Hallo glanzende lokken: 7 makkelijke tips tegen vettig haar

Geüpdatet op 11 april 2019 door Marie-Noëlle Vekemans en ELLE België
Hallo glanzende lokken: 7 makkelijke tips tegen vettig haar

Vettig haar is een probleem waar velen niet van af geraken. Je haar dagelijks wassen is geen oplossing, integendeel. Wat werkt dan wel? Hier zeven tips voor glanzende, schone lokken.

1/
Gebruik de juiste producten

Als je vettig haar hebt, kies je beter voor een verzorging met een lichte textuur die niet te veel op de haarvezels weegt. Neem dus een milde shampoo met een neutrale pH-waarde of een speciale, op klei gebaseerde haarverzorging die het overtollige talg absorbeert. Het is belangrijk om je hoofdhuid niet aan te vallen met harde middelen, die kunnen er namelijk voor zorgen dat het haar net meer talg produceert.

2/
Neem je tijd

Masseer de shampoo goed in de hoofdhuid met de toppen van je vingers. Gebruik nooit je nagels, dat kan zorgen voor littekens. Denk eraan dat veel schuim niet wil zeggen dat het product beter wast. Vaak valt schuim de hoofdhuid aan of droogt het de huid uit. Je kan je haar eventueel twee keer na elkaar wassen om al het vuil te weg te spoelen.

3/
Bescherm je haarwortels

Breng geen conditioners, maskers of oliën aan op je hoofd, want je riskeert om met nog vettiger haar uit de douche te lopen. Verdeel dit soort verzorging enkel over de lengte van je haar.

4/
Laat tijd tussen elke wasbeurt

Dermatologen adviseren om telkens 4 dagen tussen de wasbeurten te laten. Dat is niet altijd even handig en al zeker niet in een stad waar je blootgesteld wordt aan vervuiling, airconditioning, regen... Geef je hoofdhuid toch minstens 2 tot 3 dagen rust. Je kunt ook een dag overbruggen met droogshampoo.

5/
Spoel je haar altijd grondig uit

Shampooresten maken je haar vettig. Neem dus een paar extra minuten en zorg ervoor dat alle shampoo uit je haar is. Vermijd daarnaast te warm water en gebruik - als je dapper genoeg bent - een straal koud water voor extra glans.

6/
Eet gezonder

De kwaliteit van je haar en huid hangen deels af van je dieet. Leef gezonder en beperk je suiker- en vetinname. Zo kan je bijvoorbeeld je dag beginnen met een gezond ontbijt.

7/
Blijf van je haar

Waarschijnlijk de moeilijkste tip voor velen: vlechtjes, elastiekjes en het kauwen op je haar is een no go voor schoon haar. Je mond en handen dragen veel bacteriën die zich op de haarvezels kunnen nestelen.

Shop hier enkele beschermende shampoos:

 

(vertaling stagiaire Morrigan Penninck)