Shampoo bars: dit moet je weten voor je ermee aan de slag gaat

Geüpdatet op 21 april 2022 door Isabelle
Shampoo bars: dit moet je weten voor je ermee aan de slag gaat

In een poging ook ons doucherekje van overbodig plastic en chemicaliën te ontdoen, komen we uit bij de shampoo bar -oftewel: shampoo in vaste vorm. De voordelen daarvan zijn ontegensprekelijk, zowel voor mens en milieu, ook al kost het je wat tijd om eraan te wennen. Dit moet je weten:

Wat zijn de voordelen van shampoo bars?

  • Wie shampoo bars zegt, zegt zero waste: op de duurzame (meestal kartonnen) basisverpakking na, heb je met een shampooreep een “naakt” product in handen. Gemiddeld verbruikt een mens zo’n 20 shampooflessen per jaar, waar je met een zestal blokken ruim genoeg hebt om een even lange tijd te overbruggen. De rekening is snel gemaakt: je haar wassen met vaste shampoo scheelt op termijn tonnen restafval en je bespaart er ook veel geld mee.
  • Bovendien is het een zuinig product: omdat het minder water bevat dan haar vloeibare variant heeft het een veel geconcentreerder samenstelling en ben je zelf minder geneigd om te verspillen. Toegegeven, het ìs extra verleidelijk om een gigantische klodder shampoo uit dat flesje te spuiten, terwijl je bij een reep zelf het nodige schuim moet creëeren door te wrijven en dus minder snel teveel product gebruikt. Het zorgt ervoor dat je veel langer van één blok kan profiteren, gemiddeld zo’n twee à drie maanden. Weetje: uit onderzoek blijkt dat vooral jonge kinderen extra spaarzaam omgaan met de zeep.
  • Het zuinige, compacte formaat van shampoo bars maakt ze het ideale reisaccessoire. Ze nemen weinig ruimte in, kunnen lekker handig in je handbagage en je loopt nooit meer risico op uitgelopen flesjes in je koffer…
  • Shampoo bars gaan zoals gezegd een drietal maanden mee, ook al bevatten ze minder chemische bewaarmiddelen dan klassieke shampoo’s. Het is hun verhoogde concentratie aan natuurlijke oliën, die anti-bacterieel werken, die hun extra lange bewaartijd garanderen. Let wel, je moet de zeep op de juiste manier bewaren; op een droge plek. Laat hem dus niet in de douche slingeren, maar laat hem uitlekken op een schaaltje met gaatjes (zodat het overtollige water wegtrekt) naast je lavabo, of in een tinnen doosje.
  • Er is reeds heel wat inkt gevloeid over de vele chemicaliën in shampoo’s en hun schadelijke werking op de natuur (ze komen er terecht via het weggespoelde water) én op je eigen lokken: ze reinigen dan wel duchtig je hoofdhuid, maar spoelen samen met het vuil ook alle voedende en beschermende laagjes weg. Goed voor fragiel haar dat extra afhankelijk wordt van detergenten en andere troep. Het is de reden waarom veel mensen de laatste jaren plots “no poo” door het leven gingen en besloten hun lokken niet meer te wassen. Na enkele maanden onhygiënische horror blijkt immers dat je haar zichzelf in stand kan houden én reinigen, en pronk je met een gezonde, glanzende haardos. Leuk, maar je moet er dus wel een rotperiode voor door… De meeste shampoo bars zijn dan weer 100% natuurlijk: ze wassen, hydrateren en ontwarren op basis van essentiële oliën en natuurlijke cleaners als alternatief voor detergent. Het no poo effect dus, maar dan wel op een hygiënische manier.

Hoe gebruik je shampoo bars?

De voordelen zijn niet te tellen, maar er komen wel wat gebruiksmaatregelen kijken bij een shampoo bar. We hadden het eerder al over de beste manier om het te bewaren (droog en op kamertemperatuur), zo gebruik je het onder de douche: was je haar niet met te heet water (wat sowieso niet goed voor je is) en knijp het overtollige water uit je lokken voor je begint. Wrijf de bar zachtjes over je hoofd of handen om schuim te maken (het is belangrijk dat er schuim ontstaat), verdeel/masseer het product zorgvuldig over je lokken en spoel grondig uit.

Opgelet: de overstap naar hyper chemische shampoo naar hyper natuurlijke vaste zeep zet je niet zomaar, je hoofdhuid is na al die jaren als het ware verslaafd aan de chemicaliën en zal niet meteen goed reageren op het gebrek daaraan. De meeste shampoo bar “beginnelingen” klagen daarom de eerste weken tot zelfs maanden over stug, vettig haar. De oplossing daartegen: na de wasbeurt je lokken spoelen met conditioner (jammer van de plastic fles) of met een mix van water en appelazijn voor zacht en glanzend haar. Tip: meng beide in een spuitflacon en spray het na het uitspoelen van de haarzeep over je lokken. Begin met een 50/50 ratio en bouw in de weken daarna de hoeveelheid appelazijn af.

Welke shampoo bar past bij jou?

Net als bij klassieke shampoo bestaan er bars voor elk type haar, afhankelijk van de exacte ingrediënten die het bevat. De meeste merken gidsen je gemakkelijk door het aanbod op basis van jouw specifieke vereisten. Weet wel dat je een aanpassingsperiode nodig hebt, dat beschreven we hierboven al, dus oordeel niet te snel over het al dan niet werken van een product.

Een kijkje online leerde ons alvast nog een handige truc: Lush blijkt de perfecte overgangszeep tussen klassieke en vaste shampoo. Haar repen bevatten heel wat natuurlijke producten en laten je meteen wennen aan de nieuwe “werkwijze”, maar bestaat ook uit een kleine hoeveelheid (weliswaar minder dan traditionele shampoo) SLS. Dat laatste is een chemische reiniger die extra schuim veroorzaakt, waardoor beginnelingen minder snel ontmoedigd raken. Nadeel is wel dat dit ingrediënt je haren uitdroogt, dus na gebruik van één reep sta je te popelen om met een 100% natuurlijke variant aan de slag te gaan. 

(Pssst: er zijn online heel wat recepten te vinden om zelf shampoo bars in elkaar te steken. Een goed idee, maar lees eerst deze do's en don'ts voor je met DIY beauty aan de slag gaat.)

Chemische shampoo en bijhorend plastic uit je beauty routine geweerd? Good for you! Tijd voor de volgende stap: ontdek hier welke extreem vervuilende verzorgingsproducten ook meteen bij het grof vuil gezet mogen worden.