10 goede gewoontes waaraan we ons in 2021 definitief gaan houden

Geüpdatet op 21 april 2022 door Marie Pauwels en ELLE België
10 goede gewoontes waaraan we ons in 2021 definitief gaan houdenInstagram: @chablici

Zoals elk jaar, zetten we in januari ons beste beentje voor om onze goede voornemens waar te maken. Deze 10 voornemens kunnen in 2021 echt niet in je lijstje ontbreken - ze worden dit jaar dan ook onze váste gewoontes! - wij leggen je uit waarom.

#1 Verminder je schermtijd

Het aantal minuten (of uren) die onze schermtijd-app aangaf, schoot het afgelopen jaar enorm de hoogte in. Sociale media was nog nooit zo belangrijk in ons leven als in 2020, maar we komen ook steeds meer te weten over de keerzijde en gevaren ervan (check The Social Dilemma op Netflix). Probeer het gebruik van je apps dit jaar te verminderen. Een stap in de goede richting kan al zijn dat je het eerste en laatste halfuur van je dag niet op je smartphone kijkt. Onthou dat het echte leven vindt nog steeds hier en nu plaatsvindt - niet op een scherm.

#2 Gebruik geen single use plastiek

Iedereen weet ondertussen dat het niet goed gaat met moeder aarde. Niemand is perfect, maar probeer je steentje bij te dragen waar je kan. Het gebruik van single use plastiek is ontzettend makkelijk te vermijden en vergt slechts kleine aanpassingen in je leven. Enkele voorbeelden.

  • Probeer er altijd aan te denken om je eigen zak(ken) mee te nemen als je boodschappen gaat doen, of het nu een tote bag of herbruikbare zak is. Hoeveel zakken liggen er wel niet bij je thuis? Zakken bijkopen in de winkel is niet noodzakelijk, slecht voor het milieu en daarnaast een onnodige kost.
  • Vermijd transparante folies om eten in de frigo te bewaren, gebruik liever bewaarbakjes van harde plastiek, die kan je opnieuw en opnieuw en opnieuw gebruiken.
  • Neem je eigen bestek of bakje mee als je eten gaat uithalen.
  • Vermijd plastieken rietjes, er zijn inmiddels heel wat metalen en bamboe varianten te koop.
  • Gebruik hervulbare waterflessen, vermijd plastieken waterflesjes (overweeg om een sodastream te kopen - of koop je drankjes in glazen flessen)

#3 Drink meer water

Twee liter per dag is de norm en wees eerlijk tegen jezelf: kom je daar echt aan? Zo ja, doe zo voort! Zo niet, wordt het dringend tijd om je waterconsumptie te verhogen. Het doet wonderen voor je huid, energielevels én voor je gezondheid.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @hotstufflildevil

#4 Draag elke dag SPF

Van skincare goeroe's tot dermatologen, iedereen is het over eens: elke dag zonnecrème dragen is geen overbodige luxe, maar een must. Als je geen zonnecrème draagt, hebben al die serums, crèmes en olietjes die je smeert nauwelijks tot geen nut. Daarnaast is de zon de allergrootste oorzaak van pigmentvlekken, rimpels en ouderdomstekenen. Draag. Het. Dus. Elke. Dag!!!! Ook als de zon niet schijnt - licht alleen is genoeg om je huid te doen verouderen - en je het huis niet verlaat.

Dankzij deze tips krijg je in 2021 je beste huid ooit.

#5 Maak een prioriteit van Self Care

2020 was hét jaar van Self Care en die tendens zetten we in 2021 maar al te graag voort. Wat bedoelen we met self care? Op sommige dagen kan het voor jou een aantal bladzijden uit een boek lezen zijn, uitgebreid koken zonder je te haasten, mediteren, een uitgebreide huidverzorgingsroutine doen of een lang bad nemen. Op andere dagen is Netflix & Chill het enige dat je nodig hebt. Écht de tijd voor jezelf nemen is ontzettend belangrijk. Al is het maar een paar minuten per dag. Door bijvoorbeeld 's ochtends een self care momentje in te lassen (al heb je ontzettend veel stress en werk en wil je er liefst zo snel mogelijk aan beginnen) zal je de rest van de dag productiever en rustiger zijn én minder stress ervaren, wat op lange termijn je mentale én fysieke gezondheid ten goede komt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lauren Crowe (@laurencrowe88)

#6 Lees meer

Door ons werk (en onze smartphone) kijken we voortduren naar schermen en daar bovenop gaan we vaak ook nog eens Netflixen of zappen als ontspanning 's avonds. Of je het nu doorhebt of niet, al die schermen maken je lichaam (en je geest) behoorlijk overstuur. Lezen is het nieuwe tv kijken: probeer in 2021 dus meer te lezen. Wat je interesses ook zijn en of je nu fictie of non-fictie verkiest, er zijn zoveel goede boeken op de markt die je kunnen helpen om je horizon te verruimen. Volgens een onderzoek van van Sussex University kan slechts zes minuten lezen per dag al helpen om stress met meer dan 68 procent te reduceren. Say what! Het is dus echt de ideale manier om je dag af te sluiten.

Boeken inspiratie nodig? Check dan deze lijst.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door toutesttemporaire (@toutesttemporaire)

#7 Doe elke dag iets voor iemand anders

Ook al kan je leven op momenten ontzettend druk zijn, probeer toch elke dag iets voor een ander te doen - al is het iets kleins. Door dingen voor anderen te doen helpen we hen niet alleen, maar worden we zelf namelijk ook gelukkiger. Denk: een (groot)ouder bellen, vragen aan een vriend(in) hoe het met hem of haar gaat en ook echt luisteren, een nieuwe collega wegwijs maken, je plaats aan iemand afstaan op het openbaar vervoer,...

#8 Eet zo gezond mogelijk

Ons dieet verbeteren staat elk jaar hoog bovenaan ons lijstje van goede voornemens. 2021 is het jaar dat we dat voornemen ook écht gaan waarmaken. Je lichaam verdient het om behandeld te worden als niets minder dan een tempel. Eet zo veel mogelijk fruit en groenten in verschillende kleuren en vooral, varieer! Las vegetarische of veganistische dagen in, wissel zuivelproducten af met plantaardige varianten, probeer nieuwe dingen uit, beperk bewerkte voedingsmiddelen,... En kook zoveel mogelijk zelf. Het is een uitstekende manier om je te ontspannen en geld te besparen, plus zo zie je precies wat er allemaal in je gerechten zit. Tip: voeg zoveel mogelijk groenten en kruiden toe als je kan!

Tips om gezonder te eten vind je hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door elsie eats (@elsieeats)

#9 Koop minder

Anno 2020 worden we doodgegooid met advertenties en influencers die ons proberen te verleiden om de nieuwste trends aan onze garderobe toe te voegen. Voortdurend shoppen volgens de laatste nieuwe modetendensen is niet alleen financieel niet vol te houden, maar ook nog eens heel slecht voor het milieu. Probeer in 2021 creatief te zijn met dingen die je al in je kast hebt en je uitgaven drastisch te verminderen. En als je dan toch wilt shoppen, ga dan voor duurzame of tweedehands kleding en vermijd fast fashion ketens.

#10 Wees liever voor jezelf

Last but not least: wees liever voor jezelf. Vaak zijn we onze eigen grootste criticus, zonder dat we het beseffen. Hoe je tegen jezelf praat doet er echt wel toe. De relatie die je met jezelf hebt is de allerbelangrijkste relatie je hebt, wees dus lief en zacht voor jezelf en vooral: wees niet te streng! (ook niet als een van deze voornemens eventjes niet lukt)

Lees ook:
Goede voornemens: deze Instagramaccounts ontvolgen we in 2021