Dit doet een koude douche met je lichaam

Gepubliceerd op 23 februari 2017 door Isabelle
Dit doet een koude douche met je lichaam

Wist je dat een koude douche bekend staat als een “James Bond Shower”? ’s Werelds bekendste spion heeft in de boeken de gewoonte zijn dagelijkse stortbad af te sluiten met enkele seconden ijskoud water om zijn formidabele lichaam nog sterker te maken.

De wereld redden en obscure Dr. No types tegenhouden behoort niet meteen tot jouw takenpakket, maar toch kan ook jij er baat bij hebben met je lichaamstemperatuur te spelen. In plaats van je gebruikelijke hete douche – wat eerder helpt om te ontspannen dan wakker te worden – kan je 's ochtends beter afsluiten met een negentig seconden-routine: eerst dertig seconden koud water, dan weer dertig seconden warm en uiteindelijk afsluiten met dertig seconden koud. Waarom je de doucheknop zo drastisch moet omdraaien? Je leest het hier:

1/

koude-douche-james-bond-shower-calorieen-huid-haar-effect 3

1. Het geeft je een energieboost

Hoe traumatisch de ervaring ook lijkt, het zal je de hele dag een fris humeur en een hogere dosis energie opleveren dan je gewend bent. De plotse afwisseling tussen warm en koud water zal je hartslag verhogen en je ademhaling zwaarder maken, waardoor er een bloedrush door je hele lijf gaat. Resultaat: een hele dag door extra energie, zowel voor je geest als je lichaam!

2. Het maakt je huid en haar mooier

Koude stortbaden zijn al eeuwenlang een handig beautymiddeltje: warm water droogt de huid uit, terwijl koude je poriën mooi afsluit en dus verhindert dat stofdeeltjes, vervuiling en gifstoffen binnendringen. Het verhoogt bovendien de productie van natuurlijke beschermingsoliën . Last but not least: het houdt je velletje ook mooi strak omdat het ook daar de bloedsomloop bevordert. Wallen en een vermoeid gelaat hebben alle baat bij een fris badje! Dit alles geldt uiteraard ook voor je hoofdhuid, wat dan weer gevolgen heeft voor je haardos: minder snel vette haarwortels want minder vuilophoping. Verder sluit het ook de microscopische schubben waaruit elk haartje bestaat, waardoor schadelijke deeltjes opnieuw buiten worden gehouden en je lokken sterker en gezonder worden -dus ook sneller en beter groeien. In het algemeen geeft het zo ook een meer “gestreken” look: glanzend met het natuurlijke effect van een stijltang.

2/

koude-douche-james-bond-shower-calorieen-huid-haar-effect 2

3. Het helpt je vermageren

Deze is verrassend: koude douches verbranden calorieën! Wanneer je lichaam plots met extreme koude te maken krijgt, zal het je metabolisme aanspreken en energie verbruiken (calorieën dus) om je warm te houden. Niet verbruikte calorieën worden automatisch “gestockeerd” en omgezet in dat vervelende vet dat je juist zo graag kwijt wil. Hoe groot is het effect van koud water exact? Het helpt je op termijn een beter metabolisme te ontwikkelen -dus een vetverbrandingssysteem dat lekker snel op gang komt- en zorgt dat je enkel en alleen door een dagelijks warm/koud badritueel tot vijf kilo per jaar kan verliezen. Ongeduldige diehards kunnen er ook voor opteren om zich minutenlang onder te dompelen in een ijskoud bad, maar dat is dan weer een erg extreme manier om je dag te starten.

4. Het verjaagt stress en ziektes

Je lichaam secondenlang blootstellen aan een extreme toestand helpt je harder maken en je algemene tolerantie tegenover stress en ziektes versterken. Waarom? Omdat het de aanmaak van antioxidanten -verjagers van gifstoffen- en witte bloedcellen bevordert, je psychologisch verdedigingsmechanismen traint en je bloedsomloop een gezonde boost geeft. Dat laatste zorgt dat bloed efficiënter gepompt zal worden, waardoor ook je hart en immuunsysteem sterker worden en je bloeddruk daalt. 

3/

koude-douche-james-bond-shower-calorieen-huid-haar-effect 3

5. Het voorkomt spierpijn

Stevige workout achter de kiezen? Geef ook diè welverdiende douche een freezing end! Atleten weten het al langer: de verbeterde bloedsomloop die koude met zich meebrengt zal het risico op ontstekingen weghalen en je lichaam sneller helpen recupereren na een zware inspanning.  Lokaal werkt het dan weer zo: door de temperatuur van beschadigde vezels in je spieren te verlagen en bloedvaten lokaal te laten samentrekken, voorkomen je ophopingen, zwellingen en ontstekingen -vergelijk het met ijs dat je op een wonde legt.

Een sterker en strakker lijf, een stralende huid en glanzende haardos dus, enkel en alleen door drie maal dertig seconden per dag af te zien. Dat laatste valt trouwens te relativeren: na een tijdje ben je de adrenaline kick van het ijskoude water gewend en ga je er zelfs naar verlangen, een beetje zoals een zware workout. De moeite waard, niet?