Dit ingrediënt verwacht je niet meteen in skincare maar werkt écht

Geüpdatet op 9 mei 2023 door Lisa Aelvoet
Dit ingrediënt verwacht je niet meteen in skincare maar werkt échtPexels

Wanneer het op huidverzorging aankomt, werken de meest onverwachte ingrediënten vaak het beste (denk maar aan slakkenslijm). Dat geldt ook voor cafeïne. Zo komt de stof steeds meer voor in beautyproducten als oogcrèmes, serums en zelfs shampoo. En het heeft heel wat voordelen. 

Wie denkt dat cafeïne alleen in een koffiekop thuishoort, heeft het grondig mis. Het vormt immers een uitstekend ingrediënt voor huidverzorging omwille van zijn ontstekingsremmende, verhelderende en anti-aging eigenschappen

LEES OOK: De beste wimperserums voor lange, volle wimpers

Voordelen van cafeïne voor je huid

1. Vermindert wallen

Cafeïne bevordert de bloedcirculatie en zorgt er op die manier voor dat vochtophopingen in de huid, zoals wallen, verminderen. Daarom is de stof steeds vaker terug te vinden als ingrediënt in oogcrèmes. Wel is het belangrijk dat cafeïne wordt vergezeld van een hydraterend ingrediënt om uitdroging te voorkomen.

2. Helpt bij cellulitis

Cafeïne zou over het vermogen beschikken om vet onder de huid op te lossen door het om te zetten in vetzuren die vervolgens kunnen worden afgevoerd door de bloedsomloop. Dat maakt van cafeïne dus een uitstekende partner in de strijd tegen cellulitis.

3. Gaat rimpels en fijne lijntjes tegen

Cafeïne is een antioxidant en bestrijdt actief vrije radicalen in de huid. Deze tasten het bindweefsel aan waardoor de huid haar elasticiteit verliest. Het resultaat? Fijne lijntjes en rimpels steken de kop op. Cafeïne helpt het ontstaan hiervan tegen te gaan en bezit dus ook anti-aging eigenschappen.

4. Stimuleert de collageenproductie

De aminozuren van bepaalde soorten cafeïne-extracten, zoals groene koffieboonolie, zouden de productie van collageen en elastine stimuleren. Dit versterkt de anti-agingkracht van cafeïne in huidverzorging, vooral wanneer je het product regelmatig en langdurig gebruikt.

Shop onze selectie beautyproducten met cafeïne

Wil je de proef op de som nemen? Wij lijstten onze favoriete producten op met cafeïne als steringrediënt.

Oogcrème van ILIA Beauty

skincare-cafeïne-ILIA-Beauty
Bright Start Activated Eye Cream, ILIA Beauty, €56

ILIA Beauty is een van onze favoriete clean beauty-merken. Na de Super Serum Skin Tint (een heerlijk serum dat ook dienst doet als SPF en foundation) en de Multi-stick & Illuminator (lekker multifunctioneel voor de lippen en wangen) zijn we nu helemaal in de ban van de Bright Activated Eye Cream. Deze oogcrème heeft een vederlichte textuur en vormt een goede basis voor concealer. De keramische applicator zorgt voor een verfrissend gevoel en vermindert wallen. Maar dat is niet alles: de krachtige mix van zeevenkelextract, peptiden en cafeïne gaat donkere kringen tegen, verheldert de blik én vermindert fijne lijntjes en rimpels na verloop van tijd. Deze all-in-one heeft het allemaal!

Shop hier

Gezichtsserum van UpCircle

 

 

skincare-cafeïne-upcircle
Gezichtsserum met koffieolie, UpCircle via Zalando, €18,95

Dit natuurlijke Face Serum van UpCircle bevat biologische koffie, jojoba-, duindoorn- en rozenbottelolie. Deze ingrediënten stimuleren de productie van collageen én vervagen donkere vlekken en littekens. Het serum werkt op basis van occlusie waardoor je het uitzonderlijk ná je dag- of nachtcrème aanbrengt. Op die manier houdt het de hydratatie van je moisturiser vast en vormt het een beschermende film om de huid. Tenslotte is het Face serum van UpCircle lief voor het milieu. Zo is het gemaakt met koffieolie van overgebleven koffiedik en is het verpakt in een glazen flesje dat opnieuw kan worden gevuld.

Shop hier

Gezichtsmasker van Origins

Skincare-cafeïne-Origins
Ginzing Glow-Boosting gezichtsmasker, Origins via Zalando, €28,85

Het GinZing Glow-Boosting™-masker van Origins verfrist de vermoeide huid en zorgt voor een echte energieboost. Behalve cafeïne bevat het vitamine C, ginseng en hyaluronzuur. Het resultaat is een mooie, gezonde glow en een diepgaand gehydrateerde huid.

Shop hier

Hydraterende crème van Frank Body

skincare-cafeïne-Frank-Body
Gezichtscrème met cafeïne, Frank Body, €22,01

Het Australische Frank Body staat voornamelijk bekend om zijn scrubs met koffiegruis maar heeft daarnaast een volledige lijn producten met koffie als steringrediënt. Deze natuurlijke gezichtscrème bevat arabica koffie voor een goede doorbloeding en boost van de collageenproductie. Cacao- en karitéboter, kokos-, druivenpit- en amandelolie zorgen dan weer voor de nodige hydratatie en helpen littekens te vervagen en puistjes te genezen. Bovendien werkt de moisturiser prima als primer voor make-up.

Shop hier

Oogserum van The Ordinary

 

cafeïne-skincare-the-ordinary
Oogserum met 5% cafeïne (30 ml), The Ordinary, €9,50

Wie zijn oogcontour extra wil aanpakken kan naast een oogcrème, beroep doen op een oogserum. Het Caffeine Solution 5% + EGCG oogserum van The Ordinary bevat een hoge concentratie cafeïne en een EGCG (oftewel epigallocatechinegallaat) afkomstig van groene theebladeren. Deze mix van actieve ingrediënten werken samen donkere kringen tegen en verminderen wallen.

Shop hier

Body scrub van Sol de Janeiro

skincare-cafeïne-Sol-Janeiro
Bum Bum Body Scrub, Sol de Janeiro, €41,19

De Bum Bum Body Scrub van het Braziliaanse Sol de Janeiro ziet er niet alleen zonnig uit maar ruikt ook naar de zomer. De fijne lichaamspeeling bevat gemalen cupuaçu-zaden en suikerkristallen die de huid zachtjes reinigen. Verder zorgt guarana, een Amazone-plant met een krachtige vorm van cafeïne, voor de nodige hydratatie. Het resultaat? Een heerlijk zachte en stralende huid.

Shop hier

Oogpatches van Pixi

skincare-cafeïne-Pixi
FortifEYE oogpatches, Pixi, €26

De FortifEYE oogpatches van Pixi nemen onmiddelijk de zwelling onder de ogen weg en zorgen voor een hydratatieboost. Op langere termijn verstevigen ze daarenboven de huid en verminderen ze fijne lijntjes. Dat doen ze met superingrediënten als plantaardige collageen, cafeïne en framboos. Dankzij de hydrogelformule hechten ze zich tenslotte gemakkelijk aan de delicate huid rond de ogen.

Shop hier

Foundation van Clinique

skincare-cafeïne-Clinique
Even Better Clinical Serum Foundation SPF20, Clinique via Zalando, €39,35

Cafeïne is niet alleen een populair ingrediënt voor huidverzorgingsproducten maar ook voor make-up. De Foundation Innovation van Clinique: Even Better Clinical™ Serum Foundation met SPF 20 fietst tussen die twee categorieën in: met tal van werkzame ingrediënten is het product meer dan een foundation. Naast de nodige dekking, verzorgt het de huid immers diepgaand. Zo helpt vitamine C de teint egaliseren door donkere vlekken te verminderen. Cafeïne verbetert het algemene vochtgehalte van de huid terwijl hyaluronzuur voor een onmiddelijke hydratatieboost zorgt. Cholesterol en vitamine E voeden de huid diepgaand en zorgen dan weer voor een langdurige hydratatie. Tenslotte maakt salicylzuur de huid gladder door dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen. Het resultaat is een egale, frisse en gladde huid ook ná het verwijderen van de foundation.

Shop hier

Concealer van Kosas

Skincare-cafeïne-Kosas
Revealer Super Creamy + Brightening concealer, Kosas, €29,30

Ook de concealer van Kosas biedt meer dan dekking. Het product bevat een flinke dosis voedingsstoffen die de tekenen van vermoeidheid verbergen en oneffenheden vervagen. Zo is de Revealer Super Creamy + Brightening Concealer doorspekt met huidverhelderende cafeïne en algen om donkere kringen te vervagen. Peptiden en hyaluronzuur gaan op hun beurt fijne lijntjes tegen. Verwacht je aan zowel onmiddelijke als langdurige camouflerende effecten. Geen wonder dat deze concealer viraal ging op TikTok!

Shop hier

Oogcrème van Sunday Riley

skincare-cafeïne-Sunday-Riley
Auto Correct oogcrème, Sunday Riley, €65

De Auto Correct-oogcrème van cultmerk Sunday Riley zorgt voor een heldere, gelifte blik waarbij wallen en donkere kringen geen kans maken. Cafeïne uit een extract van de Braziliaanse ginsengwortel geven vermoeide ogen een energieboost, terwijl geconcentreerde paardenkastanje- en acmella oleracea-extracten kraaienpootjes en fijne lijntjes gladmaken. Cacao- en sheaboter hydrateren samen met watermeloenschil en natrium-PCA de huid diepgaand.

Shop hier

Touche Éclat van Yves Saint Laurent

make-up-cafeïne-Yves-Saint-Laurent
Touche Éclat, Yves Saint Laurent, €41,50

De iconische Touche Éclat van Yves Saint Laurent werkt als geen ander tekenen van vermoeidheid en schaduwzones weg (denk aan: wallen, neusvleugels en lipcontouren). De frisse en lichtrijke formule is verrijkt met cafeïne en calendula-extract en zorgt in slechts een paar kliks voor een frisse blik.

Shop hier