Face Mapping: de oorzaak van puistjes op elke plaats van je gezicht

Geüpdatet op 20 november 2022 door Lore Ginneberge
Face Mapping: de oorzaak van puistjes op elke plaats van je gezichtImaxtree

Hoewel de traditionele dermatologie gelooft dat acne vooral hormonaal is, kan je volgens de Chinese geneeskunde perfect bepalen wat de oorzaak van je puistjes is afhankelijk van de plaats waar ze voorkomen. Wij praten je bij over face mapping.

Wat is face mapping

Volgens de oude Chinese en Ayurvedische geneeskunde zegt de toestand van je gezicht iets over je algehele gezondheid. Acne is niet bepaald een goed teken, daar zijn we het waarschijnlijk allemaal over eens, maar dat de plek waar puistjes voorkomen iets kan vertellen over je lichamelijk welzijn? Dat is wel erg straf. Zo wijst een puistje op je kin op een heel ander gezondheidsprobleem dan pakweg op je voorhoofd.

Voor je enthousiast aan het onderzoeken slaat, weet dat deze theorieën niet ondersteund worden door wetenschappelijk onderzoek. Zoals gezegd linken moderne artsen puistjes vooral aan een hormonale onbalans, stress en in mindere mate voedsel. Toch kan het interessant zijn om te weten hoe de alternatieve geneeskunde je gezicht letterlijk in kaart brengt.  Bij 'face mapping' wordt je gelaat in 10 zones onderverdeeld. Dat ziet er doorgaans zo uit:

acne puistjes oorzaak face mapping

Zo verklaart face mapping de oorzaak van puistjes

Nu je de verschillende zones kent, is het zaak om de precieze oorzaak van deze slecht werkende organen te achterhalen. Simpel gesteld is het een kwestie van gezonde leven: gezonde voeding, een beperkte alcoholconsumptie, voldoende slaap... Hier enkele veelvoorkomende probleemzones en oorzaken van puistjes.

Puistjes op het voorhoofd

Volgens de face map is spijsvertering het probleem. Eet je veel bewerkt voedsel, drink je te veel alcohol en te weinig water? Dat zou wel eens kunnen leiden tot een onzuivere huid op je voorhoofd. Een andere vaak vernoemde oorzaak is stress.

Lees ook: zo voorkom je de impact van stress op je huid

Puistjes op de wangen

Heel vervelend, onzuiverheden in het midden van je gezicht die alle aandacht trekken. Er zijn tal van verklaringen voor deze probleemzone, maar volgens face mapping is dit te wijten aan een slechte ademhaling. Roken, allergieën of pollutie zijn mogelijke boosdoeners. Puistjes of acne op de wangen wordt echter nog vaker gelinkt aan bacteriën verspreid door je handen, telefoon of hoofdkussen. De oplossing? Regelmatig je handen wassen, je telefoon schoonmaken en je hoofdkussen veranderen.

Puistjes op de kin en kaaklijn

Hier is je maag de grote oorzaak, aldus volgens de Chinese geneeskunde. Van suiker is inderdaad geweten dat het je lichaam meer kwaad dan goed doet, maar ook zuivel en rood vlees worden gelinkt aan een slechte huid. Vet daarentegen kent geen onmiddellijke oorzaak, enkel wanneer je met vet voedsel of vette handen je mond en kin aanraakt. Let hierop tijdens het eten, of reinig dit gedeelte van je gezicht achteraf. Ook hormonale acne en puistjes veroorzaakt door stress komen heel vaak voor op de kin. In dat geval is de oplossing zoeken minder eenvoudig.