Duurzame mode: Is ecologisch leer echt ecologisch?

Gepubliceerd op 18 oktober 2018 door Maxine Detaellenaere
Duurzame mode: Is ecologisch leer echt ecologisch?

Hoe groen zijn je ecologische tas, jas en schoen?

In tijden waar termen zoals 'duurzaam', 'organic' en 'vegan' je dagelijks om de oren vliegen, stellen we ons steeds meer vragen bij de omstandigheden en de materialen waarmee onze kledij en accessoires vervaardigd zijn. Heel wat mensen beslissen dan ook om zo weinig mogelijk producten aan te schaffen waar dieren voor moesten lijden en gaan op zoek naar diervriendelijke alternatieven. Voor leder lijkt eco-leer een welkome oplossing. Maar wat is dat nu exact? Want eco-leer mag dan wel beter zijn voor het milieu, vaak is het helemaal niet vegetarisch of veganistisch. We namen de verschillende 'leersoorten' onder de loep die zich verschuilen onder de parapluterm ecologisch leer:

1/

Ecologisch dierenleer

Het leer komt weldegelijk van runderen of andere dieren, maar wordt op een alternatieve manier gelooid. Bij de klassieke manier van looien wordt namelijk chroom, aluminium en titaanzouten gebruikt, wat erg belastend is voor het milieu. Ecologisch looien gebeurt zonder deze schadelijke stoffen. In plaats daarvan looit men plantaardig, met tannines die men verkrijgt uit hout, schors en vruchten.

ecologisch, ecoleder, looien, zalmleer, vegan, stella mccartney, veja

2/

Zalmleer:

We weten allemaal dat regelmatig een stukje zalm op je bord erg goed is voor de gezondheid. Daarom dat deze vis massaal wordt geconsumeerd. Nu ontdekte men dat de zalmhuid, die vaak werd weggesmeten, eigenlijk een zeer geschikt materiaal zijn om schoenen mee te vervaardigen. Labels zoals het Scandinavische Woden brengen nu sneakers op de markt die vervaardigd zijn met zalmleer. ecologisch, ecoleder, looien, zalmleer, vegan, stella mccartney, veja

Ecologisch gelooid dierenleer en zalmleer zijn al een stap in de goede richting, maar er zijn wel nog altijd dierlijke grondstoffen voor nodig. Dat is niet het geval bij deze 'leersoorten':

3/

Vegetarisch leer:

Dit materiaal bestaat vaak uit polyurethaan, een synthetische stof waarmee een ontwerper naar hartelust kan variëren, maar ook gerecycleerd polyester en zelfs ananas - althans de bladeren van deze lekkere vrucht - worden vandaag gebruikt om vegetarisch of zelfs vegan leer te maken. Een van de bekendste merken die kiest voor vegetarisch leer is Stella McCartney, die onlangs ook een veganistische versie van de Stan Smith-sneaker van Adidas ontwierp. Ook merken zoals Veja of het Belgische label Rombauts brengen schoenen uit die volledig diervrij zijn.

ecologisch, ecoleder, looien, zalmleer, vegan, stella mccartney, veja

Pssst... op zoek naar het perfecte paar vegan schoenen? Lees dan 'Duurzame mode: 10 keer vegan sneakers'.