Vettig haar: tips & tricks voor mooiere lokken

Geüpdatet op 3 maart 2020 door Marie-Noëlle Vekemans en ELLE België
Vettig haar: tips & tricks voor mooiere lokken

Vettig haar is een probleem waar velen mee te kampen krijgen. Je lokken dagelijks wassen is echter geen oplossing, integendeel. Wat werkt dan wel? Onze tips voor glanzende, schone lokken:

Gebruik de juiste producten

Als je vettig haar hebt, kies je beter voor een verzorging met een lichte textuur die niet te veel op de haarvezels weegt. Neem dus een milde shampoo met een neutrale pH-waarde of een speciale, op klei gebaseerde haarverzorging die het overtollige talg absorbeert. Het is belangrijk om je hoofdhuid niet aan te vallen met al te agressieve producten: die kunnen ervoor zorgen dat je scalp geïrriteerd raakt en daardoor net meer talg produceert in een poging zich te beschermen.

Wil je écht van die vettige wortels verlost raken? Ruil je traditionele wasje dan in voor een shampoo bar -haarzeep in vaste vorm. Het is even wennen, maar na enkele weken/maanden pronk je met prachtige, stevige lokken die nooit meer vettig worden!

Neem je tijd

Masseer de shampoo goed in de hoofdhuid met de toppen van je vingers. Gebruik nooit je nagels, dat kan zorgen voor eerder genoemde irritaties en zelfs wondjes. Denk eraan dat veel schuim niet wil zeggen dat het product beter wast. Heel wat shampoos bevatten chemische ingrediënten om ze zo "leuk" te doen schuimen en die zijn erg schadelijk voor de hoofdhuid. Je kan je haar beter twee keer na elkaar wassen om al het vuil te weg te spoelen, eerder dan te grote hoeveelheden al te schuimende zeep te gebruiken.

Laat je haarwortels met rust

Breng geen conditioners, maskers of oliën aan op je hoofdhuid, je riskeert met nog vettiger haar uit de douche te stappen. Breng dit soort verzorging enkel over de lengte van je haar aan.

Wat je wel kan doen, is om de zoveel tijd een zuiverend kleimasker aanbrengen op de hoofdhuid. Dit reinigt je scalp in alle zachtheid zonder te irriteren

Laat tijd over tussen elke wasbeurt

Dermatologen adviseren om telkens 4 dagen tussen de wasbeurten te laten. Dat is niet altijd even handig en al zeker niet in een stad waar je blootgesteld wordt aan vervuiling, airconditioning, regen... Geef je hoofdhuid toch minstens 2 tot 3 dagen rust. Je kunt ook een dag overbruggen met droogshampoo.

vettig-haar_
(c)Shutterstock

Spoel je haar altijd grondig uit

Shampooresten maken je haar vettig. Neem dus een paar extra minuten en zorg ervoor dat alle shampoo uit je haar is. Vermijd daarnaast te warm water en gebruik - als je dapper genoeg bent - een straal koud water.

Waarom dat laatste? Koude sluit je huidporiën af en verhindert zo dat stofdeeltjes, vervuiling en gifstoffen binnendringen. Het verhoogt bovendien de productie van natuurlijke beschermingsoliën. Dit alles geldt uiteraard ook voor je hoofdhuid, wat dan weer gevolgen heeft voor je haardos: minder snel vette haarwortels want minder vuilophoping. Verder sluit het ook de microscopische schubben waaruit elk haartje bestaat, waardoor schadelijke deeltjes opnieuw buiten worden gehouden en je lokken sterker en gezonder worden -dus ook sneller en beter groeien. In het algemeen geeft het zo ook een meer “gestreken” look: glanzend met het natuurlijke effect van een stijltang. Een (ijs)koude douche heeft trouwens ook tal van voordelen voor je lichaam en huid: ontdek hier wat het voor je (goed) doet!

Eet gezonder

Een aangepast en gezond dieet kan eveneens wonderen doen voor je haardos. Dit zijn de top tien voedselsoorten die de gezondheid van je lokken -en daarmee ook je haargroei!- stimuleren:

  • Rood vlees
  • Eieren
  • Voedsel dat rijk is aan siliciumdioxide, zoals bananen, bier, rozijnen of haver
  • Groene groenten
  • Oesters
  • Zoete aardappels
  • Voedsel dat rijk is aan vitamine C, zoals aardbeien, citroenen, broccoli en groene paprika.
  • Omega 3-rijk voedsel, zoals vette vis (zalm en sardines) en noten.
  • Plantaardige oliën

(Ontdek hier trouwens andere trucs die je haargroei stimuleren.)

Blijf van je haar

Waarschijnlijk de moeilijkste tip voor velen: vlechtjes, elastiekjes en het kauwen op je haar is een no go voor schoon haar. Je mond en handen bevatten veel bacteriën die zich op de haarvezels kunnen nestelen en voor kleine irritaties en vuilophoping zorgen. Afblijven is de boodschap!

Shopping