8 boeken die je als twintiger moet gelezen hebben

Geüpdatet op 18 januari 2024 door Sam Vandenbosch
8 boeken die je als twintiger moet gelezen hebben

Deze boeken wil je als twintiger gelezen hebben, als leidraad voor het chaotische leven van een millennial.

Uit boeken vallen heel wat lessen te trekken. Deze verhalen helpen je door je verwarrende twintiger-jaren te spartelen, met alle hartzeer, moeilijke vriendschappen en carrièrestress die daarbij komen kijken.

Alles wat ik weet over liefde - Dolly Alderton

Als een Britse Carrie Bradshaw beschrijft Dolly Alderton het woelige leven van een millennial op haar eigen scherpzinnige, komische en bijzonder intieme manier. We volgen Dolly van de middelbare school en de universiteit naar het werkende leven, terwijl ze liefdevolle vriendschappen, een bijrol als vijfde wiel aan de relatiewagen, rampzalige onenightstands en haar worsteling met zichzelf, deelt. Vol met persoonlijke verhalen en rake observaties die voor veel vrouwen tussen de 20 en 30 treffend herkenbaar in de oren zullen klinken.

€11,99

Shop hier

Dode bloemen leven forever - Ringo Gomez-Jorge

'Dode bloemen leven forever' is het komische, persoonlijke relaas van een lifestyle-journalist die zijn eigen leven en omgeving in z'n blootje zet. Want welke hippe, stedelijke twintiger kan nu niet relaten met paniekaanvallen, een tikkeltje luiheid en een grote dosis escapisme-drang?

€22,99

Shop hier

Really good actually - Monica Heisey

Schitt's Creek scenarioschrijfster Monica Heisey graaft diep in eigen boezem met deze debuutroman. Aan Maggie's huwelijk komt reeds na 608 dagen een einde, waardoor ze voor het eerst in haar leven alleen is. Ze kan nauwelijks huur betalen en haar veelbelovende doctoraat lijkt nergens heen te gaan. Toch is Maggie op negenentwintigjarige leeftijd vastbesloten om haar nieuwe status als 'surprisingly young divorcée' te omarmen, vol met uitgaan, seksuele avontuurtjes en oversharing in groepschats. Worstelend door haar eerste scheidingsjaar vraagt ze zich af: heb ik al gefaald voordat ik begonnen ben én hoeveel nachtburgers duurt het nog tot ik gelukkig ben?

€16,09

Shop hier

Opwindende tijden - Naoise Dolan

Na 'Normal People' schiet Naoise Dolan opnieuw in de roos met ‘Opwindende tijden’, een roman over het gevoelsleven van drie cynische millennials. Ava is onlangs van Dublin naar Hongkong verhuisd en leidt er een kabbelend leventje met haar vriendje Julian, al geraakt die relatie maar niet naar een hoger niveau. Dan leert ze echter de stijlvolle advocate Edith kennen, die haar meeneemt naar het theater en trakteert op verse bloemen. Ava wil Edith zijn – meer nog: ze wil de hare zijn. Zal ze een sprong in het diepe wagen?

€17,50

Shop hier

Happy Hour: a novel - Marlowe Granados

Het even verfrissend als wrange 'Happy Hour' gaat over de welbestede jeugd van Isa Epley, pas eenentwintig jaar oud en al wijs genoeg om te begrijpen dat het doel van het leven eruit bestaat plezier na te jagen. Ze arriveert in New York voor een zomer vol avontuur met haar beste vriendin. Met slechtbetaalde baantjes als au pairs, nachtclubhostesses en voetfetisj-modellen, maar veel zin voor improvisatie beleven ze een zinderende zomer in de opwindende stad.

€13,99

Shop hier

People we meet on vacation - Emily Henry

Als een kruising van 'When Harry Met Sally' en 'Bridget Jones', vertelt deze zomerroman het verhaal van Poppy en Alex. Verschillend als ze zijn - zij een wild child, wonend in New York en met een ontembare reislust; hij liever thuis zittend met een boek, veilig in de cocon van hun geboortestad - zijn ze toch al tien jaar beste vrienden. Het grootste deel van het jaar wonen ze ver uit elkaar, maar elke zomer vertrekken ze een week samen op vakantie. Tot twee jaar geleden, toen ze alles verpestten en elkaar sindsdien niet meer gesproken hebben. Poppy heeft alles om gelukkig te zijn, maar ze zit vast in een sleur. Als iemand vraagt wanneer ze voor het laatst echt gelukkig was, beseft ze dat het op die noodlottige laatste reis was. Daarom besluit ze Alex ervan te overtuigen er nog één keer samen op uit te trekken - een laatste reis, met alle kaarten op tafel.

€21,45

Shop hier

Tekenen van het universum - Emy Koopman

Tijdens de opnames voor een televisieserie ontmoet redacteur Emy de Frans-Canadese fixer A. Tijdens hun nauwe samenwerking ontstaat er al snel een wederzijdse aantrekking, waar ze niets mee kunnen omdat beiden al in een relatie zitten. Als ze na de opnames toch besluiten met elkaar in contact te blijven, raken ze verstrikt in een emotionele affaire die steeds verder ontspoort. 'Tekenen van het universum' beschrijft hoe we onszelf verliezen in romantische relaties, hoe grenzen overschreden worden en hoe we die laten overschrijden. Een boek dat de vraag stelt hoe we kunnen losbreken uit patronen die voor ons lijken te zijn uitgetekend en in hoeverre we dat nog wel willen.

€22

Shop hier

Writers & lovers - Lily King

Op haar eenendertigste houdt Casey Peabody zich nog steeds vast aan iets wat bijna al haar bevriende leeftijdsgenoten al lang hebben losgelaten: de vastberadenheid om een creatief leven te leiden. Wanneer ze voor twee zeer verschillende mannen tegelijk valt, breekt haar wereld nog meer in tweestrijd. 'Writers & Lovers' volgt Caseya in de laatste dagen van haar lange jeugd, slingerend tussen het einde van de ene levensfase en het begin van een andere.

€10,99

Shop hier

LEES OOK: