Dit DIY gezichtsmasker houdt TikTok in de ban

Geüpdatet op 25 april 2024 door Lisa Aelvoet
Dit DIY gezichtsmasker houdt TikTok in de ban Launchmetrics Spotlight

Een nieuwe dag betekent een nieuwe TikTok-hype. En dit keer gaat het om een aangenaam laagdrempelige trend. The talk of the town is een gezichtsmasker met slechts twee ingrediënten, uitgeroepen tot botox in a bottle. Wij namen de proef op de som en testten het lijnzaadmasker voor je uit.

De vierentwintigjarige Victoria Benitez ging viraal met haar 'huisgemaakte botox' oftewel een gel-achtig gezichtsmasker gemaakt uit lijnzaad en water. Haar huid ziet er inderdaad flawless uit, en dat kent ze toe de omega-3 vetzuren en voedingsstoffen uit het lijnzaad dat ze wekelijks smeert.

@victoria__benitez God i love this mask #flaxseedgel #flaxseed #health #natural #skincare ♬ original sound - victoria__benitez

Voordelen van lijnzaad voor de huid

Vooraleer we de nieuwste BeautyTok trend aan den lijve ondervinden, gaan we online op zoek naar de voordelen van lijnzaad voor de huid. Teresa Song, MD, gediplomeerd dermatoloog bij Marmur Medical vertelt POPSUGAR dat lijnzaad al lange tijd bekend staat als een super food met antioxiderende eigenschappen die de spijsvertering ondersteunen: "Ze zitten boordevol voedingsstoffen zoals magnesium, zink, vitamine B6 en ijzer en zijn rijk aan vezels. Één onderzoek toonde zelfs aan dat het eten van vier eetlepels lijnzaad per dag hielp om het cholesterolgehalte te verlagen. Het plaatselijk gebruiken is echter een heel ander verhaal."

Op de vraag of een lijnzaadmasker botox kan vervangen is het antwoord dan ook duidelijk 'nee'. In hetzelfde artikel van Popsugar benadrukt dermatoloog Lauren Moy dat er  momenteel geen wetenschappelijk bewijs is dat topisch lijnzaad significante effecten heeft," zegt . "Er kan een zeer tijdelijke huidverstrakking optreden door de gelachtige consistentie van lijnzaad, maar het is niet vergelijkbaar met neurotoxines zoals Botox." Bovendien zegt Dr. Moy dat alle gerapporteerde voordelen van lijnzaad in deze hoedanigheid anekdotisch zijn. "Wetenschappelijk gezien kan de werking van neurotoxines niet worden gerepliceerd door topische crèmes of maskers, omdat ze niet diep genoeg kunnen doordringen en een ander werkingsmechanisme hebben", zegt ze.

Zo maak je het virale lijnzaad gezichtsmasker

Volgens Victoria is alles wat je nodig hebt 10 gr lijnzaad en 100 ml water.

  1. Meng het lijnzaad samen met het water in een pannetje en breng aan de kook.
  2. Laat het masker afkoelen en bewaar vervolgens 24 uur in de koelkast alvorens het aan te brengen over je gezicht en decolleté.

Ons verdict

Het mag dan wel een fluitje van een cent zijn om dit gezichtsmasker in elkaar te flansen, wees gewaarschuwd: things get messy. Wanneer we het masker uit de koelkast halen, lijkt de consistentie inderdaad op een dikke gel. Het blijkt onmogelijk om de gel van de zaadjes te scheiden (zowel met behulp van een neteldoek als met behulp van een zeef). De enige optie lijkt dus om het masker met zaadjes en al, uit te smeren over ons gelaat en decolleté.

Het masker ligt koel op de huid en wanneer we het na een kwartier met wat water afspoelen, voelt ons gelaat verfrist aan. De fijne lijntjes op ons voorhoofd lijken tijdelijk misschien iets fijner, maar zijn de volgende dag terug even zichtbaar. Botox in a bottle? Dat is het lijnzaadmasker zeker niet. De moeite waard om uit te proberen? Wij adviseren om deze BeautyTok-trend aan je voorbij te laten gaan, en onthouden vooral: if it sounds too good to be true, it probably is.