Dit zijn de beste oogcrèmes met retinol tegen fijne lijntjes

Geüpdatet op 12 mei 2023 door Lisa Aelvoet Foto’s: Launchmetrics
Dit zijn de beste oogcrèmes met retinol tegen fijne lijntjes

De huid rondom onze ogen is zo’n tien keer dunner dan de huid van de rest van ons gezicht. Het is dan ook de eerste plek waar tekenen van vroegtijdige huidveroudering zich manifesteren. Fijne lijntjes en kraaienpootjes zijn vele vrouwen liever kwijt dan rijk. Vormen oogcrèmes met retinol dan dé oplossing voor dit probleem?

Retinol zou de productie van collageen stimuleren en de huid helpen water vast te houden. Dat maakt van het goedje een steringrediënt in schoonheidsproducten die huidverouderingsverschijnselen zoals fijne lijntjes tegengaan. Maar maken oogcrèmes met retinol deze belofte ook waar? Wij gingen te rade bij Dr. Stefanie Bracke, dermatologe bij De Huidkliniek in Oostduinkerke.

LEES OOK: Dit zijn de beste dagcrèmes met SPF

De vitamine A-familie

Retinol behoort tot de vitamine A-familie, die in beautyland bekend staat om haar anti-aging eigenschappen. “Retinoïden is de verzamelnaam voor verschillende varianten van vitamine A. Het enige ingrediënt waarvan op dit moment bewezen is dat het huidverjongend werkt, is vitamine A-zuur oftewel tretinoïde. Retinol is op zijn beurt een verzwakte vorm van tretinoïde, dat je in tegenstelling tot die laatste ook zonder voorschrift kan verkrijgen”, aldus Dr. Bracke.

Dat maakt van retinol een populair ingrediënt in schoonheidsproducten die anti-aging beogen. “Maar de werkzaamheid ervan is dubieus. Crèmes met minstens 0,5% retinol zouden huidverjongend kunnen werken. Maar aangezien retinol irriterend kan zijn, bevatten vele schoonheidsproducten een zeer lage concentratie aan het goedje. Te laag om effectief te zijn”, zegt Dr. Bracke. Wanneer je op zoek gaat naar de ideale oogcrème, hou je dus best rekening met de concentratie retinol van het product.

oogcrèmes-met-retinol-1000x523

“Daarbij is retinol een zeer instabiele stof die slecht reageert op licht en zuurstof. Schoonheidsproducten met retinol moeten dus in een lucht-en lichtdicht pompje zitten, anders zou de stof al na een paar dagen niet langer werkzaam zijn. Tenslotte moet je ook over een gezonde portie geduld beschikken: zo zal je pas na zo’n zes maanden smeren een effect zien”, voegt Dr. Bracke toe.

“Naast retinol, zijn andere ingrediënten die je graag ziet terugkomen in een doeltreffende oogcrème voornamelijk antioxidanten zoals vitamine C en hyaluronzuur”, besluit Dr. Bracke.

Opgelet: crèmes met retinol smeer je enkel ‘s avonds. ’s Ochtends reinig je vervolgens je huid om de resterende retinol te verwijderen en breng je ook zonnebescherming aan.

Shop oogcrèmes met retinol

1. Retinol Fusion PM Oogcrème van Peter Thomas Roth

Oogcremes-met-retinol-Peter-Thomas-Roth
Retinol Fusion PM Oogcrème (15 ml), Peter Thomas Roth, €45

De Retinol Fusion PM Oogcrème van Peter Thomas Roth bevat naast 1% retinol ook sheaboter en antioxidanten vitamine C en E. Deze ingrediënten verzachten, hydrateren en kalmeren de huid rondom de ogen. Cafeïne helpt tenslotte om je wallen te verminderen.

Shop hier

2. Age Reversal Eye Complex van Dermalogica

oogcremes-met-retinol-dermalogica
Age Reversal Eye Complex (15 ml), Dermalogica, €85

Het Age Reversal Eye Complex van Dermalogica bevat retinol, peptides en vitamine C die samenwerken om de huid te verstevigen en fijne lijntjes te verminderen. Tenslotte verbetert het exclusieve UGL ingrediëntencomplex de textuur van je oogcontour.

Shop hier

3. Super Eye Serum van Verso

oogcremes-met-retinol-verso
Super Eye Serum (15 ml), Verso, €60

Verso's schoonheidsproducten bevatten steevast retinol 8, dat de natuurlijke collageenproductie van de huid stimuleert. Het resultaat? Tekenen van veroudering verminderen en fijne lijntjes en pigmentvlekken vervagen. Naast retinol 8 bevat het Super Eye Serum ook een mix van peptiden die wallen en donkere kringen minimaliseren.

Shop hier

4. Bright Activated Eye Cream van ILIA Beauty

skincare-cafeïne-ILIA-Beauty
Bright Start Activated Eye Cream, ILIA Beauty, €56

De Bright Activated Eye Cream van ILIA Beauty bevat naast retinol ingrediënten als cafeïne, peptiden en zeevenkelextract. Deze gaan samen donkere kringen tegen, verhelderen de blik én verminderen fijne lijntjes en rimpels na verloop van tijd.

Shop hier

5. Clinical Ceramide-Enriched Oogcrème van Paula’s Choice

Oogcremes-met-retinol-Paula's-choice
Clinical Ceramide-Enriched Oogcrème (15 ml), Paula's Choice, €49

Naast retinol bevat de Clinical Ceramide-Enriched Oogcrème van Paula's Choice zogenaamde ceramiden die vochtbindende en huidherstellende eigenschappen bevatten. Daarnaast werkt vitamine C samen met retinol tegen tekenen van huidveroudering.

Shop hier