ‘Geordie Shore’ heeft dat gewoon dubbel en dik verdiend.
Vind de juiste foundationtint door een kleine hoeveelheid product op de kaaklijn of de slaap aan te brengen. Versmelt de kleur in de huid, dan zit je goed. Zie je een kleurverschil in de spiegel, dan probeer je beter nog enkele andere tinten uit. Een onmogelijke opdracht? Laat je bijstaan door ervaren personeel in de winkel, daar dienen ze voor.

9/

9. Laaf uzelf aan de godendrank

Roze Bobble - 10,00 €
Roze Bobble - 10,00 €

Een cocktail, een glas champagne of een frisse cola light kan smaken, maar bewaar die verwennerijen voor tijdens het weekend en drink tijdens de week enkel water. Anderhalve liter per dag helpt om de huid ook van binnenuit te hydrateren en zichtbare signalen van vermoeidheid te bestrijden. Trakteer jezelf op een leuke drinkfles en neem die overal mee naartoe. Je zal het zien, na verloop van tijd kan je niet meer zonder je ‘liquid skincare’. H2O is the way to go!

10/

10. Investeer in een zijden kussensloop

Zijdenkussen
Al in de jaren ’40 sliepen gegoede dames op een kussensloop van zijde om hun tere huidjes te beschermen. Zijde is – in tegenstelling tot katoen – veel zachter voor de huid van je gezicht waardoor rimpels en fijne lijntjes minder snel zichtbaar worden. Ook je out of bed kapsel ziet er beter uit na een nachtje op een zijden kussentje.