Beauty tips: zo krijg je in 2021 je beste huid ooit

Geüpdatet op 18 januari 2021 door Lore Ginneberge
Beauty tips: zo krijg je in 2021 je beste huid ooit Imaxtree

Goed voornemen dit jaar: een gezonde, glanzende huid. Met deze tips wordt 2021 het jaar waarin je gelaat straalt als nooit tevoren.

1. Zoek een goede skincare routine en houd die vol

Zie je na een week met die nieuwe anti-rimpelcrème nog steeds fijne lijntjes? Logisch, want het wonderproduct dat een instant oplossing biedt, moet helaas nog worden uitgevonden. Goede dingen hebben hun tijd nodig, en dat geldt zeker ook voor huidverzorging. De vuistregel: test een nieuw product minstens drie weken vooraleer je bepaalt of het iets voor jou is (tenzij je natuurlijk allergische reacties ondervindt). Let wel op, het resultaat van de meeste crèmes, lotions en serums is pas zichtbaar na ongeveer drie maanden. Dit geldt vooral voor verzorging met vitamines of retinol. Het is daarom cruciaal dat je een bepaalde skincare routine volhoudt wil je effectief verschil zien.

mooie huid tips
Imaxtree

2. Gebruik minder, maar betere producten

Er is niets leukers dan nieuwe, veelbelovende producten uittesten, maar trop is werkelijk teveel als het op huidverzorging aankomt. Niet voor niets werd de term 'skipcare' in het leven geroepen, want die overdadige 12-stappen skincare routines zijn niet alleen tijdrovend, ze kunnen je huid meer kwaad dan goed doen. Kies dus zorgvuldig je producten uit en let erop dat de ingrediënten werkelijk iets kunnen betekenen voor jouw gelaat. Het belangrijkste advies: luister naar je huid. Laat je geen overbodige potjes en zalfjes aansmeren en beperk je tot de verzorging die je écht nodig hebt.

3. Zeg dag tegen schadelijke stoffen

Een overdosis parfum, alcohol, agressieve ingrediënten,... Soms doet huidverzorging meer kwaad dan goed. Vooral wie last heeft van een droge, gevoelige of geïrriteerde huid kan weleens gebaat zijn bij een veel zachtere verzorging. Vermijd scrubs met grove korrels en harde peelings. Let daarnaast op de ingrediëntenlijst van je nieuwe aankopen. Geen idee wat die chemische termen betekenen? Apps als Clean Beauty scannen al je beautyproducten op potentieel schadelijke of milieuvervuilende stoffen.

mooie huid tips
Imaxtree

4. Creëer een wekelijks verzorgingsritueel

'Selfcare' was één van de grootste termen van 2020, en dat mag wat ons betreft zo blijven in 2021. Zie het verzorgen van je huid niet als een opgave, maar als een ontspannende manier om je dag te beginnen en eindigen. Plan daarnaast minstens één keer per week een me-time moment met een verzorgend gezichtsmasker, een kop groene thee en je favoriete boek of serie.

Extra tip: Hoewel sheetmasks momenteel erg aan de hand zijn, zorgen ze wel voor onnodig afval. Bewaar je favoriete zakjes dus voor op vakantie en kies thuis voor een grotere verpakking. Dit natuurlijke kleimasker van Grown Alchemist met ginkgo en cranberry geeft je een zuivere, mooie huid.

grown alchemist masker tips mooie huid
Deep Cleansing Facial Mask, Grown Alchemist; €29

Shop hier

5. Eet en drink je gezond

Je eetpatroon heeft een ongelooflijke invloed op je huid, daar zijn alle artsen het mee eens. Suiker, alcohol en melkproducten zijn de grootste boosdoeners. Samen kunnen ze zorgen voor onzuiverheden, roodheid, verwijde poriën en tal van andere huidkwaaltjes. Producten die wel goed zijn voor je huid:

  • zalm en andere vette vis
  • bosvruchten als myrtilles, frambozen en bosbessen
  • noten, in het bijzonder walnoten
  • zwarte chocolade (ja echt!)
  • groene vruchten en groenten, denk broccoli of avocado
  • groene en witte thee
zalm avocado tips mooie huid voeding
Unsplash

Een tweede belangrijke factor is water. Dit hebben we al tot vervelens toe herhaalt, maar met de start van het nieuwe jaar nog één keer: water hydrateert je huid van binnenuit. Schaf je dus eindelijk een hippe drinkfles aan en probeer anderhalve tot twee liter water te drinken per dag. Als dat geen goed voornemen is.

6. Sport je mooi

Ja, meer sporten zit ook dit jaar weer tussen onze goede voornemens, maar niet om de meest voor de hand liggende reden. Naast een droomlichaam zorgt lichaamsbeweging voor een goede doorbloeding, wat er dan weer toe leidt dat huidcellen gevoed en vitaal blijven.  Naast het aanleveren van zuurstof, helpt de bloedsomloop ook afvalstoffen, bijvoorbeeld vrije radicalen, in de huidcellen af te voeren. Zie het als een reiniging van binnenuit. Denk daar maar aan tijdens je volgende zweetsessie in de gym!

tips mooie huid sport
Unsplash

7. Slapen voor een stralende huid

Deze tip lijkt poepsimpel, maar dat is het voor velen helaas niet. Meer dan ooit kampen mensen met een chronisch slaaptekort, en dat heeft naast heel wat andere negatieve gevolgen ook invloed op je huidconditie. Te weinig slaap kan de stresshormonen aanwakkeren, wat bepaalde huidirritaties verergert (denk puistjes). Wanneer je slaapt maakt je lichaam bovendien goede hormonen aan die beschadigde cellen herstelt. Het is dus duidelijk: slapen maakt je mooier! Idealiter streef je naar een slaapcyclus van 8 uur. Is dit voor jou onhaalbaar? Probeer dan toch aan een zestal uren per nacht te komen.