Getest: deze alternatieve shampoo belooft het ‘no poo’ effect

Geüpdatet op 21 december 2021 door Isabelle
Getest: deze alternatieve shampoo belooft het ‘no poo’ effect Imaxtree

Is shampoo echt de beste manier om je haar te wassen? Het antwoord is neen, eerder de slechtste. Dixit Hairstory, een revolutionair haircare label dat een shampoo-die-eigenlijk-geen-shampoo-is ontwikkelde. Wij deden de test!

Wat is de 'no poo' trend?

Wat? Iedereen kent de no poo trend die enkele jaren geleden plots zijn intrede deed. Shampoo, en dan vooral de chemische bestanddelen en detergenten die het bevat, beschadigt op langdurige basis je lokken én maakt ze steeds afhankelijker van eerdergenoemde chemicaliën. Sinds dat nieuws aan het licht kwam, duiken overal verhalen op van mensen die nooit hun haar wassen -de Britse prins Harry is er één van- en kunnen uitpakken met een stralende, gezonde bos leeuwenmanen. Leuk, maar je moet er wel eerst een afgrijselijke startperiode van vettig haar en vervelende geurtjes voor overleven. Meteen ook de reden waarom velen na enkele weken de strijd opgeven en braafjes terugkeren naar hun vertrouwde shampoo.

Getest: New Wash, een alternatief voor shampoo

Hairstory komt met een oplossing in de vorm van New Wash, een product dat zowel wast als hydrateert àls ontwart op basis van essentiële oliën en natuurlijke cleaners (als alternatief voor detergent). Omdat deze “shampoo” de natuurlijke beschermlagen van je hoofdhuid en haar niet aantast, zullen je lokken op termijn dat alomgewilde “no poo” effect krijgen -zonder bad hair days en mottige geur.

Een mooie belofte, maar werkt het ook? Ik deed een zomer lang de test en gaf New Wash de opdracht zeezout, zonnecrème en andere zomerbrol uit mijn lokken te wassen en die tegelijk ook minder broos te maken -mijn type haar kan je immers omschrijven als extreem droog, dun en fragiel. Ik was het normaal gezien om de twee dagen -misschien de oorzaak voor eerdergenoemde problemen- en ben dat ook met New Wash blijven doen. Wat het gaf? Eerst en vooral, enkele tips:

  • Je moet het product exact zoals op het flesje omschreven staat, gebruiken: eerst duchtig inmasseren (veel meer dan bij klassieke shampoo), eventjes laten rusten terwijl je de rest van je doucheroutine uitvoert en vervolgens overvloedig uitspoelen (met knijpende bewegingen). Als je die regels niet volgt, zit je meteen met een vettige coupe -althans, in mijn ervaring. Het neemt dus een beetje meer tijd in dan je gewoonlijke routine, maar dat vervalt in het niets als je bedenkt dat deze shampoo eigenlijk drie producten vervangt.
  • Blijf trouw aan New Wash. Wanneer ik door omstandigheden (zoals een weekendje weg) uit nood eventjes teruggreep naar de klassieke shampoo, bleek de New Wash in de daaropvolgende beurt(en) wat minder efficiënt te werken. Het is duidelijk een product dat tijd en routine nodig heeft om zijn werk te doen, verwacht je dus niet meteen aan een mirakel, op korte termijn zorgt het enkel voor netjes gewassen haar, maar blijf het trouw gebruiken tot je wel effect ziet. 

Hoe zit het nu met dat effect? Dat mag er zijn! Mijn haar is na twee maanden opvallend minder broos en kan ook al langer mee tussen twee wasbeurten -lees: coupe frituurvet duikt minder snel op. Bovendien voelt het zacht aan, ongelooflijk zacht! Wat mij betreft een absolute aanrader, en in combinatie met de Hair Balm (een soort van dagcrème voor je haar) is het al helemaal spectaculair. Alleen jammer dat je je geen enkele uitschuiver mag permitteren of je gaat weer enkele stapjes achteruit, maar dat laatste bewijst alleen maar hoe schadelijk die klassieke shampoos wel niet zijn.

Ook proberen? Via de handige Hairstory tool kan je de New Wash in drie categorieën (normaal, voor droog haar en voor vettig haar) shoppen en word je meteen naar het beste product voor jouw specifieke haartype gegidst.